Zgienty pisze:Spróbuj pogrzebać i poszukać sobie kabla głębinowego. Zaciągaj tez lekko tłoczek łatwiej złapać kanał.
Co do tego obrazka wyżej (na przyszłość proszę takie rzeczy dawać w spoiler) to mam podobnie jak rozdrapię sobie jakiegoś strupa (jego patogenezą jest uraz mechaniczny, nic związanego z iv) - wiem że takie coś nie jest higieniczne, jednak nigdy drapiąc strupy nawet do krwi nie dostałem żadnego zakażenia i mam nadzieję że tak zostanie. I też często pojawia mi się "to takie białe", trudno mi powiedzieć co to jest, na pewno nie ropa bo ta się sączy, a to wygląda (w moim przypadku) bardziej jak jakiś rodzaj tkanki (jest na "dnie" strupa).
Zgienty pisze:Ciekawe jak ty klepsa walisz ze jeszcze nie widac. Moze jakis krotki tutorial jak ukryc slady podania injekcyjnego narkotykow? Jak walisz juz tyle czasu pewnie z 5 strzalow dziennie jak nie wiecej to nie wiem gdzie ty sie wkluwasz ze mozesz to ukryc.
A ja nie macie zajechanej skory od walenia w siebie po sto razy coraz bardziej tepa igla, ale jednak lekko czerwone, zapowiadajace sie na mniejszego strupa, to po posmarowaniu heparyna bardzo szybko schodza 'pół-tragiczne' ślady.
tur3k pisze:Wkłucie za pierwszym razem + cienka igła (max 0,45mm) + regularne smarowanie Cepanem i na drugi dzień śladu nie ma.Zgienty pisze:Ciekawe jak ty klepsa walisz ze jeszcze nie widac. Moze jakis krotki tutorial jak ukryc slady podania injekcyjnego narkotykow? Jak walisz juz tyle czasu pewnie z 5 strzalow dziennie jak nie wiecej to nie wiem gdzie ty sie wkluwasz ze mozesz to ukryc.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
rrd pisze:uwaga! okropne/drastyczne/gore/nie oglądać przy jedzeniu
tak to wyglądało tydzień po ostatnim zdjęciu. używałem plastrów Inadine i wyciągneły syf, po miesiącu została mi 1cm blizna.Spoiler:
U mnie nie obyło się bez szpitala (w ostatniej chwili, gorączka 40+ i lecenie z nóg, łapa jak dojrzały owoc mający pęknąć), przecinania pod pełną narkozą, drenowania i odczekania z tygodnia pod tramalem podawanym iv w dawkach dużych po konsultacji. Potem chodziłam tylko na zmiany opatrunku do zabiegowego i dostałam reckę na przeciwbólowe, ale byłam już wypisana, dostawałam takie małe karteczki z terminami wizyt. Były co tydzień. W zabiegówce zazwyczaj odklejano stary opatrunek, smarowano ranę takim specyficznie pachnącym żelem i tak dopóki nie zeszła cała ropa. A jak zeszła, to do szycia i troszkę tych szwów w sumie było. Potrzymałam ile zalecali i... Sama zdjęłam, bo nie mogłam w danym czasie pojechać do centrum z przyczyn niezależnych. Został "ćpunmark", chociaż rozsznurowałam się ładnie i zgrabnie.
Podczas gojenia bardzo, ale to bardzo swędziało (a w szpitalu tak mnie nafaszerowali tramcem, że ręki w ogóle nie czułam i jeszcze stymulacja nie pozwalała mi spać czy czytać w spokoju książek, więc pomagałam z rozwożeniem obiadów) i to był podobno indykator dobrze przebiegającego procesu oczyszczania rany i jej zasklepiania.
edit: dobra, przewinęłam dalej i doczytałam, kasuję pytania. Chirurg pewnie podejmie decyzję o zaszyciu jak tylko stwierdzi, że wystarczająco się to wszystko oczyściło.
Uważaj na siebie, bo wygląda to tak, jak... No, wygląda. :-(
PS nie słyszałam nigdy o tych plastrach, dobrze wiedzieć na (odpukać) przyszłość.
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
tur3k pisze:NIGDY nie grzebie się igłą po wbiciu obok kabla aby w niego trafić, tym sposobem idzie sobie łatwo zajechać żyły i okoliczne miejsca.
A to tam wyżej: o kurwa, nigdy czegoś takiego nie widziałem i mam nadzieję że nie zobaczę.. przynajmniej u siebie.
Bo nieraz ktos poczatkujacy sam sie uczy i niszczy szybko zyly nieswiadomy konsekwencji...
W wieksza zyle mozemy podawac szybciej bardziej stezone roztwory? Czy nie dziala to w ten sposob?
Jezeli czas podania np 10s i dawka ta sama to 5ml soli i igla 0,6 czy 3ml soli i i igla 0,45. bedzie zdrowsza dla zyl? Gdzie mocniejszy wjazd?
Sam jestem poczatkujacy i narobilem sporo bledow wypadajac z zyly wstrzykiwajac pod skore, przebijajac zyle, nie puszczajac stazy, dajac za malo wody, podajac za szybko. Dobrze by bylo o tym napisac i co robic wtedy jakie mascie itp
Teraz niby jest git i została czerwony wzgląd nie wielki wzgląd w wewnątrz kończyny.
Ogólnie przy większości strzałów zostawiają one siniaki mniejsze lub większe no ale są, wydaje mi się, że to sprawa puszczania stazy (używam paska) i mimo dużej ostrzożności kwałek skóry przez swoją elastystoczność musi mi czasem powodować wypadanie z żyły, bo wątek o iniekcjach i bhp przedstudiowałem i nie wiem czy dalej robię coś źle.
Przydałbym się jakiś zagorzały fan IV w moim mieście.
A po wyjęciu igły przykładasz sobie jakąś chusteczkę?
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom
Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.