Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 60 / 7 / 0
Jestem zdumiony ignorancją młodej, wydawać by się mogło jeszcze zaangażowanej pani psychiatry ktora wytrwale zachęca do brania pregi codziennie, kiedy ja twierdze że żle to sie kończy po pewnym czasie.

Odstawianie ,awsze kończy się tak solidnym dołem, że aż boli fizycznie.
Mam depresje i to jest takie "z imadłem decyzji, w chowanego gram". Bo na chwile daje ulge, nastrój umiarkowany, lęki znikają, ale potem cena odstawienia ogromna (razem z clonazepamem 6 mg )
  • 1299 / 258 / 0
ta odstawka jest bolesna psychicznie, ale po około 2-5 dniach jej trwania, zazwyczaj znika ten objaw

trzeba mieć to na uwadze :uwaga: ,
że ten najcięższy dół nie trwa miesiąc ani rok 👉 tylko pare dni!
zalezy ile i jak długo, ale przeważnie to kwestia kilku dni

Spoiler:
Spoiler:
  • 768 / 105 / 0
Ja odstawiam Clod Torkey. Sprubje brać tylko 75g rano i zostaje na sam Clonie 2 mg i Duloksetyne 90 zobaczę jak się będę czuł. Nic mi nie daje ta Pregabalina, zobaczę jak się będę czuł bez.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 42 / 4 / 0
Na ile dni musze odstawic prege dawke 150-300 zeby wyzerowac tolerke? Zauwazylam ze juz slabo dziala na moje stany lekowe a kiedys 75 dzialala

przeniesiono - detronizator
  • 150 / 19 / 0
Na pregabe tolerka schodzi dość wolno, 1-2 miesiące tak mi się obiło o uszy i oczy.

przeniesiono - detronizator
  • 932 / 293 / 5
Żeby wyzerować to faktycznie przydałby się z miesiąc dwa (zwłaszcza jeżeli mowa o tolerancji po dłuższym braniu), ale wydaje mi się, że tolerancja po tygodniu - dwóch spada o 50%-80%
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 1 / / 0
Mam ogromną prośbę w zaleceniu schematu dawek jak odstawić pregbalinę (Pregabalin accord,). Chodzi o seniora 70+ (moja bliska osoba) który ją bierze z zaleceń lekarza z uwagi na neuropatię i bóle.
Ale po kilku tygodniach zaczął mieć problemy z widzeniem i postanowione odstawić. Wizyta u neurologa dopiero za kilka miesięcy umówiona. Musimy więc działać sami.

Pregabalina od dawki 50mg / dzień przez dwa tygodnie i następnie co dwa tygodnie zwiększana o kolejne 50mg. Doszło do 4 x 50 mg ( 2 rano i 2 wieczór). W momencie decyzji o przerwaniu to jest 8. tydzień i dawka 4x50mg (2 rano, 2 wieczór). Od trzech dni zmniejszyliśmy o 50mg czyli jest 2x50mg rano i 1x50mg wieczór.

Proszę, podrzućcie rady jaki schemat odstawienia dalej, żeby było to z jak najmniejszym ryzykiem skutków odstawienia itd.
Z góry dziękuję.

Przeniesiono do istniejącego tematu ~ Atro
  • 1299 / 258 / 0
@mand57
co 5-7dni zmniejszać o 50mg z tym, że ostatnią 50tkę zostawiłbym na wieczór, bo mogą być problemy ze snem (czyli najbliższa obniżka poranna i następna też ta z rana, na to by wychodziło...)

jakby zjazd dał się we znaki za mocno (szczególnie pare dni po wyzerowaniu), to ja bym wziął jedną 50tkę w ten gorszy dzień (bez zmieniania ogólnego planu z dawką - czyli akurat w tym przykładzie dalej zero)

ja podczas odstawiania pregaby, jak zerowałem, to po 2 dniach bez pregaby, wziąłem pół tabletki w 3ci dzień, bo nie mogłem spać i się uspokoiło %-D w następną noc chyba też brałem na sen poł tabsa, a potem już odstawiłem (na pare miesięcy %-D )
  • 3576 / 582 / 1
@mand57
Nie doczytałem jakie objawy ma twój pacjent oprócz nieostrego widzenia? Dokładniej chodzi o objawy redukcji albo odstawienia leku- obcinaliście z dnia na dzień i wystąpiły jakieś objawy grypopodobne? Poty, dreszcze? Osłabienie? Nerwowość? Jak reaguje na redukcję?

Ja bym zaczął od tego czy nie ostre widzenie jest warte ulgi od bólu czy jednak woli żeby bolało ale z rozmazanym wzrokiem.
Innymi słowy – rachunek zysków i strat. Trzeba wybierać mniejsze zło.

Wiesz, neurologa możesz mieć za parę miesięcy Co nie znaczy że nie możesz się zgłosić do lekarza rodzinnego i już następnego dnia, jutro. Spróbuj chociaż zasięgnąć jakiejś porady od niego- na pewno nie będzie mniej fachowa od tych formowych.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 3021 / 1022 / 0
ja na chwilę obecną nie mam jakiejkolwiek tolerancji na pregabalinę i odczuwam dawki w pułapie zaczynającym się już od 150 mg.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.