29 kwietnia 2021pauleta1987 pisze: Po jakim czasie mogę się spodziewać pierwszych efektów pani doktor kazała mi przez tydzień brać co drugi dzień dawkę 60mg
Też biorę ten lek na lęk uogulniony i jestem zadowolona. Mam napęd ,motywację do działania, dobry nastrój. Z libido gorzej, ale przed braniem tego leku też była masakra, więc tu się nie wypowiem. Mój psychiatra mówił mi na libido też może pozytywnie wpłynąć ale u mnie się tak nie stało, rozważa dołączenie bipropionu dodatkowo , ale wtedy musiałabym zejść z powrotem na 30 mg dulsevii. Narazie nie chcę brać czegoś nowego bo zaczęłam psychoterapię i liczę na to że ona mi pomoże.
Powód: usunięto zbędny cytat
Duloksetyna to dobry lek, ale także może wpłynąć na libido. Jak one wszystkie. Zrób badanie w laboratorium testosteronu, prolaktyny i estradiolu. Najpewniej masz podwyższoną prolaktynę i stąd zerowe libido i erekcja. SSRI powodują hiperprolaktymenię, a ta wpływa wyraźnie na erekcję i libido. Jeżeli to to, to wystarczy obniżyć prolaktynę i powróci libido.
Przyjmuje się że wenlafaksyna działa istotnie na noradrenaline od dawki 150mg. Czy można zacząć od takiej dawki zazywać wenlafaksyne?? (męczy mnie zmęczenie i takie niedokojarzenie, może nawet zespół przewlekłego zmęczenia, problemy z pamięcią krótkotrwałą i przypominaniem sobie informacji; noradrenalina otrzeźwia mi umysl; sama serotonina zamula i zwiększa zmęczenie; transporter noradrenaliny NOR ponoć też w pewnym stopniu odziałuje na poziom dopaminy... )
Analogiczne pytanie dla duloksetyny: Od jakiej maksymalnej dawki można zacząć przyjmować tą duloksetyne? Wiadomo że lepiej zaczynać od małych dawek ale co jeśli małe dawki człowieka otumaniają, zwiększają zmęczenie itd. Od jakiej dawki duloksetyna istotnie wpływa na transporter noradrenaliny NOR. Skoro wenla od 150 to duloksetyna od ilu? od 60?
Od jakich największych dawek wy zaczynaliście (np. po przerwie w przyjmowaniu tych leków)?
Ludzie nieraz pisali (nawet Ci którzy nie zmagają się ze zmęczeniem czy problemami z pamięcią) że na dużych dawkach SSRI (sama serotonina....) odczuwali zmęczenie a nawet mieli gorszą pamięć.
09 czerwca 2021DexPL pisze: @miromirek223
Duloksetyna to dobry lek, ale także może wpłynąć na libido. Jak one wszystkie. Zrób badanie w laboratorium testosteronu, prolaktyny i estradiolu. Najpewniej masz podwyższoną prolaktynę i stąd zerowe libido i erekcja. SSRI powodują hiperprolaktymenię, a ta wpływa wyraźnie na erekcję i libido. Jeżeli to to, to wystarczy obniżyć prolaktynę i powróci libido.
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.