Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 12717 / 2460 / 0
^
Ja się domyślam dlaczego - ze względu na te opłaty : )
  • 235 / 100 / 0
Kupuję MM od ponad dwóch lat i tylko raz miałem w nieoryginalnym opakowaniu i tylko dlatego, że lekarz źle wypisał receptę i zamiast 15 wpisał 10g. Wtedy miałem jedyną okazję zapytać jak to jest z tymi opłatami za plastikowe pudełko, bo cena za gram wyszła taka sama, jak gdy pytałem o pełne opakowanie dwa dni wcześniej. Pani przewaliła oczami z uśmiechem na ustach i powiedziała że wie że niektóre apteki stosują takie praktyki i liczą po kilkadziesiąt złotych za pudełko, ale u nich takie pudełko kosztuje 2,50zł i pewnie dlatego nie zauważyłem różnicy. Jeśli kupujecie w aptekach które tak robią, to one nadal będą to robiły. Kupowałem w dobrych kilku aptekach na śląsku i w paru mi powiedziano, że nie przesypują i nie dzielą na mniejsze ilości, bo klienci nie chcą kupować otwartych opakowań. W jednej aptece dowiedziałem się np. że w ogóle nie wolno im porcjować suszu, bo część olejków (dokładne słowa) się ulotni i zostanie na palcach i surowiec traci na wartości. Można debatować jak to wygląda prawnie, ale przypominam że ogólnie to żyjemy w kraju, delikatnie mówiąc, bardzo śliskiego prawa i tak naprawdę to wszystko wolno, ewentualnie tylko zależy komu. Jeśli aptekara by mi w niemiły sposób odpowiedziała na pytanie o powód tej zawyżonej opłaty "to chce pan, czy nie" to na 100% bym powiedział że nie mam zamiaru zostawiać u nich kilkaset złotych, i więcej tam nie przyjdę, a także każdemu odradzę tą aptekę. Nawet jeśli ogólna cena byłaby w miarę korzystna. Pieniądze pieniędzmi, ale trzeba się też trochę szanować. Z resztą trzy apteki w moim mieście są dla mnie spalone przez gówniary w białych fartuchach, a dwie z nich już się nie wyświetlają jakiś czas na stronach ktomalek i tej drugiej, ciekawe dlaczego?
What you smoking?
  • 12717 / 2460 / 0
Jasne, że chciałbym powiedzieć tej kobiecie see ya, ale w moim mieście zioło w stałym asortymencie ma tylko ona, a poza tym jest na krańcu miasta, gdzie dojazd trwa 40 minut.
Inne apteki jakoś nie garną się do wprowadzenia mj i nawet mają problem ze sprowadzeniem (nie wiem dlaczego). Być może wynika to z tego, że mieszkam w dość "konserwatywnej" części kraju.
Myślałem nawet, żeby walnąć im opinię na G o o g l e, ale nie chcę zostawiać swoich danych osobowych, a poza tym wierzę, że karma wraca więc pewnie skręciłbym nogę 3 dni później.
Nawet nie fatygowałem się, żeby sprawdzać i ważyć to, co kupiłem - łącznie 2 dyszki. Nie tknąłem jeszcze żadnego więc w każdej chwili mogę, ale po co... Wygląda OK, choć zastanawia mnie, co robią z nadwyżkami, po podobno się zdarza (nie rzadko), że producent doda nieco nadwagi (to przeczytane na forum więc może bzdura).

Moim zdaniem to zwyczajnie nieetyczne (opłaty w tym konkretnym przypadku). Nawet gdyby ta apteka była pod nosem, to więcej tam się nie pojawię.
  • 235 / 100 / 0
Żadna bzdura, we wrześniu kupiłem po trzy opakowania spectrum 20 i 19, narazie otworzyłem po jednym, zważyłem i w jednym było 5,15, w drugim 5,20. Wtedy jak kupiłem tą dyszkę, też oczywiście zważyłem i było 10,15. Niestety żadna z tych odmian nie przypadła mi do gustu, jest ok, ale bez szału jak to opisują ludzie. Dlatego tym razem, przed zmianami odnośnie wystawiania recept, czekam na wizytę i będę chciał wziąć jeszcze s-lab 18, bo pojawiły się odmiany Master Kush i Galaxy Walker które już miałem i byłem zadowolony. Jeśli dostanę 30g, to następną receptę będę szukał dopiero późną wiosną, może do tego czasu coś się zmieni na lepsze.
What you smoking?
  • 12717 / 2460 / 0
Czyli zgadza się, że dają nadwyżkę. Ciekaw jestem zatem, co apteka z nią robi. Wydają z nadwyżką, czy nadwyżka zostaje? Jeśli zostaje, to co się z nią dzieje? Ktoś ważył zawartość z tych aptecznych opakowań?
Ja zapasu mam na jeszcze dłużej więc też spokojnie czekam, jak się to potoczy. Na stacjonarne na pewno nie będę jeździł.
  • 84 / 8 / 0
04 listopada 2024TRD2 pisze:
02 listopada 2024chmiel95 pisze:
31 października 2024TRD2 pisze:
I jeszcze pytanie, jak w przychodni A wypiszą Ci dajmy na to 30g i tam mówią "to na dwa miesiące blb abl abla"
A za miesiąc zadzwonisz do przychodni B po 15g, to wypiszą? Jest jakaś wspólna ewidencja czy jedna przychodnia nie wie co pisze druga? Przy normalnych lekach tak jest :P
PONADTO w przypadku wykraczania poza zalecony przez lekarza schemat leczenia, dopuszczone dawkowanie, czy pobieranie recept na medyczną marihuanę jednocześnie z innej poradni (jest to łatwe do sprawdzenia dla lekarza, oraz dla sądu) bierzecie na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne konsekwencje prawne."
Okay, rozumiem. Tyle tylko, że z buprą robiłem tak przez 3 lata, brałem recke tu, potem tam, potem znowu tu, potem znowu tam. Prywatne ubezpieczenie + normalnie NFZ. Przechodziło do samego końca, po prostu sam zszedłem, do ostatniej recepty było ok.

Rozumiem, że ponieważ marihuana jest nieporównywalnie bardziej niebezpieczna niż opioidy, to kontrole będą częstsze.. :P

Anyway jak zwykle w życiu wychodzi, że pewnie przejdzie x razy a w końcu nie przejdzie.

Co do opakowań recepturowych o których była też dyskusja, to u mnie w jednej aptece dostaje przepakowane - bez dodatkowych opłąt, a w dwóch pozostałych dostaje zawsze w oryginalnym opakowaniu. Czasami na to oryginlane opakowanie nakleją swoją naklejke tylko, że niby receptura. ale nie jest otwierane, oryginalnie zapakowane
cyt.
...pobieranie recept na medyczną marihuanę jednocześnie z innej poradni (jest to łatwe do sprawdzenia dla lekarza, oraz dla sądu) ...

Przeczytałem jeszcze raz i nie do końca to jest prawda, bo lekarza obowiązuje tajemnica lekarska i nie wydaje mi się, że może sobie od tak sprawdzić czy w innej klinice była pobierana recepta musiałby taki lekarz mieć dostęp do ikp.
Co innego z sądem, ale to nie wiem jaki musiałby by być przekręt, żeby sprawa wylądowała w sądzie.
  • 2050 / 337 / 0
04 listopada 2024jezus_chytrus pisze:
Czyli zgadza się, że dają nadwyżkę. Ciekaw jestem zatem, co apteka z nią robi. Wydają z nadwyżką, czy nadwyżka zostaje? Jeśli zostaje, to co się z nią dzieje? Ktoś ważył zawartość z tych aptecznych opakowań?
Ja zapasu mam na jeszcze dłużej więc też spokojnie czekam, jak się to potoczy. Na stacjonarne na pewno nie będę jeździł.
Zawsze jest jakaś nadwyżka która rekompensuje łodygi/gałązki.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 24 / 1 / 0
04 listopada 2024chmiel95 pisze:
Przeczytałem jeszcze raz i nie do końca to jest prawda, bo lekarza obowiązuje tajemnica lekarska i nie wydaje mi się, że może sobie od tak sprawdzić czy w innej klinice była pobierana recepta musiałby taki lekarz mieć dostęp do ikp.
Co innego z sądem, ale to nie wiem jaki musiałby by być przekręt, żeby sprawa wylądowała w sądzie.
Dokładnie. Wydaje mi się, że dopóki nie złapiesz jakiegoś przypału - tylko nie wiem jak się go łapie właśnie - to nikt Ci tego nie będzie sprawdzał bo lekarz nie ma prawa grzebać w Twojej dokumentacji z innej placówki.

Imo przejdzie normal.. się zobaczy, na razie jeszcze mam

@jezus_chrystus A czemu nie będziesz jeździł na stacjonarne? Moim zdaniem to będzie jeden ch. Wejdziesz powtórzysz tą samą gadkę bo musisz, pani powtórzy tą samą bo musi, a potem już pogadacie jak klient z sebą co tam bierzesz.. nie sądzę by było inaczej niż przez tel. Oni chca to pisać, mają hajs z każdej recepty. W dupie to przecież mają te prywatne kliniki czy Ty się leczysz z życia czy chorób podejrzewam
  • 12717 / 2460 / 0
^
Nie chce mi się jeździć kilkaset km po receptę na zioło : ) No chyba, że powstanie jakaś stacjonarna w moim mieście.
Zapasu mam na bardzo długo więc poczekam, jak się sytuacja rozwinie. Jeśli nie wrócę e-recept, to zostanę przy swoim temacie.
  • 24 / 1 / 0
Ah, oks rozumiem. Ja mieszkam na ślonsku, w swoim mieście też nie mam no ale tam w zasięgu 35-45min samochodem jest pewnie z 10 klinik

Ja wiekszość recek na bupre załatwiałem stacjonarnie, idzie przywyknąć ale wiadomo wkurwiający element życia :p

Mnie moi obecni Sebowie wkurwiają do tego stopnia, że serio wolę tak. Seba niby spoko ale jak ma problemy, a ma problemy regularnie jak to Seba, to i tak jakieś gówno Ci wciśnie :p

Kiedyś to byli Sebowie. Teraz nima sebów.

Nie no wiem, że gdzieś jacyś normalni jeszcze muszą być :p
ODPOWIEDZ
Newsy
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.