Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 32 / 4 / 0
@eso ja piję mocną kawę, a mimo to dalej czuję bardzo silne znużenie i anhedonię. Owszem, niekiedy udaje mi się podnieść dupę z kanapy i zacząć coś robić, ale jestem przy tym ciągle zmęczony, a wszystko za co się wezmę jest "niedorobione". Wyjście z domu w celach rekreacyjnych graniczy z cudem, podczas gdy przed paro nie miałem z tym problemu (tzn. problem był - lęk, ale miałem chęci do wychodzenia, tyle że to była na każdym kroku walka z lękiem i niekiedy wspomaganie się bezno, żeby wysiedzieć/ustać w miejscu publicznym typu pociąg, koncert, kino, tetr etc.). Za 2 tyg. mam wizytę u lekarza. Może by tak spróbować znowu lżejszy lek albo zmniejszyć paro do 10 mg, tylko że skoro to nie jest dawka lecznicza to czy będzie sens?
Dodam, że badania mam ok, tarczyca, krew, miko, makro, teścia i inne hormony. Suplementuję wyłącznie wit. D i kaws foliowy, bo miałem niedobory. Więc albo to paro albo jestem leniwy ;p
  • 213 / 75 / 0
@flaner bywa tak przy SSRI dosyć często, to nie jest nic niezwykłego co opisujesz. Jeśli masz ograniczoną reakcję emocjonalną na bodźce to co ma Cię pchać do zrobienia czegoś? Nie ma też lęku przed konsekwencjami więc wyjebane. Niestety coś za coś, te leki to nie jest wunderwaffe i mają swoje dosyć spore wady. Jak Ci to tak mocno przeszkadza to możesz albo zmniejszyć dawkę, dodać coś na aktywizację albo całkiem zmienić lek.

Ja do pewnego stopnia lubię to zwarzywienie emocjonalne bo normalnie zbyt mocno przeżywam wiele rzeczy. Ale fakt, w takim stanie raczej ciężko osiągnąć coś więcej poza planem minimum.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Brazylijska roślina jurema preta skuteczna w walce z depresją.

Brazylijska roślina jurema preta, używana od wieków w rytuałach rdzennych mieszkańców, przyciąga uwagę naukowców jako możliwy środek w leczeniu depresji. Zawiera silnie działające DMT – psychodelik, który może przynieść szybką poprawę nastroju. Choć wyniki badań są obiecujące, eksperci podkreślają, że to nie jest lek dla każdego.

Mieli podawać własnemu synowi narkotyki. Sąd Apelacyjny w Legnicy nie miał dla nich litości

Historia niespełna trzymiesięcznego Arturka z Legnicy na Dolnym Śląsku wstrząsnęła opinią publiczną w Polsce. Dorian G. i Katarzyna K. mieli poić malca narkotykami. W trakcie procesu wzajemnie obarczali się odpowiedzialnością. W czwartek (9 października) Sąd Okręgowy w Legnicy rozpatrzył apelację oskarżonych. — Tylko oni byli odpowiedzialni za to, że w organizmie dziecka znalazły się substancje psychoaktywne i w takim stężeniu, że zagrażały życiu i zdrowiu tegoż niemowlęcia — mówił sędzia Lech Mużyło podczas ustnego uzasadnienia wyroku.