Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 2302 / 399 / 0
Jest problem również dla pacjentów, którzy korzystają z olejków z surowca farmaceutycznego.
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 41 / 11 / 0
No cóż, może czeka nas renesans kiosków, tym razem świadczących usługi medyczne. Podczas pandemii nie było problemu żeby badać pacjentów w blaszanych kontenerach, więc może nadal się da w podobny sposób zaspokoić wymogi sanepidu odnośnie gabinetu lekarskiego. Potrzebom pacjentów trzeba jakoś sprostać, zdrowie jest przecież najważniejsze :-)
  • 84 / 8 / 0
30 października 2024mietowy3 pisze:
Masz rację, zmniejszenie tolerancji to raczej praca nad swoimi nawykami, oczekiwaniami niż zmiana sprzętu. Ja wszedłem w olejki THC, kupiłem teraz pastę CBD i mniej wszystkiego schodzi. Rano wystarczy mi, że przyjmę 2 krople THC z Aurory22 i dobrze zacząć dzień. Wieczorem 2 krople z Aurory20 i miło obejrzeć film bez 7 min sesji z 0.2 grama.
Te olejki chyba są droższe od zioła, ale zużycie jest mniejsze i na dłużej by wystarczyło, także finansowo myślę, że się opłaca.
Też chętnie bym się przerzucił na to.
Będąc we Włoszech u brata używałem takiego olejku i było bardzo dobrze.
dłużej trzyma niż palenie.
Brałem podjęzykowo trzymając to godzinę półtorej, ale ciekaw jestem czy gdybym to od razu połknął to też by zadziałało?
bo przecież wyroby spożywcze typu ciasteczka czy masło do spożycia przecież też się zjada
Tam jest 100% refundacja na to.
:/
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2024 przez chmiel95, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 84 / 8 / 0
31 października 2024TRD2 pisze:
I jeszcze pytanie, jak w przychodni A wypiszą Ci dajmy na to 30g i tam mówią "to na dwa miesiące blb abl abla"
A za miesiąc zadzwonisz do przychodni B po 15g, to wypiszą? Jest jakaś wspólna ewidencja czy jedna przychodnia nie wie co pisze druga? Przy normalnych lekach tak jest :P
Po każdorazowym wystawieniu recepty dostaje na konto zalecenia lekarza m.in takie:
"W sytuacjach takich jak: utrata przepisanego zapasu medycznej marihuany, stosowania wyższych dawek niż zaleconych na wizycie bez porozumienia z lekarzem i zgłoszenie po kolejną receptę wcześniej, niż przewidywano podczas wystawienia recepty - Lekarz może odmówić wystawienia recepty, szczególnie w razie zgłoszenia się po ponowną receptę wcześniej, niż zakładano....

PONADTO w przypadku wykraczania poza zalecony przez lekarza schemat leczenia, dopuszczone dawkowanie, czy pobieranie recept na medyczną marihuanę jednocześnie z innej poradni (jest to łatwe do sprawdzenia dla lekarza, oraz dla sądu) bierzecie na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne konsekwencje prawne."

Ja termin na kolejną konsultację mam przewidzianą po 45 dniach czyli u mnie 8.11
Ciekaw jestem, czy już mnie obejmie ta nowa regulacja.
  • 12717 / 2460 / 0
^
Czemu miałaby nie objąć?
Mnie irytują te procedury i dodatkowe opłaty w aptece. Dziś przy wybieraniu zapytałem, czy mogę prosić w oryginalnym opakowaniu. Kobieta mówi, że nie, bo ona musi iść na zaplecze, sporządzić lek z surowca, odważyć i zapakować w apteczne pudełko z 40 dyszki z karteczką.
Zapytałem zatem, do czego sprowadza się to przyrządzanie leku, poza zważeniem i przepakowaniem, co jest totalnie bez sensu. Niestety nie była skłonna do rozmowy i zapytała tylko, czy chcę, czy nie...
Czy we wszystkich aptekach jest ta opłata za dosłownie nic? Kobieta mogła wpisać sobie datę ważności jaką tylko chce... Oryginalnego pudełka nie chciała nawet pokazać.
Wprawdzie topki bardzo ładne i mega pachnące (Red 2 - znam doskonale ten zapach z ciepłych krajów - wtedy kupiłem rzekomo Super Silver Haze i pachnie niemal identycznie).
Aurora i Canopy Growth mają zdecydowanie lepszy materiał, niż ten cały slab, czy o zgrozo ODI...
  • 2302 / 399 / 0
Ja nigdy nie płaciłem za to, jak zdarzyło się brać po 2g różnych odmian S-lab. 5 czy 10g zwykłe wydawali w oryginalnym opakowaniu.
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12717 / 2460 / 0
Jak brałeś 2g, to dostawałeś normalnie w tej "kopercie"? Zapewne mieszkasz w większym mieście albo i apteka nie chce zdzierać z ludzi, albo w kwestii zioła działają jak dobry Seba. Dobry Seba nigdy nawet nie pomyśli, żeby doliczać za sreberko.,
Ja wybierałem 4 razy (2 razy dla siebie) i za każdym razem trzeba było za to płacić. Rekord to było 60 zł za dosłownie wydanie owej koperty w stanie nienaruszonym. Kiedy dzwoniłem i pytałem o cenę, słowem nie wspomnieli, że będzie 60 dyszek więcej.
  • 2302 / 399 / 0
Tak, konkurencja w stolicy jest duża, wiec pewnie dlatego.
  • 13 / 2 / 0
02 listopada 2024jezus_chytrus pisze:
^
Czemu miałaby nie objąć?
Mnie irytują te procedury i dodatkowe opłaty w aptece. Dziś przy wybieraniu zapytałem, czy mogę prosić w oryginalnym opakowaniu. Kobieta mówi, że nie, bo ona musi iść na zaplecze, sporządzić lek z surowca, odważyć i zapakować w apteczne pudełko z 40 dyszki z karteczką.
Zapytałem zatem, do czego sprowadza się to przyrządzanie leku, poza zważeniem i przepakowaniem, co jest totalnie bez sensu. Niestety nie była skłonna do rozmowy i zapytała tylko, czy chcę, czy nie...
Czy we wszystkich aptekach jest ta opłata za dosłownie nic? Kobieta mogła wpisać sobie datę ważności jaką tylko chce... Oryginalnego pudełka nie chciała nawet pokazać.
Wprawdzie topki bardzo ładne i mega pachnące (Red 2 - znam doskonale ten zapach z ciepłych krajów - wtedy kupiłem rzekomo Super Silver Haze i pachnie niemal identycznie).
Aurora i Canopy Growth mają zdecydowanie lepszy materiał, niż ten cały slab, czy o zgrozo ODI...
W aptece cannabis traktowany jest jako lek recepturowy, tj. wymagający przygotowania. Ustawowo za przygotowanie (w tym przypadku zważenie i nasypanie do opakowania) obowiązuje stała opłata, tzw. taxa laborum. Nawet jeśli kupujesz całe opakowanie, to zgodnie ze sztuką i tak powinni je otworzyć i zważyć, żeby mieć pewność, że waga się zgadza, ale wtedy nie powinno być żadnej dodatkowej opłaty za opakowanie, tylko za przygotowanie. Z wliczonym podatkiem taka opłata powinna wynosić mniej więcej 40zł i jest naliczania automatycznie, niezależnie od woli farmaceuty, plus ewentualny koszt opakowania, który już zależy od apteki.
Informacja z pierwszej ręki uzyskana od farmaceuty ze znanej sieci aptek.
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2024 przez wedroz, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 84 / 8 / 0
@jezus_chytrus cyt.
"Czemu miałaby nie objąć?"
To nie ma sensu wydawać kasy na rezerwację online, bo i tak skierują stacjonarnie?
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2024 przez chmiel95, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.