Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 271 / 84 / 2
@DobryWujas wątpie żeby 45mg DXM spowodowało u mnie ZS albo wyrządziło jakieś szkody w tak małej dawce %-D pamiętam że kiedyś był jakiś smiałek co wpierdalał 800mg (dziennie!) dexa do ssri a potem mu sie enzymy wątrobowe pokręciły i go nic nie klepało xD ale no kurwa 45mg a 800mg. poza tym w temacie jaki-lek-antydepresyjny-wybrac-t38783.html ktos z kompetentnych jak pamietam (a moge słabo pamietać przez benzo) doradził połaczenie ssri jako główny lek i snri zeby nie było zamułki czy jakoś tak. są też badania nad łączeniem antydepów https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4311111/ https://www.cambridge.org/core/journals ... 51F391F7AE
This combination of an SSRI and the SNRI venlafaxine is now being seen in practice
i tak na sam koniec, może troszku kultury co? %-D

scalono @V44
27 grudnia 2024Vetulani44 pisze:
@Devixo Antagonisty NMDA nie zbijają tolerancji na benzodiazepiny.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... .tb00096.x
NMDA antagonists have been shown to interfere with tolerance to benzodiazepines.
NMDA antagonists were demonstrated to block both learned
and unlearned tolerance to chlordiazepoxide. Rats pretreated with MK-801 or ketamine
before chlordiazepoxide and returned to their cages exhibited reduced tolerance as compared with control animals
wiadomo - chlorodiazepoksyd to pochodna benzo jednak w badaniu jest tez wspomiane o diazepamie. słyszalem od jednego z adminów czy tam modów ze antagonisci NMDA zbijają tolerancje na WSZYSTKIE substancje.

Receptory NMDA są zaangażowane w mechanizmy plastyczności neuronalnej takie jak długotrwałe wzmocnienie (LTP) i długotrwałe osłabienie (LTD). Antagoniści NMDA mogą zakłócać procesy plastyczności neuronalnej odpowiedzialne za rozwój tolerancji hamując aktywność receptorów NMDA. antagonisci NDMA mogą zmniejszać adaptacyjne zmiany w układzie GABA a tym samym spowalniać lub odwracać tolerancję na benzo.
możliwym jest że niedoczytałem niektorych badan albo źle je zinterpretowałem i jesli tak sie stało to z góry serdecznie przepraszam.

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 3027 / 648 / 0
@Devixo Przeczytaj kolego resztę treści po pierwszym zacytowanym przez Ciebie zdaniu z tego papierka.

Antagonisty NMDA świetnie zbijają tolerkę m.in. na opioidy, stimy, oczywiście. Z doświadczenia jednak wiem, że nie tykają w zauważalnym stopniu benzo ani pregaby. Mówię tu o efekcie długotrwałym, a nie o tym, że będąc na antagoniście NMDA możesz inaczej poczuć działanie bzd.

I nie pisz posta pod postem, używaj opcji Edytuj.
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 581 / 209 / 0
@Devixo kolego, Twoje ćpuńskie pomysły na eksperymenty i wywody pseudonaukowe zaczynają odbiegać od tematu, którym przypominam jest paroksetyna. Idź sobie do odpowiedniego tematu kminić co z tolerancją na benzo/opioidy etc., bo każdy kolejny post nie na temat wyląduje w koszu.
  • 17 / / 0
Witam, przez przypadek wziąłem podwójną dawkę leku l, lek biorę od miesiąca czy nie zaburzy to działania leku ?
  • 162 / 29 / 0
Dzień dobry. Jutro weź już taką, jaka była zapisana przez lekarza. Podasz, jaka to dawka?
  • 44 / 3 / 0
Biorę jakoś od września 20mg paroksetyny. Dzisiaj się zapomniałem i wziąłem 40. Dobrze, że już idzie noc, bo czuj się jak zoombie.
  • 17 / / 0
Cześć, mam pytanie czy po 10 dniach brania paroksetyny 20 mg moge już zwiększyć do 30 mg? Czy czekać do 14 dni ?
  • 1000 / 183 / 0
@Kondzioxo może tylko pytanie po co?10 dni to zbyt mało na ocenę efektu terapeutycznego leku
  • 85 / 5 / 0
Małe dawki typu 10 max 20mg działają już dobrze przeciwlękowo ? I czy im mniejsza dawka tym mniejsze zamulenie ?
Jakby dobrać dawkę żeby działała już przeciwlękowo ale żeby chciało się dupę ruszyć .. da się tak na tym leku ?
Wiem że nie każdego zamula ale jednak znaczną większość
Ewentualnie co najczęściej lekarze dodają do paro na pobudzenie ?
  • 44 / 3 / 0
U mnie był miks paro plus mirtazapina. Dawka 20mg byla dla mnie wystarczająca do pozbycia się lęków..
No ale myśle, że co czlowiek to inna dawka.

Za to dzieki mirtazapinie przytyłem 30kg w pol roku.
ODPOWIEDZ
Newsy
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.