Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 559 / 202 / 0
@patrzacinaczej tak, eszopiklon uzależnia. Do długotrwałego stosowania lepszy trazodon.
A w mojej prywatnej opinii ze stosowania obu tych leków trazodon ogólnie lepszy, u mnie działał długo bardzo dobrze nasennie, za to eszopiklon wcale %-D
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares

Okej, no właśnie tak zauważyłem, że brałem 1 mg tydzień i wczoraj np wziąłem 2 mg, a tranzodone miałaś w jakiej wersji CR, XR, czy tej zwykłej? i jaka dawka? ile przed snem brałaś?
  • 559 / 202 / 0
@patrzacinaczej ja brałam CR 50mg, a ile przed snem to Ci nie powiem, bo jak mi się wzięło tak brałam. Czasami 1h, czasami 30 min., czasami zaraz przed pójściem spać xD
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares CR? a czym się rózni od tego zwykłego? a i jaki czas przed snem brałaś?
  • 559 / 202 / 0
@patrzacinaczej w moim przypadku niczym, bo i tak otoczka która odpowiada za uwalnianie substancji była uszkodzona bo nie ma tabletek 50mg i brałam po prostu 1/3 tabletki 150mg. No i tym że taniej wychodziło bo opakowanie tabletek 150mg wystarczało mi na pół roku xD a brałam różnie, dopisałam wyżej, pewnie nie zauważyłeś.
I dobra, koniec offtopu. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj w temacie o tazodonie ;)
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares

Ok, a co do Eszopiklonu, długo go brałaś? mam wrażenie, ze 1 mg u mnie już nie działa po 3 tygodniowej kuracji i biorę 2 mg.. To przypadkiem nie jest benzo?
  • 559 / 202 / 0
@patrzacinaczej krótko bo na mnie nie działał w żadnej dawce. To nie jest typowe benzo, tylko tzw. Z-drugs, ale uzależniają tak samo.
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares
Z-Drugs? nie wiedziałem nawet, bo to nowy lek, dostałem pierwszy raz od 7 lat brania psychotropów. Wczoraj wziąłem 2mg to "zadziałało" - ale boje się, że jak przestanę to brać, to będą skutki uboczne odstawienne jak w przypadku benzo? czy tutaj nie ma takiej możliwości przy tym Eszkoplikonie jak będę go bral miesiąc, dwa?
  • 559 / 202 / 0
@patrzacinaczej może się pojawić bezsenność z odbicia, ale to max kilka dni i minie, ale też nie musi. Kwestia indywidualna.
  • 1501 / 93 / 2
Beziarzom z średnią tolerancją polecam nie walić do 9 mg, wyżej urwany film.Mi starcza 4 mg o 18 potem dobijam o 20 po 2 mg, mam jakąś tą tolerkę.Lek wali dopiero po dwóch godzinach.Czasami czuć gorycz, nie zawsze.ścina mnie potem do snu do 5 rano.Ogólnie jak dasz histaminy lub nasze antydeprechy to na pewno zadziała, nawet za mocno wtedy Lek jest Lek ma lekki profil uspakający przy 7 mg.Robiłem testa po mefie w nocy 9 mg nie uśpiło.Bardzo mi smakuje ten lek i robię zapasy.On jest zdradliwy jak kobieta z KGB.Dopiero po narkotykach usypia w dawce 14, 16 mg.Uzeleżnia od snu dla tego dobre ja już 12 dni biorę.Dalej zrobię mix z Rolkami 5,-7,5 mg.Polecam zamknąć oczy po wzięciu i upływie 20 minut.będę brał przez kilka mięsięcy.Fajny ten lek.Po 3 mg brałem to miałem nudności.Czy selekcja receptora GABA a znika?Ja czuję benzowe działanie.
action movie:gun:
ODPOWIEDZ
Newsy
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.

Czysta fikcja. Dlaczego MSWiA udaje, że nie ma rąk ubrudzonych wojną z narkotykami?

Klasyczny urzędniczy unik w Polsce opanowano do perfekcji. Gdy obywatele pytają o absurdalne koszty i społeczne dramaty wynikające z obecnej polityki narkotykowej, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA) zasłania się procedurami: „Idźcie do Ministerstwa Zdrowia”. Problem w tym, że w rzeczywistości nie lekarze w kitlach, ale policjanci w mundurach zamykają rocznie tysiące ludzi za przysłowiowego grama. Czas wreszcie zacząć o tym rozmawiać.

83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.