Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 591 / 211 / 0
@patrzacinaczej tak, eszopiklon uzależnia. Do długotrwałego stosowania lepszy trazodon.
A w mojej prywatnej opinii ze stosowania obu tych leków trazodon ogólnie lepszy, u mnie działał długo bardzo dobrze nasennie, za to eszopiklon wcale %-D
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares

Okej, no właśnie tak zauważyłem, że brałem 1 mg tydzień i wczoraj np wziąłem 2 mg, a tranzodone miałaś w jakiej wersji CR, XR, czy tej zwykłej? i jaka dawka? ile przed snem brałaś?
  • 591 / 211 / 0
@patrzacinaczej ja brałam CR 50mg, a ile przed snem to Ci nie powiem, bo jak mi się wzięło tak brałam. Czasami 1h, czasami 30 min., czasami zaraz przed pójściem spać xD
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares CR? a czym się rózni od tego zwykłego? a i jaki czas przed snem brałaś?
  • 591 / 211 / 0
@patrzacinaczej w moim przypadku niczym, bo i tak otoczka która odpowiada za uwalnianie substancji była uszkodzona bo nie ma tabletek 50mg i brałam po prostu 1/3 tabletki 150mg. No i tym że taniej wychodziło bo opakowanie tabletek 150mg wystarczało mi na pół roku xD a brałam różnie, dopisałam wyżej, pewnie nie zauważyłeś.
I dobra, koniec offtopu. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj w temacie o tazodonie ;)
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares

Ok, a co do Eszopiklonu, długo go brałaś? mam wrażenie, ze 1 mg u mnie już nie działa po 3 tygodniowej kuracji i biorę 2 mg.. To przypadkiem nie jest benzo?
  • 591 / 211 / 0
@patrzacinaczej krótko bo na mnie nie działał w żadnej dawce. To nie jest typowe benzo, tylko tzw. Z-drugs, ale uzależniają tak samo.
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares
Z-Drugs? nie wiedziałem nawet, bo to nowy lek, dostałem pierwszy raz od 7 lat brania psychotropów. Wczoraj wziąłem 2mg to "zadziałało" - ale boje się, że jak przestanę to brać, to będą skutki uboczne odstawienne jak w przypadku benzo? czy tutaj nie ma takiej możliwości przy tym Eszkoplikonie jak będę go bral miesiąc, dwa?
  • 591 / 211 / 0
@patrzacinaczej może się pojawić bezsenność z odbicia, ale to max kilka dni i minie, ale też nie musi. Kwestia indywidualna.
  • 1501 / 93 / 2
Beziarzom z średnią tolerancją polecam nie walić do 9 mg, wyżej urwany film.Mi starcza 4 mg o 18 potem dobijam o 20 po 2 mg, mam jakąś tą tolerkę.Lek wali dopiero po dwóch godzinach.Czasami czuć gorycz, nie zawsze.ścina mnie potem do snu do 5 rano.Ogólnie jak dasz histaminy lub nasze antydeprechy to na pewno zadziała, nawet za mocno wtedy Lek jest Lek ma lekki profil uspakający przy 7 mg.Robiłem testa po mefie w nocy 9 mg nie uśpiło.Bardzo mi smakuje ten lek i robię zapasy.On jest zdradliwy jak kobieta z KGB.Dopiero po narkotykach usypia w dawce 14, 16 mg.Uzeleżnia od snu dla tego dobre ja już 12 dni biorę.Dalej zrobię mix z Rolkami 5,-7,5 mg.Polecam zamknąć oczy po wzięciu i upływie 20 minut.będę brał przez kilka mięsięcy.Fajny ten lek.Po 3 mg brałem to miałem nudności.Czy selekcja receptora GABA a znika?Ja czuję benzowe działanie.
action movie:gun:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Za "przekąski" z Kalifornii grozi mu 20 lat więzienia

W paczce z Kalifornii do Polski miały być przekąski. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Warszawie otworzyli puszki i znaleźli susz roślinny. Okazało się, że to była marihuana. Zarzut związany z przemytem usłyszał 22-latek.

Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty

Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.

Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.