Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 32 / / 0
Hej, dostałem to na pomoc w zasypianiu, ponieważ mam zaburzenia lękowe oraz OCD i nie umiem zasnąć "normalne" bo mam setki myśli gdy się kładę.. Wcześniej brałem "tranzodone" czy ten lek sprawdzi się, przy dłuższym braniu ciągle? czy to jest na krótki okres? bo mam jedynie pudełko, a wizyta za dwa miesiace kolejna? czy lepiej tranzodone się sprawdzi przy braniu rok, albo i dłużej, aniżeli to? to jest bezno? uzależnia? dziękuje za pomoc.
  • 484 / 183 / 0
@patrzacinaczej tak, eszopiklon uzależnia. Do długotrwałego stosowania lepszy trazodon.
A w mojej prywatnej opinii ze stosowania obu tych leków trazodon ogólnie lepszy, u mnie działał długo bardzo dobrze nasennie, za to eszopiklon wcale %-D
  • 32 / / 0
@ladyinnaightmares

Okej, no właśnie tak zauważyłem, że brałem 1 mg tydzień i wczoraj np wziąłem 2 mg, a tranzodone miałaś w jakiej wersji CR, XR, czy tej zwykłej? i jaka dawka? ile przed snem brałaś?
  • 484 / 183 / 0
@patrzacinaczej ja brałam CR 50mg, a ile przed snem to Ci nie powiem, bo jak mi się wzięło tak brałam. Czasami 1h, czasami 30 min., czasami zaraz przed pójściem spać xD
  • 32 / / 0
@ladyinnaightmares CR? a czym się rózni od tego zwykłego? a i jaki czas przed snem brałaś?
  • 484 / 183 / 0
@patrzacinaczej w moim przypadku niczym, bo i tak otoczka która odpowiada za uwalnianie substancji była uszkodzona bo nie ma tabletek 50mg i brałam po prostu 1/3 tabletki 150mg. No i tym że taniej wychodziło bo opakowanie tabletek 150mg wystarczało mi na pół roku xD a brałam różnie, dopisałam wyżej, pewnie nie zauważyłeś.
I dobra, koniec offtopu. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj w temacie o tazodonie ;)
  • 32 / / 0
@ladyinnaightmares

Ok, a co do Eszopiklonu, długo go brałaś? mam wrażenie, ze 1 mg u mnie już nie działa po 3 tygodniowej kuracji i biorę 2 mg.. To przypadkiem nie jest benzo?
  • 484 / 183 / 0
@patrzacinaczej krótko bo na mnie nie działał w żadnej dawce. To nie jest typowe benzo, tylko tzw. Z-drugs, ale uzależniają tak samo.
  • 32 / / 0
@ladyinnaightmares
Z-Drugs? nie wiedziałem nawet, bo to nowy lek, dostałem pierwszy raz od 7 lat brania psychotropów. Wczoraj wziąłem 2mg to "zadziałało" - ale boje się, że jak przestanę to brać, to będą skutki uboczne odstawienne jak w przypadku benzo? czy tutaj nie ma takiej możliwości przy tym Eszkoplikonie jak będę go bral miesiąc, dwa?
  • 484 / 183 / 0
@patrzacinaczej może się pojawić bezsenność z odbicia, ale to max kilka dni i minie, ale też nie musi. Kwestia indywidualna.
ODPOWIEDZ
Newsy
Więzienie za 0,11% przekroczenia?

Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.