Nadpobudliwość, nerwica, stany lękowe, rozkojarzenie, bezsenność przez ok. tydzień nie do pokonania benzodiazepinami. Najlepiej położyć się w szpitalu, lub odstawiać stopniowo jak benzo, włączając w międzyczasie np. mirtazapinę, czy jakiś inny lek sedatywny.
Próbowałem nie brać nic przez 2 dni to pierwszego dnia mogłem zasnąć a drugiego już nie, o co tutaj chodzi przecież jakby się pojawiły objawy odstawienne od olanzy to chyba odrazu a nie na drugi dzień?
Myślę jeszcze w ten sposób ,że zmieniłem 1 neuroleptyk na drugi to będzie mi łatwiej odstawić kwetiapine np po tygodniu brania bo to inna substancja czy na jedno wychodzi?
Wystąpiła u mnie klasyczna bezsenność z odbicia przypominająca odstawienie alko lub benzodiazepin. W nocy śpię jakieś 1,5 h (jeśli w ogóle się uda), raz zdarzyło się w ciągu dnia przysnąć jeszcze na 3h. Taki normalny 6-8 godzinny sen w nocy póki co niemożliwy. Ot, budzę się po prostu z gwałtownym przebudzeniem nagle ze snu poprzedzonego jakimś koszmarem i dalej spać się nie da.
Leki odstawione bo nie będę tłustym świoniokiem i chcę zrzucić to co dowaliłem po rzuceniu palenia i jedząc same ww leki. W ciągu dnia mimo krótkiego snu i rozstrojonego zegara biologicznego czuję się nawet dobrze. Tylko oczy trochę "uciskają" gałki/powieki, ale to normalne przy silnym niewyspaniu.
Nie wymięknę, pocieszam się tym że będzie warto, a bezsenność musi się w końcu skończyć. Nie chcę żadnego leku zastępczego bo nigdy nie uda się zrobić redukcji, ani tym bardziej pudrować syfa benzo. Wiadomo że środki nasenne albo uzależniają albo wywołują tycie. Jak przetrwam trudny czas w końcu będę bez żadnych tablet. Motywacja jest.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.