Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 354 / 96 / 0
Jeżeli ktoś nie ma zaburzeń schizotypowych i wpakował się w neuroleptyki na kilka lat wyłącznie do usypiania, przy czym dobił do dawek trzycyfrowych nagła odstawka będzie potężnym strzałem w głowę.

Nadpobudliwość, nerwica, stany lękowe, rozkojarzenie, bezsenność przez ok. tydzień nie do pokonania benzodiazepinami. Najlepiej położyć się w szpitalu, lub odstawiać stopniowo jak benzo, włączając w międzyczasie np. mirtazapinę, czy jakiś inny lek sedatywny.
  • 223 / 24 / 0
@Up Ja miałem problem z nagłym odstawieniem olci branej prawie rok i to też w średniej dawce 15 mg. Po miesiącu jak nie doszedłem do siebie dała mi lekarka fluoentixol i jak ręką odjął a to już odstawić to była tylko formalność. Nawet sobie nie wyobrażam przez co muszą przechodzić osoby które właśnie miały końskie dawki i to parę lat. Oczywiście psychiatra jest w stanie poprowadzić tak żeby było ok przy odstawianiu tylko że z nimi problem jest taki że to bardzo rzadko się zdarza bo dużo z nich jest nawet zdania że to już do końca życia trzeba brać. Gdzieś wyczytałem i sam nawet to zastosowałem żeby brać minimalną dawkę neuro przez 2 tygodnie i po tym czasie całkowita odstawka. Ewentualnie można nalewką z dziurawca też to przyspieszyć bo jego interaktywność z wszystkim chyba co się da polega na tym że osłabia działanie poprzez przyspieszenie metabolizmu substancji z organizmu. Oczywiście w przypadku SSRI to łączenie z tym byłoby samobójstwem ale gdzieś tutaj w jednym wątku były takie filozofie że właśnie ktoś tak przyspieszał metabolizm bodajże abilify ale w formie zastrzyku co miał trzymać przez miesiąc. Nie namawiam żeby nie było bo to co piszę o tym dziurawcu to tylko dywagacje. To już trzeba samemu poczytać ulotki leków co się chce odstawić a najlepiej poszukać badań naukowych. In English powinno coś być na pubmed chociażby.
  • 17 / 2 / 0
Witam, od 8 miesięcy biorę 2.5mg olanzapiny a ostatni tydzień 5mg. Teraz zmieniliśmy z lekarzem na 175 mg kwetiapiny i chciałbym odstawić te leki bo czuję się na nich jak warzywo.
Próbowałem nie brać nic przez 2 dni to pierwszego dnia mogłem zasnąć a drugiego już nie, o co tutaj chodzi przecież jakby się pojawiły objawy odstawienne od olanzy to chyba odrazu a nie na drugi dzień?
Myślę jeszcze w ten sposób ,że zmieniłem 1 neuroleptyk na drugi to będzie mi łatwiej odstawić kwetiapine np po tygodniu brania bo to inna substancja czy na jedno wychodzi?
  • 186 / 4 / 0
5 dzień bez neuroli. Jestem w trakcie odstawiania małych dawek - 25mg kwety oraz 2,5mg olanzapiny jedzonych przez ok. 10 dni razem. Sama kweta przez ok 4 miesięcy. Stosowane na silne problemy ze snem.
Wystąpiła u mnie klasyczna bezsenność z odbicia przypominająca odstawienie alko lub benzodiazepin. W nocy śpię jakieś 1,5 h (jeśli w ogóle się uda), raz zdarzyło się w ciągu dnia przysnąć jeszcze na 3h. Taki normalny 6-8 godzinny sen w nocy póki co niemożliwy. Ot, budzę się po prostu z gwałtownym przebudzeniem nagle ze snu poprzedzonego jakimś koszmarem i dalej spać się nie da.
Leki odstawione bo nie będę tłustym świoniokiem i chcę zrzucić to co dowaliłem po rzuceniu palenia i jedząc same ww leki. W ciągu dnia mimo krótkiego snu i rozstrojonego zegara biologicznego czuję się nawet dobrze. Tylko oczy trochę "uciskają" gałki/powieki, ale to normalne przy silnym niewyspaniu.
Nie wymięknę, pocieszam się tym że będzie warto, a bezsenność musi się w końcu skończyć. Nie chcę żadnego leku zastępczego bo nigdy nie uda się zrobić redukcji, ani tym bardziej pudrować syfa benzo. Wiadomo że środki nasenne albo uzależniają albo wywołują tycie. Jak przetrwam trudny czas w końcu będę bez żadnych tablet. Motywacja jest.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Będzie minimalna cena za gram alkoholu? Czarny scenariusz dla browarów

Ministerstwo Zdrowia analizuje możliwość wprowadzenia minimalnej ceny za gram alkoholu, co skutkowałoby głównie wzrostem cen piwa. To spełnienie marzeń przemysłu spirytusowego - mówią piwowarzy - informuje wtorkowy "Puls Biznesu".

Nowe źródło CBD: kanabidiol znaleziony w brazylijskiej roślinie

Naukowcy odkryli, że kanabidiol (CBD), znany z właściwości zdrowotnych i popularny w produktach konopnych, znajduje się również w powszechnej roślinie z Brazylii.

Według rządu USA Walgreens wydawał opioidy bez uzasadnienia medycznego

Departament Sprawiedliwości USA wytoczył proces przeciwko sieci aptek Walgreens, oskarżając ją o realizację milionów recept na kontrolowane substancje, w tym opioidy, bez odpowiedniego uzasadnienia medycznego. Zarzuty obejmują wydawanie recept z „czerwonymi flagami”, które wskazywały na ich potencjalną nielegalność.