ODPOWIEDZ
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: WeedTime »
Szakira-Blondyna:
Proponuje zakończyć tą dyskusje
Masz racje nie ma sensu sie juz w to zaglebiac...
Po to właśnie jest dział : kompendium i dział Hodowla – ten pierwszy po to aby każdy miał podane na tacy pewne podstawy. Drugi teoretyczny i pełen gruszek na wierzbie, takich jakich nigdzie poza tym f. w necie nie znajdzie.

Wczesniej z braku czasu nie patrzylem co sie dzieje w 'Hodowli' - naprawde duzy respekt za te artykoly ktore tam wstawiles, rzeczywiscie nigdy wczesniej ich nie widzialem, to sa Twoje opracowania ? Zajmowales sie tym zawodowo (konopiami) ? Przeczytalem wszystko i naprawde super kompendium wiedzy, moze dla troche bardziej wtajemniczonych - dla mnie bardzo interesujace.

ps. jaka szkole konczyles ? ja jestem na Architekturze krajobrazu, mam botanike i fizjologie roslin - troche malo ale jakos udalo mi sie polaczyc moje zainteresowania.

Pozdrawiam serdecznie
ps. Jaka szkole
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 273 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Korlic »
Nie róbmy OT. Uprawa ruszy po nowym roku narazie nie mam wyżynarki do zrobienia otworów na wentylatory :P
Peace.
PS. Okazało się że mam piżdzonego HPSa takiego ulicznego 150W. Czy żarówka daje mniej lumenów niż taka tradycyjna do uprawy roślin np. OSRAMA
Yofcborc!
[url=http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12360]White Skunk Growlog[/url]
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
Korlic pisze:
Nie róbmy OT. Uprawa ruszy po nowym roku narazie nie mam wyrzynarki do zrobienia otworów na wentylatory ]

Możesz narysować kółko ołówkiem. Takie trochę mniejszej średnicy.
I nawiercić wiertarką dziurę przy dziurze. Potem wyłamać wnętrze: a brzegi obrobić okrągłym pilnikiem do drewna.
Korlic pisze:
PS. Okazało się że mam piżdzonego HPSa takiego ulicznego 150W. Czy żarówka daje mniej lumenów niż taka tradycyjna do uprawy roślin np. OSRAMA
Lampa sodowa ;) Nie ma żarówek sodowych ;P [ wyładowcze źródła światła nazywa się lampami ;P nazwa żarówka jest zarezerwowana dla czegoś co ma żarnik ;)]

Nie ma wielkiej różnicy. Specjalne Lampy do uprawy roślin są poza tym w Polsce dostępne jedynie w mocach 430 W .. Chyba, że się coś ostatnio pozmieniało.
Przy 150 W masz do wyboru praktycznie 2 rodzaje]

Ps: Nie kradnij opraw oświetleniowych ;P Nieładnie...

=============================================================================
WeedTime pisze:
Wczesniej z braku czasu nie patrzylem co sie dzieje w 'Hodowli' - naprawde duzy respekt za te artykoly ktore tam wstawiles, rzeczywiscie nigdy wczesniej ich nie widzialem, to sa Twoje opracowania ?
Głównie opracowania skanera firmy agfa. Tematy przeniesione są jeszcze ze starego forum:
Było tam ich znacznie więcej: kilka z dyskusją: trudne do przeniesienia.
Opracowania są do pewnego stopnia odpowiedzą: na tamte dysputy.

Czyli opracowaniami w których znajduje się odpowiedź na pytanie : co będzie jak skrzyżuje odmianę X z Y :
A raczej wytłumaczenie dlaczego takie pytanie nie ma wielkiego sensu ;) I że można jedynie mniemać [ przy odrobinę weny mniemać i kręcić nic właściwe nie przewidując.. przez 3 strony A4..] na podstawie danych porównawczych czego można się spodziewać.
WeedTime pisze:
Zajmowales sie tym zawodowo (konopiami) ? Przeczytalem wszystko i naprawde super kompendium wiedzy, moze dla troche bardziej wtajemniczonych - dla mnie bardzo interesujace.
:lol: zawodowo ? Chciałbym ;D : mogły by to byc nawet ziemniaki albo pszeniczka :niam.. jakieś kultury in virto.... Nie.. niestety nie.
Ja lekko walnięty jestem. .. [ mam nawet wirtualny instytut ;) jeśli chesz mogę Ci oficjalnie nadać tyt naukowy : np.: doc.]

To nie info dla bardziej wtajemniczonych : to jest pewnego rodzaju wygłup. Prawdopodobieństwo, ze przeciętnemu rolnikowi będzie się chciało to przeczytać jest praktycznie zerowe :
Cześć tego to spore fragmenty podręczników uzupełniających do wykładów przedmiotu:

Hodowla roślin i nasiennictwo
Przedmiot obowiązkowy dla Specjalności: Biologiczne Podstawy Produkcji Roślinnej
Semestr 6, Wykłady 8 godz., Ćwiczenia 24 godz., Zaliczenie pisemne (opisowe).

Oraz:

Genetyka i hodowla roślin
Przedmiot obowiązkowy, Semestr 3 i 4, 60 h wykładów i 60 h ćwiczeń, egzamin, 12ECTS

WeedTime pisze:
ps. jaka szkole konczyles ?
podstawową: średnia: i studia ;)
jestem z czasów starego systemu.
WeedTime pisze:
ja jestem na Architekturze krajobrazu, mam botanike i fizjologie roslin - troche malo ale jakos udalo mi sie polaczyc moje zainteresowania.
Gdzie ?

Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW ?
Masz może wykłady z prof. dr hab. Stefan Malepszym ?
Oj.. Ja także tak chce ;(
WeedTime pisze:
ps. Jaka szkole
Głównie Hobbystyczną ;) Nie mam wiele wspólnego z klasyczna hodowlana genetyką.
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2005 przez Fubar, łącznie zmieniany 2 razy.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 273 / 8 / 0
Witam. Wedle moich obliczen za kilka dni zaczne uprawe. (Dzięki uprzejmości SB [thx xD]) Roślina którą będe uprawiać to ice Queen z No Mercy Suplly. Zaszło też kilka istotnych zmian w boxie.
Oświetlenie: Było 150W jest 350W xD (1x150 2x100) Dodatkowe 2 lampy zdobyłem ciężką pracą (odkręciłem z lamp ulicznych). W tym wypadku zmieniła się inna rzecz:
Wentylacja: nadal 2 wiatraki łazienkowe 30W ale bez żadnych ściemniaczy, zwalniaczy etc. temperatura będzie już normie?
Reszta pozostaje bez zmian. Ale zaszły istotne zmiany w boxie dla matki. Otóż zdobyłem 3 świetlówki (jak pracować to na całego xD). Świetlówki pierwszy raz widze na oczy. :) Jak wyglądają zobaczcie w załączniku. Wiem że mają układ zapłonowy. Nie orientuje się ile takowy kosztuje. Pomoże mi ktoś? Układu już pizgnąć nie dam rady.
Za pomoc z góry dziękuje.
Yofcborc!
  • 645 / 3 / 0
Korlic pisze:
Świetlówki pierwszy raz widze na oczy. :) Jak wyglądają zobaczcie w załączniku. Wiem że mają układ zapłonowy. Nie orientuje się ile takowy kosztuje. Pomoże mi ktoś? Układu już pizgnąć nie dam rady.
Za pomoc z góry dziękuje.
Przepisz wszystko co pisze na tych swietlówkach. Wtedy sie czegos na ich temat poszuka:
  • 273 / 8 / 0
Witam. Zaszło kilka istotnych zmian w mojej uprawie. Zdobyłem lampe 400W (Czy to nie bedzie za duzo na 0,27m2) Lampa jest ładnie obudowana i oszklona. Jak wpłynie nieco gotówki zrobie boxa według schematyu z załącznika. Sprawa kolejna. CO2 stworzyłem wg mnie zajebisty patento na uzyskanie co2 :) Jakiś czas temu na rynek wszedł Brief co sam pryska co 4/8/16 minut (czy jakoś tak) wystarczy podmienić butelke od gazu na butle od Co2. Wtedy co ten czas do boxa dostanie sie zastrzyk co2. Ktos mądrzejszy odemnie może mi powiedzieć czy dostanie sie odpowiednio duzo co2 ? Jeżeli nie bedzie keszu robie boxa wg starych zasad :P Z tą różnicą że pod 400W czuje że planty jakie zbiore onieśmielą niejednego rolnika :) Zyczcie mi powodzenia. Jeżeli wszystko pójdzie po mojej myśli w nadchodzącym tygodniu zaczne uprawe. (tylko aby poczta nie nawaliła)
Czekam na odpowiedzy porady i komentarze :)
PEACE
Yofcborc!
  • 645 / 3 / 0
Korlic pisze:
Witam. Zaszło kilka istotnych zmian w mojej uprawie. Zdobyłem lampe 400W (Czy to nie bedzie za duzo na 0,27m2)
na piekarnik w sam raz.
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
wiatrak na 230V + chlodzenie na lampe + wentylator(y) wyciagajace powietrze z boksa - da rade
  • 273 / 8 / 0
a jeżelibyłyby tuby takie jak na moim rysunku. To jest zima stulecia a uprawe robie w piwnicy. Temperatura koło 10oC . A jeżeli nie bedzie tub to bedzie w oprawie ze szkłem. :) Mam 2 wentylatory łazienkowe. Bodaj 30W. jeżeli w szafie bedzie tylko lampa a balast poza nią ? Chcemy wyciągnąć max ilości i max jakości. Shakira czy roślina przy sprzyjających warunkach (odpowiednia temp ilość co2 wilgotności ilość płynów i pierwiastków) przefotosyntezuje światło z400W w moim boxie ?
Yofcborc!
  • 645 / 3 / 0
Korlic pisze:
(odpowiednia temp ilość co2 wilgotności ilość płynów i pierwiastków) przefotosyntezuje światło z400W w moim boxie ?
wątpie. obliczeniowo wieksze nat od słońca.
bez szyby ochronnej stawiałbym na zapiekanki... ;)
daj przynajmnjej -0.6 m2.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.