Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 576 / 11 / 0
Neurotypowy to nie to samo co neurotyczny dziewczynko :-p.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1587 / 11 / 0
sorki, duckduckgo wprowadziły mnie w błąd.
  • 657 / 7 / 0
[ external image ]

aspi, aspie, aspierdalaj
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2012 przez Akodeen, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Akodeen jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 586 / 8 / 0
matssosw pisze:
Witam , mój problem polega na tym iż w myślach wyobrażam sobie rózne sytuacje np że spotykam jakąś znajomą osobę w jakimś miejscu i po prostu prowadze monolog mojej osoby z tąś drugą tylko że w mojej głowie.Co do tego to w rzeczywistości jestem osobą mało otwartą na świat i i trudno nawiązuje mi się kontakty z innymi jedynie "rozgadany" jestem we własnym domu tylko wśród najbliższej rodziny (rodzice , rodzenstwo)Zauwazylem tez ze mam problemy z koncentracja.Czy moze to byc schizofrenia?
wybacz, że tak późno, ale sto lat mnie nie było a teraz wpadłem sobie poszukać jakichś zamienników metylofenidatu w RC, hehe.

w każdym razie - mam tak całe życie, problemy z koncentracją również mam okrutne i większość życia byłem bardzo nieśmiały (rozgadałem się po czwartej partnerce jakoś dopiero). może to być Asperger, niemniej ja stawiałbym na ADHD, typ I (Inattentive) czyli bez nadruchliwości. sam mam, polecam, smaczne.

w każdym razie, Asperger ma parę objawów pokrywających się z ADHD, ale jeżeli chodzi tylko o trudność w nawiązywaniu kontaktów, a nie odrazę do w/w (niewynikającą z nieudanych prób), to skłaniałbym się ku temu drugiemu.

Tu masz listę objawów ADHD-I z Wikipedii:
Wikipedia pisze:
In children:
Forgetful during daily activities
Easily distracted by extraneous stimuli
Losing important items (e.g. pencils, homework, toys, etc.)
Not listening and not responding to name being called out
Unable to focus on tasks at hand, cannot sustain attention in activities
Avoids or dislikes tasks requiring sustained mental effort
Makes careless mistakes by failing to pay attention to details
Difficulty organizing tasks and activities
Always asking for attention
Fails to follow-through on complex instructions and tasks (e.g. homework, chores, etc.)

In adults, these evolve into:
Procrastination
Indecision, difficulty recalling and organizing details required for a task
Poor time management, losing track of time
Avoiding tasks or jobs that require sustained attention
Difficulty initiating tasks
Difficulty completing and following through on tasks
Difficulty multitasking
Difficulty shifting attention from one task to another
po angielsku, bo po polsku jest wielki chuj, a nie materiały o ADD u dorosłych, o typie I nie wspominając. psychiatrzy też robią wielkie oczy, bo uczyli się z podręczników sprzed 40 lat i nie widzą potrzeby doedukowania, chociaż mi się udało trafić na kumatego. ogólnie pogląd w Polsce jest taki, że ADHD mają dzieci, a i to może być spisek firm farmaceutycznych. lekarstwa są refundowane do 18 roku życia, a potem chuj ci w nery, jedziesz co dwa tygodnie 160 zeta za opakowanie. nie wspominając już o tym, że znaleźć jakąkolwiek wzmiankę po polsku o tym, że ADHD może występować bez nadruchliwości graniczy z cudem.

generalnie, jak 6 objawów z tego powyżej pasuje i utrzymywały się dłużej niż 6 miesięcy (a najlepiej całe życie), to idź do psychiatry albo walnij se etylofenidat w małej dawce i zobacz czy przejdzie.

tak naprawdę tych objawów jest dużo więcej, ale te są najważniejsze w oficjalnej diagnostyce. choćby to wyobrażanie sobie rozmów sam mam i z tego co czytałem i gadałem z ADDowcami, to większość to ma. to jest jakiś miks nadmiernego analizowania, bujania w obłokach i chęci zwrócenia na siebie uwagi.
  • 576 / 11 / 0

Procrastination
Indecision, difficulty recalling and organizing details required for a task
Poor time management, losing track of time
Avoiding tasks or jobs that require sustained attention
Difficulty initiating tasks
Difficulty completing and following through on tasks
Difficulty multitasking
Difficulty shifting attention from one task to another
Mam już diagnozę, przynajmniej nie muszę się martwić, że to coś gorszego jak schizofrenia %-D. Po środkach stymulujących jak kofeina, czy psychodeliki(też działają na dopaminę), faktycznie lepiej mi się gada z ludźmi i mam jakąkolwiek chęć do tego.

Tyle, że jestem na stymulację trochę wrażliwy, dlatego nie lubię gdy substancje działają w ten sposób. Ciągle ruszam nogami, ale nie wtedy jak jestem już w łóżku, czyli to nie zespół niespokojnych nóg(chyba).

Ogólnie moje odklejenie od życia społecznego nie ma raczej podłoża w fobii społecznej(nie mam problemów by zagadać do kogoś nieznajomego, czy sprzedawcy), bo się tego nie boję, chodzi raczej o niechęć przez wcześniejsze doświadczenia. No i ciągle bujam w obłokach i analizuję sytuacje po 5 razy.

Edit: Na AADD, lepszy będzie dezoksypipradol niż etylofenidat, ten drugi przyłącza się do NET 10 razy mocniej niż DAT, ten pierwszy za to metabolizuje się cała dobę i będzie lepszy niż metylofenidat ;-).
Ostatnio zmieniony 05 lutego 2012 przez howlman, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 578 / 8 / 0
[ external image ]
Aspie:165
Typowy:48

No penis wam w odbyt, że nikt mi o tym wcześniej nie powiedział. Sądziłem, że po prostu geniusze myślą inaczej %-D

Cholera to wie, ale może coś w tym być. Od zawsze byłem sporo inny od reszty i większość pytań w teście brzmiała, jakby mnie znali od dziecka. W sytuacjach społecznych w sumie albo zachowuję się jak sztywniak(operując schematami, które zerżnąłem z tiwi i od innych), albo jak "totalny pojeb".
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 586 / 8 / 0
howlman pisze:
Mam już diagnozę, przynajmniej nie muszę się martwić, że to coś gorszego jak schizofrenia %-D. Po środkach stymulujących jak kofeina, czy psychodeliki(też działają na dopaminę), faktycznie lepiej mi się gada z ludźmi i mam jakąkolwiek chęć do tego.
aha, ja zawsze miałem tak, że po niskich dawkach dxm mi się włączała mega socjalność i koncentrowałem się dużo lepiej, niemniej myślenie psychodeliczne w samej pracy już zawsze trochę przeszkadzało. natomiast po kawie czy efedrynie zawsze zasypiam. wszyscy zawsze się dziwią jak robię sobie siekierę-kisielek kawowy, pół szklanki czarnej sypię i zalewam. ale tylko takie dawki mnie jakoś pobudzają, a i to na krótko. z mocniejszych stymulantów rekreacyjnie próbowałem jeszcze kota i jak walnąłem łyka z całego opakowania acataru bez tolerancji, to czilowałem pół dnia i słuchałem muzyki. ale to akurat zbyt euforyczna bajka, żeby mogła mi konkretnie koncentrację poprawić. plus jeszcze zdecydowanie za bardzo na libido się skupiałem.

pamiętaj, że to nie musi być ADD, jest jeszcze kilka innych rzeczy które mają podobne objawy i też wychodzą z dopaminy, np. jak masz większość objawów ADD, ale potrafisz dociągnąć zadanie do końca i jesteś zazwyczaj mocno podjarany, to możesz mieć hipomanię. zawsze najlepiej z psychiatrą i psychologiem jednak diagnozować, tylko trudno znaleźć kumatych w ADD.
howlman pisze:
Tyle, że jestem na stymulację trochę wrażliwy, dlatego nie lubię gdy substancje działają w ten sposób. Ciągle ruszam nogami, ale nie wtedy jak jestem już w łóżku, czyli to nie zespół niespokojnych nóg(chyba).
ja ciągle ruszam nogami na trzeźwo, to standard u ADDowców nawet bez nadruchliwości. na leżąco, na siedząco, muszę się pobujać i zmienić pozycje 5 razy, bo inaczej "swędzi". ciągle coś międle, macham, kiwam się, podkurczam palce u stóp jak nie wypada machać całą nogą itd.
howlman pisze:
Ogólnie moje odklejenie od życia społecznego nie ma raczej podłoża w fobii społecznej(nie mam problemów by zagadać do kogoś nieznajomego, czy sprzedawcy), bo się tego nie boję, chodzi raczej o niechęć przez wcześniejsze doświadczenia. No i ciągle bujam w obłokach i analizuję sytuacje po 5 razy.
to samo dokładnie mam. też nie mam problemów żadnych z zagaduchą, do dziewczyn odzywam się jak trzeba, tylko ADDowcy mają taką naturalną niechęć do gadki-szmatki, nie potrafimy gadać o niczym jak większość społeczeństwa i bardzo nas wkurwia jak druga osoba to robi. dlatego rzadko się socjalizujemy, bo wiemy, że będą pierdolić jakieś nudne smuty. ale jak gadają sensownie czy na ciekawy temat, to jestem pierwszy któremu się włącza katarynka. chociaż do tego dochodziłem długo, bo całe dzieciństwo byłem bardzo introwertyczny. a teraz mam wręcz na odwrót, potrafię ludziom całe swoje życie opowiedzieć jeśli są zainteresowani, nie mam oporów z omawianiem ani swoich problemów, ani życia seksualnego. chęć zwrócenia na siebie uwagi zawsze wygra z nieśmiałością w końcu, o ile oczywiście ADD to nasza jedyna prawdziwa choroba i nie dorobiliśmy sobie poważniejszych bajerów, bo z tego co czytam bardzo dużo osób z ADD nabawia się depresji, dwubiegunówki i innych przyjemnych rzeczy jak im się życie non-stop wali przez prokrastynacje, zapominalstwo i gapowatość, choć oni sami walczą z całych sił. to już od osobowości i siły woli zależy.

a bujanie w obłokach i analizowanie fafnaście razy jednej rzeczy, ho ho, większość dnia mi na tym upływa normalnie.
howlman pisze:
Edit: Na AADD, lepszy będzie dezoksypipradol niż etylofenidat, ten drugi przyłącza się do NET 10 razy mocniej niż DAT, ten pierwszy za to metabolizuje się cała dobę i będzie lepszy niż metylofenidat ;-).
2-DPMP też kiedyś sprawdzę. z tym, że czytałem wstępne relacje jeśli chodzi o działanie czysto lecznicze i nawet w dawce 1 mg działa zupełnie poprawnie, ale nadal za długo. choć to na pewno zależy też od metabolizmu, zawsze można spróbować 0.5 mg, potem czymś zbić stymulację itd., więc niewątpliwie przetestuję.
  • 576 / 11 / 0
A od kiedy zacząłeś być mniej introwertyczny(chodzi mi o wiek ;-)). Bo ja obecnie mam 18 i nie wiem czy to wszystko dojdzie do normy %-D.

To zasypianie po kawie to też mam, pomimo że jednocześnie bardzo mnie pobudza to i tak jakby zamula, jeszcze mniej się skupiam na wszystkim, ziewam tak samo i dochodzi do tego stymulacja która jest wkurzająca.

Pamiętam jak raz dostałem mdłości i wziąłem dwie tabletki Aviomarinu, nie miałem czym popić więc rozpuściły mi się w ustach (najpaskudniejszy smak świata, zaraz przed DXM). Przez to wchłonęły mi się przez błonę śluzową i dostałem sedacji. Próbowałem zasnąć, a byłem śpiący jak nie wiem co, ale się po prostu nie dało. Mogło to być przez 8-Cl-teofilinę, ale nie jestem tego pewien.

DXM na mnie działa np. wysoce dysforycznie i jest to "antidream drug", nawet po małych dawkach jest źle. Ogólnie dragi na mnie trochę dziwnie działają, etanolu np. nie lubię, nikotyny też(próbowałem takiej w tabletkach), opiaty są jakieś takie nudne, pomimo euforii. Najciekawsze są chyba psychodeliki, ale nie mam specjalnie warunków na tripa.

Osobiście nie sądzę by terapia magicznymi, stymulującymi tabletkami była jakoś specjalnie pomocna przy ADHD-I, bo i tak wszystko wróci do normy po zaprzestaniu brania. Sądzę jednak że pomocna może być downregulacja receptorów D1 agonistami tegoż receptora - powinna na dłuższą metę być trwalsza. O ile takie leki w ogóle są.

No i ja raczej jestem strasznie leniwy i nie mam raczej hipomanii, może to być coś innego, ale na pewno nie hipomania %-D.
  • 205 / 1 / 0
[ external image ]
Twój wynik Aspi: 130 na 200
Twój wynik neurotypowy (nieautystyczny): 79 na 200
Wykazujesz większość cech Aspi

:)
Skurwysyn.
  • 1931 / 317 / 0
Twój wynik Aspi: 151 na 200
Twój wynik neurotypowy (nieautystyczny): 43 na 200
Wykazujesz większość cech Aspi

Aspi – zdolnosci (...) Ta grupa zawiera cechy powiazane z aspijskim sposobem myslenia. (...) Znaczenie diagnostyczne: Brak, ale wysoki wynik wskazuje na uzdolnienia. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 8.4 na 10 (ponadprzecietny)

Neurotypowe zdolnosci (...) Znaczenie diagnostyczne: Brak bezposredniego, ale wiele osób ze zdiagnozowanym ADD/ADHD osiaga niska punktacje. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 1.7 na 10 (ponizej przecietnej).

Aspi – zwyczaje (...). Znaczenie diagnostyczne: Wysoka punktacja wskazuje na mozliwosc zaburzen obsesyjno-kompulsywnych (OCD - Obsessive Compulsive Disorder). Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 7.7 na 10 (ponadprzecietny).

Neurotypowe zwyczaje(...) Znaczenie diagnostyczne: Brak. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 2.3 na 10 (ponizej przecietnej).

Aspi – towarzyskosc (...) Znaczenie diagnostyczne: Wysoka punktacja jest typowa dla ADD/ADHD, zaburzenia afektywnego dwubiegunowego (CHAD) oraz zachowan agresywnych. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 8.6 na 10 (ponadprzecietny).

Neurotypowa towarzyskosc: Znaczenie diagnostyczne: Niska punktacja jest zwiazana z fobia społeczna. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 2.5 na 10 (ponizej przecietnej).

Aspi - komunikacja (...) Znaczenie diagnostyczne: Wysoka punktacja jest powiazana z zespołem Tourette'a, ale najbardziej wskazuje na stimowanie i nietypowa komunikacje. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 7.6 na 10 (ponadprzecietny).

Neurotypowa komunikacja (...) Znaczenie diagnostyczne: Niska punktacja wskazuje na zaburzenia ze spektrum autystycznego (ASD - Autistic Spectrum Disorder). Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 1.8 na 10 (ponizej przecietnej).

Aspi - poznawanie (...) Znaczenie diagnostyczne: Brak.Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 7.2 na 10 (ponadprzecietny).

Neurotypowe poznawanie (...) Znaczenie diagnostyczne : Niska punktacja jest zwiazana z dysleksja i dyskalkulia. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 3.7 na 10 (przecietny).

Aspi - postrzeganie (...) Znaczenie diagnostyczne: Brak bezposredniego, ale osoby autystyczne czesto inaczej postrzegaja swiat. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 6.5 na 10 (przecietny).

Neurotypowe postrzeganie (...) Znaczenie diagnostyczne: Niska punktacja jest zwiazana z dyspraksja. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 3.5 na 10 (przecietny).

Otoczenie (...) Znaczenie diagnostyczne: Wysoka punktacja jest zwiazana z wieloma zaburzeniami psychicznymi i czesto ma znaczenie przy ich diagnozowaniu. Twój wynik z tej grupy pytan wynosi 6.9 na 10 (ponadprzecietny).
Jestem świrem?
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Farmaceuta skazany na 2 lata więzienia za nieumyślne doprowadzenie do śmierci

Sąd Najwyższy rozpatrywał niedawno wniosek o kasację wyroku, jaki wydano w sprawie farmaceuty, który miał nieumyślnie doprowadzić do śmierci kobiety. Z akt sprawy wynika, że wsypał zmarłej narkotyk do napoju, co doprowadziło do jej śmierci. Farmaceutę skazano na 2 lata pozbawienia wolności.