A po drugie gorąco polecam książki Tarasa Prochaśki. Po polsku wydane są dwie: "Inne dni Anny" (zbiór opowiadań) i "Niezwykli" (obie: Wydawnictwo Czarne). W fabule bezpośrednio pojawia się tylko trawa, ale sam sposób pisania jest niesamowicie intensywny, niesamowity sposób Odczuwania świata... W opowiadaniu "Wokół jeziora" większą część zajmuje opis wizji bohatera, tyle że wywołanych nie jakimś środkiem, a chorobą. Naprawdę fascynujące opowiadanie.
W ogóle intrygująca jest obfitość wątków psychodelicznych w literaturze ukraińskiej... W czerwcu byłam na "wieczorze ukraińskim", podczas którego Serhij Żadan czytał fragment swojej powieści "Depeche Mode" (już rychło w Czarnym)... urocza scena, w której bohaterowie słuchają radia, jarają i prowadzą dość surrealistyczne rozmowy... ;)
Wracam na forum?...
Johann Wolfgang von Goethe
Dick nie lansuje siebie, stwarza sensacyjną akcje, ale daje też popis wnikliwości i oryginalności myśli.. Bardzo głęboko osadzone w metafizyce i psychiatrii. Ja bym trochę to porównał do Witkacego, tylko więcej sensacji i thrillera na rzecz filozofii.
No właśnie najlepsza polska rzecz w temacie drugs wg mnie: "Pożegnanie Jesieni" St.I.Witkiewicza;
zostało sfilmowane! (wyst.J.Frycz,M.Pakulnis,J.Peszek; muz.M.Urbaniak)...
Bardziej podobala mi sie "Hera moja milosc" a juz kompletnie opowiesc Tomka z ksiazki "Heroina". Teraz czytam Obszary nieswiadomosci - S. Grof'a - czyli raport z badan nad LSD.
Wracam na forum?...
Kolega stąd zamowil i poleca.
http://www.awyd.com.pl/
Podoba mi się atmosfrea pzrełomu 70/80 - bo akcja filmu chyba rozgrywa sie w 76r a sam film jest z 1979r.
Atmosfera Berlina Zachodniego, miasto pzresiaknięte kapitalistyczna konsumpcją i kapitalistycznym zepsuciem- heroina prostytucja pedrylowskie knajpy, : i to wszystko w samym epicentrum Komunistycznego NRD włądanego pzrez STASI Ericha Honekera, gdzie społeczenstow jeżdzi trabantami i jest terroztyzowane pzrez Panstwo.
Film dla wtajemniconych mówi jedno: Niemcy Zachodni w tym Ci z Berlina Zachodniego mieli daleko w nosie los swych braci ze Wschodu - im zycie wypełniały przyjemności w tym drugi i konsumpcja.
Nie znam innych ksiązek ale moge polecic kilka czadowych filmów
"BULLET" - na moim osiedlu kult jak "psy"
http://www.filmweb.pl/Bullet,(1996),o,f ... m,id=30368
"Basketball Diaries" - "Pzretrwac w Nowym Yorku" - spoxxxx
http://www.filmweb.pl/Przetrwa%E6,w,Now ... lm,id=8939
"Permanent Midnight"- narkomania dożylna w środowisku rezyserów w Hollywood
http://www.filmweb.pl/Wieczna,p%F3%B3no ... ,id=100427
Requiem for e Dream - kolejny MEGA KU.WA KULT
Pierwszy zastrzyk w 1976 roku i znamy jej dzieje aż do 1979r/81r kiedy film ma światową premierę.
W 1980 Christina ma juz 18lat.
W 1983 roku -2 lata po premierze jako 21-latka ląduje w więzieniu za posiadanie narkotyków.
Co dalej? - szereg leczeń na koszt budżetu RFN, stały nadzór medyczny i ciągłe powroty do Tureckiej Hery
20 lat ciągłej walki z nałogiem zawsze kończonej klęską, aż do terapi metadonem w 1996.-ponoć trwale udaje jej się zerwać z nałogiem - ale to tylko ponoć.
Przymierza się do napisania dalszych losów swego życia od momentu wyjazdu na 18 miesięcy do ciotki z okolic Hamburga.
Zdjęcia zrobione w 2005 roku. Widok niech każdy oceni sam. Moja mama jest o 6 lat starsza od Christine i obiektywnie patrząc wygląda przy niej jak miss. Kolezanki mojej mamy też.
http://noticias.terra.com.br/mundo/inte ... 94,00.html
http://christiane_f.weblogger.terra.com.br/index.htm
[ external image ]
[img]http://christiane_f.weblogger.terra.com.br/img/chris.jpg[/img]
P.S Chłopiec czekamy na zdjęcie star.. upsss mamy
POSTULUJĘ O BOJKOT KANABY I PRODUKTÓW PRODUKCJI IRAŃSKIEJ
Christine to spadkobierczyni epoki hipisów którzy tez ładowali w kanał nie zdając sobie sprawy do czego dojdzie.
Dzieci z Dworca ZOO nie znały reguł gry - a my wiemy conieco dzieki jej doświadczeniom -gdyby wcześniej hery nie było, a eksplodowałaby moda na narkotyki np w Polsce w 1990r to teraz wielu z nas raczej spotkałby los tamtych bohaterów. - jestśmy bezpieczni dzięki temu że obejrzeliśmy film.
Jasne jest ze zawsze ludzie będa sięgac po narkotyki ale zazwyaczaj sa to drugi lekkie, każdy z dala trzyma się od heroiny - ta nazwa sparawia że czujemy zagrozenie dzięki ujawnieniu zycia Christine.
Mój kumpel w identyczny sposób co Christine wpadł w uzaleznienie - jako szczyl-7 klasa wszedł w ekipę Metali(17-18). Poczęstowali go klejem - po jakims czasie zrywał się ze szkoły do lasu by się nacachać. 2 lata ośrodków Kotanskiego i bolesnego wychodzenia z nałogu(uciekał i cachał dalej) -a to tylko budapren i inne kleiki.
Teraz zestawić to z Requiem for a Dream?
Requiem to film o dojrzałych Nowo-Yorczykach - bykach około 25roku zycia którzy zasadzają się w herę.
Ale: są samodzielni, niezalezni, mieszkają na własnym - dobzre sobie radzą finansowo.
Christine to dziecko bez perspektyw zamknięte w tej smutnej dzielnicy. 14-letnia dziewczynka z Dworca ZOO, a 25 letni samodzielnym facet po studiach -oboje ładują w kanał - róznica jest kolosalna.
Jak się patzre na zdjecie Christine które odnalazłem w sieci, -to sobie myslę tak:- pzreciez ona najpiękniejsze lata swego życia spędziła na zażywaniu Heroiny, lataniu za kasą na narkotyki - całe życie poświecone jednej mysli - "Heroina skąd"?
Latanie za hera i beztroski tryb życia w Nocy(jak w filmie) -to ma urok wtedy kiedy się ma te 14-19lat i starsze towarzystwo. Kidy wszystko zapewniaja rodzice kiedy jest szkoła żadnych zmartwień bo wtedy wydaje się nam że ta młodośc będzie trwała wiecznie. Ale to się konczy - młodośc się zmienia, konczy się szkoła przychodzi szaruga i smutek- i co?,jak żyć w pełni ładując ciągle heroinę?. 34 letnia kobieta puszczajaca się na dworcu za Heroinę z doswiadczeniem od 14-roku życia?.
Teraz Christine jest czysta - i co z tego? nie nadrobi tego czasu który utraciła.
Szkoda że ona musiała zapłacić młodościa i urodą za to by własnie nasze późniejse pokolenia Europy zostały ocalone.
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”
Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.