Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 382 / 8 / 0
Heh, to jak już polecamy sobie książki... dużo czytam, więc jako miłośniczka literatury ukraińskiej też coś podrzucę. Po pierwsze "Kult" Lubko Deresza (wyd. Prószyński i Spółka) - swoją droga młodziutki autor, młodszy ode mnie, swoją drogą mam na moim egzemplarzu dedykację... :)) - dość niezwykła książka, ogólnie opowieść grozy, ale pierwsza połowa jest bardzo zabawna i groteskowa... np. scena, w której grupka starszych ludzi demonstruje przeciw dominacji języka rosyjskiego, ale sama nie umie się wypowiedzieć czystym językiem ukraińskim... No i już na drugiej stronie mamy przeżycia bohatera, który podczas studiów kilkakrotnie bezskutecznie usiłował zażyć psychodelik, więc np. wykradł zarodniki grzybów i próbował je hodować... ;) Fabuła wskazuje, że Deresz ma pojęcie o temacie, że musiał przynajmniej kartkować ;) Grofa czy Wassonów, bezpośrednio wspomnianych w książce...
A po drugie gorąco polecam książki Tarasa Prochaśki. Po polsku wydane są dwie: "Inne dni Anny" (zbiór opowiadań) i "Niezwykli" (obie: Wydawnictwo Czarne). W fabule bezpośrednio pojawia się tylko trawa, ale sam sposób pisania jest niesamowicie intensywny, niesamowity sposób Odczuwania świata... W opowiadaniu "Wokół jeziora" większą część zajmuje opis wizji bohatera, tyle że wywołanych nie jakimś środkiem, a chorobą. Naprawdę fascynujące opowiadanie.
W ogóle intrygująca jest obfitość wątków psychodelicznych w literaturze ukraińskiej... W czerwcu byłam na "wieczorze ukraińskim", podczas którego Serhij Żadan czytał fragment swojej powieści "Depeche Mode" (już rychło w Czarnym)... urocza scena, w której bohaterowie słuchają radia, jarają i prowadzą dość surrealistyczne rozmowy... ;)
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 20 / 1 / 0
Dobrze…
Nieprzeczytany post autor: Olej »
To teraz coś z klasyki Edgar Allan Poe „Opowieści niesamowite”. Co prawda, z tego co pamiętam, nigdzie nie ma słowa narkotyk, ale całość jest mocno psychodeliczna, choć określenie to oddaje jedynie jeden z wielu elementów jakie składają się na twórczość tego pisarza, który wiedział o czym pisze, gdyż był między innymi namiętnym palaczem opium, według jednych, bo według drugich geniuszem literackim.
"Należy każdego dnia posłuchać krótkiej pieśni, przeczytać dobry wiersz, zobaczyć wspaniały obraz i jeśli byłoby to możliwe - wypowiedzieć kilka rozsądnych słów."
Johann Wolfgang von Goethe
  • 155 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Szacun »
"Przez Ciemne Zwierciadło" Philipa K.Dicka. Momentami bardzo śmieszna, momentami przerażajaca powieść. Nie będę opisywał fabuły, dodam tylko, że najlepsza i najambitniejsza książka z mojego zestawu, a czytałem nawet PRL-owskie publikacje naukowe... B.Rosiek a propos, czytałem "Kokainę" - co to k..a jest!!! Te cytaty z Camusa kompletnie nie na miejscu, nieadekwatne do rangi przeżyć, seksopsychopatologia, jakieś wierszyki, porównania do Bursy, samogwałt!!!
Dick nie lansuje siebie, stwarza sensacyjną akcje, ale daje też popis wnikliwości i oryginalności myśli.. Bardzo głęboko osadzone w metafizyce i psychiatrii. Ja bym trochę to porównał do Witkacego, tylko więcej sensacji i thrillera na rzecz filozofii.
No właśnie najlepsza polska rzecz w temacie drugs wg mnie: "Pożegnanie Jesieni" St.I.Witkiewicza;
zostało sfilmowane! (wyst.J.Frycz,M.Pakulnis,J.Peszek; muz.M.Urbaniak)...
Uwaga! Użytkownik Szacun nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 7 / / 0
Mi ksiazka tylko do polowy sie podobala. Pierwsze akcje z herą byly jeszcze ok, potem juz to wszystko sie powtarzalo. Doczytalem do konca tylko dlatego bo nie mialem nic innego pod reka.

Bardziej podobala mi sie "Hera moja milosc" a juz kompletnie opowiesc Tomka z ksiazki "Heroina". Teraz czytam Obszary nieswiadomosci - S. Grof'a - czyli raport z badan nad LSD.
  • 382 / 8 / 0
A wiesz może, skąd to można zdobyć? Chodzi o książkę Grofa... Z góry dzięczki za odpowiedź.
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 7 / / 0
  • 38 / 1 / 0
Dzieci z dworca ZOO - świetny film tym bardziej ze na dworcu ZOO sytuacja do dzisiaj jest taka sama.
Podoba mi się atmosfrea pzrełomu 70/80 - bo akcja filmu chyba rozgrywa sie w 76r a sam film jest z 1979r.
Atmosfera Berlina Zachodniego, miasto pzresiaknięte kapitalistyczna konsumpcją i kapitalistycznym zepsuciem- heroina prostytucja pedrylowskie knajpy, : i to wszystko w samym epicentrum Komunistycznego NRD włądanego pzrez STASI Ericha Honekera, gdzie społeczenstow jeżdzi trabantami i jest terroztyzowane pzrez Panstwo.

Film dla wtajemniconych mówi jedno: Niemcy Zachodni w tym Ci z Berlina Zachodniego mieli daleko w nosie los swych braci ze Wschodu - im zycie wypełniały przyjemności w tym drugi i konsumpcja.

Nie znam innych ksiązek ale moge polecic kilka czadowych filmów

"BULLET" - na moim osiedlu kult jak "psy"
http://www.filmweb.pl/Bullet,(1996),o,f ... m,id=30368

"Basketball Diaries" - "Pzretrwac w Nowym Yorku" - spoxxxx
http://www.filmweb.pl/Przetrwa%E6,w,Now ... lm,id=8939

"Permanent Midnight"- narkomania dożylna w środowisku rezyserów w Hollywood
http://www.filmweb.pl/Wieczna,p%F3%B3no ... ,id=100427

Requiem for e Dream - kolejny MEGA KU.WA KULT
Uwaga! Użytkownik Chłopiec Królowej Śniegu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 1 / 0
Bohaterka Filmu urodziła sie w 1962 roku. Jego akcja przypada na lata 1975 - 79.
Pierwszy zastrzyk w 1976 roku i znamy jej dzieje aż do 1979r/81r kiedy film ma światową premierę.
W 1980 Christina ma juz 18lat.
W 1983 roku -2 lata po premierze jako 21-latka ląduje w więzieniu za posiadanie narkotyków.
Co dalej? - szereg leczeń na koszt budżetu RFN, stały nadzór medyczny i ciągłe powroty do Tureckiej Hery
20 lat ciągłej walki z nałogiem zawsze kończonej klęską, aż do terapi metadonem w 1996.-ponoć trwale udaje jej się zerwać z nałogiem - ale to tylko ponoć.
Przymierza się do napisania dalszych losów swego życia od momentu wyjazdu na 18 miesięcy do ciotki z okolic Hamburga.
Zdjęcia zrobione w 2005 roku. Widok niech każdy oceni sam. Moja mama jest o 6 lat starsza od Christine i obiektywnie patrząc wygląda przy niej jak miss. Kolezanki mojej mamy też.

http://noticias.terra.com.br/mundo/inte ... 94,00.html
http://christiane_f.weblogger.terra.com.br/index.htm

[ external image ]
[img]http://christiane_f.weblogger.terra.com.br/img/chris.jpg[/img]
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006 przez Chłopiec Królowej Śniegu, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Chłopiec Królowej Śniegu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 43 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Dr CoX »
Też widziałem dzieci z dworca i potwierdzam zdanie Chłopca,film jest zajebisty.Udowadnia ,że heroina to bilet do raju i to bilet lotniczy klasy bussines.Powrót jest niestety na piachotę i to przez sam środek piekła.
P.S Chłopiec czekamy na zdjęcie star.. upsss mamy :blush:
Nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,a później pokona doświadczeniem
POSTULUJĘ O BOJKOT KANABY I PRODUKTÓW PRODUKCJI IRAŃSKIEJ
  • 38 / 1 / 0
I jeszce coś mi przyszło na mysl - my dzisiaj wiemy że hera to często droga bez możliwości odwrotu. Wiemy o opiatach, ich oddziaływaniu na receptory itd -ale młodzi ludzie z tamtego czasu nie mieli pojęcia o konsekwencjach jakie wynikna z uzaleznienia.
Christine to spadkobierczyni epoki hipisów którzy tez ładowali w kanał nie zdając sobie sprawy do czego dojdzie.

Dzieci z Dworca ZOO nie znały reguł gry - a my wiemy conieco dzieki jej doświadczeniom -gdyby wcześniej hery nie było, a eksplodowałaby moda na narkotyki np w Polsce w 1990r to teraz wielu z nas raczej spotkałby los tamtych bohaterów. - jestśmy bezpieczni dzięki temu że obejrzeliśmy film.
Jasne jest ze zawsze ludzie będa sięgac po narkotyki ale zazwyaczaj sa to drugi lekkie, każdy z dala trzyma się od heroiny - ta nazwa sparawia że czujemy zagrozenie dzięki ujawnieniu zycia Christine.
Mój kumpel w identyczny sposób co Christine wpadł w uzaleznienie - jako szczyl-7 klasa wszedł w ekipę Metali(17-18). Poczęstowali go klejem - po jakims czasie zrywał się ze szkoły do lasu by się nacachać. 2 lata ośrodków Kotanskiego i bolesnego wychodzenia z nałogu(uciekał i cachał dalej) -a to tylko budapren i inne kleiki.

Teraz zestawić to z Requiem for a Dream?
Requiem to film o dojrzałych Nowo-Yorczykach - bykach około 25roku zycia którzy zasadzają się w herę.
Ale: są samodzielni, niezalezni, mieszkają na własnym - dobzre sobie radzą finansowo.
Christine to dziecko bez perspektyw zamknięte w tej smutnej dzielnicy. 14-letnia dziewczynka z Dworca ZOO, a 25 letni samodzielnym facet po studiach -oboje ładują w kanał - róznica jest kolosalna.

Jak się patzre na zdjecie Christine które odnalazłem w sieci, -to sobie myslę tak:- pzreciez ona najpiękniejsze lata swego życia spędziła na zażywaniu Heroiny, lataniu za kasą na narkotyki - całe życie poświecone jednej mysli - "Heroina skąd"?
Latanie za hera i beztroski tryb życia w Nocy(jak w filmie) -to ma urok wtedy kiedy się ma te 14-19lat i starsze towarzystwo. Kidy wszystko zapewniaja rodzice kiedy jest szkoła żadnych zmartwień bo wtedy wydaje się nam że ta młodośc będzie trwała wiecznie. Ale to się konczy - młodośc się zmienia, konczy się szkoła przychodzi szaruga i smutek- i co?,jak żyć w pełni ładując ciągle heroinę?. 34 letnia kobieta puszczajaca się na dworcu za Heroinę z doswiadczeniem od 14-roku życia?.

Teraz Christine jest czysta - i co z tego? nie nadrobi tego czasu który utraciła.
Szkoda że ona musiała zapłacić młodościa i urodą za to by własnie nasze późniejse pokolenia Europy zostały ocalone.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.

USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?

Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.