A po drugie gorąco polecam książki Tarasa Prochaśki. Po polsku wydane są dwie: "Inne dni Anny" (zbiór opowiadań) i "Niezwykli" (obie: Wydawnictwo Czarne). W fabule bezpośrednio pojawia się tylko trawa, ale sam sposób pisania jest niesamowicie intensywny, niesamowity sposób Odczuwania świata... W opowiadaniu "Wokół jeziora" większą część zajmuje opis wizji bohatera, tyle że wywołanych nie jakimś środkiem, a chorobą. Naprawdę fascynujące opowiadanie.
W ogóle intrygująca jest obfitość wątków psychodelicznych w literaturze ukraińskiej... W czerwcu byłam na "wieczorze ukraińskim", podczas którego Serhij Żadan czytał fragment swojej powieści "Depeche Mode" (już rychło w Czarnym)... urocza scena, w której bohaterowie słuchają radia, jarają i prowadzą dość surrealistyczne rozmowy... ;)
Wracam na forum?...
Johann Wolfgang von Goethe
Dick nie lansuje siebie, stwarza sensacyjną akcje, ale daje też popis wnikliwości i oryginalności myśli.. Bardzo głęboko osadzone w metafizyce i psychiatrii. Ja bym trochę to porównał do Witkacego, tylko więcej sensacji i thrillera na rzecz filozofii.
No właśnie najlepsza polska rzecz w temacie drugs wg mnie: "Pożegnanie Jesieni" St.I.Witkiewicza;
zostało sfilmowane! (wyst.J.Frycz,M.Pakulnis,J.Peszek; muz.M.Urbaniak)...
Bardziej podobala mi sie "Hera moja milosc" a juz kompletnie opowiesc Tomka z ksiazki "Heroina". Teraz czytam Obszary nieswiadomosci - S. Grof'a - czyli raport z badan nad LSD.
Wracam na forum?...
Kolega stąd zamowil i poleca.
http://www.awyd.com.pl/
Podoba mi się atmosfrea pzrełomu 70/80 - bo akcja filmu chyba rozgrywa sie w 76r a sam film jest z 1979r.
Atmosfera Berlina Zachodniego, miasto pzresiaknięte kapitalistyczna konsumpcją i kapitalistycznym zepsuciem- heroina prostytucja pedrylowskie knajpy, : i to wszystko w samym epicentrum Komunistycznego NRD włądanego pzrez STASI Ericha Honekera, gdzie społeczenstow jeżdzi trabantami i jest terroztyzowane pzrez Panstwo.
Film dla wtajemniconych mówi jedno: Niemcy Zachodni w tym Ci z Berlina Zachodniego mieli daleko w nosie los swych braci ze Wschodu - im zycie wypełniały przyjemności w tym drugi i konsumpcja.
Nie znam innych ksiązek ale moge polecic kilka czadowych filmów
"BULLET" - na moim osiedlu kult jak "psy"
http://www.filmweb.pl/Bullet,(1996),o,f ... m,id=30368
"Basketball Diaries" - "Pzretrwac w Nowym Yorku" - spoxxxx
http://www.filmweb.pl/Przetrwa%E6,w,Now ... lm,id=8939
"Permanent Midnight"- narkomania dożylna w środowisku rezyserów w Hollywood
http://www.filmweb.pl/Wieczna,p%F3%B3no ... ,id=100427
Requiem for e Dream - kolejny MEGA KU.WA KULT
Pierwszy zastrzyk w 1976 roku i znamy jej dzieje aż do 1979r/81r kiedy film ma światową premierę.
W 1980 Christina ma juz 18lat.
W 1983 roku -2 lata po premierze jako 21-latka ląduje w więzieniu za posiadanie narkotyków.
Co dalej? - szereg leczeń na koszt budżetu RFN, stały nadzór medyczny i ciągłe powroty do Tureckiej Hery
20 lat ciągłej walki z nałogiem zawsze kończonej klęską, aż do terapi metadonem w 1996.-ponoć trwale udaje jej się zerwać z nałogiem - ale to tylko ponoć.
Przymierza się do napisania dalszych losów swego życia od momentu wyjazdu na 18 miesięcy do ciotki z okolic Hamburga.
Zdjęcia zrobione w 2005 roku. Widok niech każdy oceni sam. Moja mama jest o 6 lat starsza od Christine i obiektywnie patrząc wygląda przy niej jak miss. Kolezanki mojej mamy też.
http://noticias.terra.com.br/mundo/inte ... 94,00.html
http://christiane_f.weblogger.terra.com.br/index.htm
[ external image ]
[img]http://christiane_f.weblogger.terra.com.br/img/chris.jpg[/img]
P.S Chłopiec czekamy na zdjęcie star.. upsss mamy
POSTULUJĘ O BOJKOT KANABY I PRODUKTÓW PRODUKCJI IRAŃSKIEJ
Christine to spadkobierczyni epoki hipisów którzy tez ładowali w kanał nie zdając sobie sprawy do czego dojdzie.
Dzieci z Dworca ZOO nie znały reguł gry - a my wiemy conieco dzieki jej doświadczeniom -gdyby wcześniej hery nie było, a eksplodowałaby moda na narkotyki np w Polsce w 1990r to teraz wielu z nas raczej spotkałby los tamtych bohaterów. - jestśmy bezpieczni dzięki temu że obejrzeliśmy film.
Jasne jest ze zawsze ludzie będa sięgac po narkotyki ale zazwyaczaj sa to drugi lekkie, każdy z dala trzyma się od heroiny - ta nazwa sparawia że czujemy zagrozenie dzięki ujawnieniu zycia Christine.
Mój kumpel w identyczny sposób co Christine wpadł w uzaleznienie - jako szczyl-7 klasa wszedł w ekipę Metali(17-18). Poczęstowali go klejem - po jakims czasie zrywał się ze szkoły do lasu by się nacachać. 2 lata ośrodków Kotanskiego i bolesnego wychodzenia z nałogu(uciekał i cachał dalej) -a to tylko budapren i inne kleiki.
Teraz zestawić to z Requiem for a Dream?
Requiem to film o dojrzałych Nowo-Yorczykach - bykach około 25roku zycia którzy zasadzają się w herę.
Ale: są samodzielni, niezalezni, mieszkają na własnym - dobzre sobie radzą finansowo.
Christine to dziecko bez perspektyw zamknięte w tej smutnej dzielnicy. 14-letnia dziewczynka z Dworca ZOO, a 25 letni samodzielnym facet po studiach -oboje ładują w kanał - róznica jest kolosalna.
Jak się patzre na zdjecie Christine które odnalazłem w sieci, -to sobie myslę tak:- pzreciez ona najpiękniejsze lata swego życia spędziła na zażywaniu Heroiny, lataniu za kasą na narkotyki - całe życie poświecone jednej mysli - "Heroina skąd"?
Latanie za hera i beztroski tryb życia w Nocy(jak w filmie) -to ma urok wtedy kiedy się ma te 14-19lat i starsze towarzystwo. Kidy wszystko zapewniaja rodzice kiedy jest szkoła żadnych zmartwień bo wtedy wydaje się nam że ta młodośc będzie trwała wiecznie. Ale to się konczy - młodośc się zmienia, konczy się szkoła przychodzi szaruga i smutek- i co?,jak żyć w pełni ładując ciągle heroinę?. 34 letnia kobieta puszczajaca się na dworcu za Heroinę z doswiadczeniem od 14-roku życia?.
Teraz Christine jest czysta - i co z tego? nie nadrobi tego czasu który utraciła.
Szkoda że ona musiała zapłacić młodościa i urodą za to by własnie nasze późniejse pokolenia Europy zostały ocalone.
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli
Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci
Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne
Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.