Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 95 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Biosone »
nienawidze go chodz spozywam w duzych ilosciach, dosc juz sie kontroluje i nie pije powyzej urwania filmu mam zryty beret i robie takie jazdy ze wstyd sie puzniej pokazac gdziekolwiek, dla mnie istnieje tylko w malych ilosciach nie pijcie bo to najwieksze zlo
...
  • 382 / 8 / 0
[quote="Glancek"]
Odbiegając od tematu ktoś z was napisał, że alk jest przyczyną wielu wypadków.. Zastanawia mnie jakby to było w przypadku ganji, przypuszczam, że nie ma jakis specjalnych testów do sprawdzania czy ktoś jechał pod wpływem MJ czy też nie.. Rzecz ma sie tak samo w przypadku kilku innych narkotyków.. (Ale jeśli się myle niech ktoś mnie oświeci ]
Na Erowidzie są wyniki porównania wpływu alku i mj na efektywność wykonywania różnych czynności. Ogólnie oczywiście Oba środki wpływają na to negatywnie, oczywiście jest to zależne od dawki... ale jednak alkohol mocniej upośledza funkcjonowanie. Tyle że wyniki o tyle mogą być zafałszowane, że badani byli jaraczami uprzedzonymi negatywnie do alku i pozytywnie do zioła. ;-)
http://www.erowid.org/plants/cannabis/c ... rch1.shtml
Policja owszem ma możliwość zbadania, czy delikwent nie jest czymś naćpany, problem w tym, czy na pewno z tego korzysta, jeżeli jej nie przypomnieć. ;-) Zawsze pamiętam pewien wyczytany przykład - choć przykład pochodzi sprzed co najmniej siedmiu lat (artykuł bodajże z 1999 r.). Policjant zatrzymał nakwaszonych kolesi za kierownicą (chciałabym tu oświadczyć, że prowadzenie samochodu w takim stanie jest zbrodniczą lekkomyślnością w stopniu nie mniejszym, niż to, co się ładnie zwie prowadzeniem na podwójnym gazie), widać wyraźnie, że czymś się musieli odurzyć ;-), więc policjant do nich od razu "Piliście!". Balonik nie wykazał, badanie krwi nie wykazało, więc ich puścił... tyle że kierowca się specjalnie nie krył, na "Piliście!" zaraz odparł "Ależ skądże, tylko kwasa wzięliśmy" - na policjancie nie zrobiło to wrażenia. Mentalnie tkwił widać w epoce alkoholu jako jedynego intoksykantu; pytanie, czy jest to postawa powszechna wśród policjantów i jak się zmienia w czasie...
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 43 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Używkowicz »
Moim zdaniem alkochol można podpiąć pod pojęcie "narkotyku".A co to jest właściwie narkotyk?Coś co zmienia postrzeganie rzeczywistości,świadomość.To alko jak najbardziej się zalicza.Co więcej alko często powoduję zachowania agresywne.Zdarza się po nim wiele tragedi(nietrzeżwi kierowcy powodujący wypadki,rodziny katowane przez ojca alkocholika itd.)Czy ktoś w wyniku ujarania ziołem wsadził komuś kosę?Możliwe ,że były takie wypadki ,ale na pewno nie zwykle żadkie.Pewnie wynika to także z jego powszechności i społecznej akceptacji ,ale w naszym kraju problem nadużywania alkocholu jest o wiele większym prolemem niż nadużywanie substancji uważanych na narkotyki(przy najmniej statystycznie).
Uwaga! Użytkownik Używkowicz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3523 / 57 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
A Bodek mówi , że po alko rano się kupę robi i wszystko w porządku.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 677 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: zielona »
Zawsze i wszedzie mowiło sie "alkohol I narkotyki", ja tez zwykle rozdzielam te dwie rzeczy. Moze i prpcenty to tez narkotyki, jesli tak to dla mnie najmniej wartościowe ogłupiacze, nic nie dają i zwykle źle sie po nich czuje.
To smutne, ale odkąd nie chodze na typowo studenckie imprezy zaczynam coraz bardziej schodzic na bok towarzyskiego tygla . Trudno sie mowi, zaczynam woleć ćpac w samotnosci niz chlać w grupie przygłupów.
  • 3490 / 58 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Dokładnie to zielona. Tyle, że ja mam to od 1 liceum już :D
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 677 / 13 / 0
Cóż... troche późno się kapnęłam, ale zawsze... ;-)
  • 884 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: Night Garden »
zielona pisze:
Trudno sie mowi, zaczynam woleć ćpac w samotnosci niz chlać w grupie przygłupów.
Jakbym słyszał siebie, zielona.
Ostatnio usłyszałem 'a ty co kurwa, abstynent się zrobiłeś?' ;)
Uwaga! Użytkownik Night Garden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 677 / 13 / 0
Wiesz, to ma tez złe strony bo jak juz pisałam, jak nie imprezuje jak kiedys to spadłam w towarzyskiej hierarchii. Dzisiaj to nawet nikt mnie nigdzie nie zawołał, a ostatnio imprezują nawet mnie nie zapraszając. A ze człek - społeczna istota , to troche smutno czasami. Ale zacytowane przez ciebie zdanie i tak podtrzymuję.
  • 128 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: metkatynon »
WildMonkey pisze:
A Bodek mówi , że po alko rano się kupę robi i wszystko w porządku.
bierzesz prysznic walisz kloca spuszczasz wode i heja zdrowy :-D
ODPOWIEDZ
Artykuły
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób

Newsy
Lek na bazie LSD firmy Definium zmniejszył objawy lęku. Trzeci pozytywny wynik fazy III

Definium Therapeutics poinformowało o pozytywnych wynikach badania fazy III Panorama, w którym oceniano DT120 ODT – farmaceutyczną formulację lizergidu (LSD) – u dorosłych z uogólnionym zaburzeniem lękowym (GAD). Pojedyncza dawka 100 µg istotnie zmniejszała nasilenie objawów w porównaniu z placebo, a efekt utrzymywał się przez 12 tygodni. To trzecie pozytywne badanie fazy III programu DT120 ODT, po wcześniejszych wynikach w GAD i dużej depresji.

Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces

Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.

Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila

Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.