Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1560

ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Witam, posiadam swój pierwszy g-kit grzybów gt, wszystko pięknie, ładnie, ale...
Pinów była masa, maluszki rosną jak na drożdżach z tym że ok. 3-5 grzybów urosło mega szybko i są już praktycznie gotowe do zbioru. Reszta maluchów dopiero rośnie, no i stąd nasuwa się moje pytanie.
Czy mam zerwać te kilka sztuk które już "dojrzało" i dać żyć reszcie, niech se rosną - czy mam czekać aż wszystkie wybiją do góry i zrywać wszystkie razem? 🤔😥
Błagam o pomoc bo nie ukrywam, chętnie zerwałabym te które są już wyrośnięte. No ale czy nie zmarnuję wtedy reszty grzybków?
POZDRO GRZYBIARZE
  • 13 / / 0
hejka czy nie bedzie problemu z zbiorem grzybow ktore otworzyly swoje blaszki juz 4 dni temu? zwlekalem z zbiorem, a aktualnie zauwazylem ze niektore opadly troche w dol wiec postsram sie zebrac jak najszybiej. czy sa dalej bezpieczne?
  • 12 / / 0
[quote=Jakobsen post_id=3801877 time=1726393946 user_id=324792]
Cześć,

otrzymałem nowy g-kit od sklepu. Dzięki za poradę. Jednak mam pewien problem. Jadę na wakacje za tydzień. Nie chce go wstawiać, bo potem nie miałbym komu przekazać go do opieki. Pytanie, czy ciastko jest w stanie wytrzymać ok. 2 tygodnie zanim wstawiłbym je do produkcji? Jak ewentualnie przechować samo ciastko jeszcze szczelnie zamknięte?
[/quote]
[note]połączono - DB[/note]
Możesz substrat do miesiąca trzymać w lodówce, ale pod przykrywką, aby ją chronić przed mikroorganizmami z lodówki.
Co oznacza czarny pył na grzybni? Na kapuleszach to wiem z poradnika, ale nie ma nic wspomnianego o tym, jak jest on na substracie. Jestem po drugim zbiorze. Czy nadaje się na ponowne zalanie?

Zdjęcia: https://imgur.com/a/JCA0GAt
  • 22 / 5 / 0
Co może znaczyć brak rozwoju grzybni zaszczepionej w słoiku? 4 tygodnie i tylko minimalny biały meszek w miejscu zaszczepienia, brak pleśni ani innej kontaminacji. Temperatura około 20 stopni. Miał ktoś taki przypadek?
%-D
  • 3 / / 0
Siema,

Dość nietypowo. Jestem w trakcie hodowli gkita. Wyszło mi już sporo pinów, w tym z 4 dość duże. Mają obecnie po ok 4 cm.

Tak się składa, że mam jutro idealne warunki do spożycia grzyba. Czas, przestrzeń, spokój... A u mnie to rzadkość 😅 dodam że byłby to moj Pierwszy raz z halucynkiem. No i teraz mam rozminę, czy jakbym w pełni sterylnie ewakuowali te już dość wyrośnięte piny (na szczęście one rosną jakby osobno od większych skupisk) i Je skonsumować to pytanie:

1. Czy nie rozdupce gkita
2. Czy takie większe piny mogą coś kopnąć? Czy jest już w nich psylo?
3. Czy można takie czopki zjeść na surowo?

Będę wdzięczny za info ✌️
  • 12 / / 0
Zalałem grzybnie po raz trzeci, minęły prawie trzy tygodnie, oraz nie ma jeszcze pinów. Warunki się nie zmieniły od poprzednich zalań. Czy możliwe jest, że już nic z tego nie będzie? Może grzybnia nie ma już co jeść? Mycelium w końcu jest...

[zdjęcia grzybni](https://imgur.com/a/lfLwwTH)

Jeśli nie, to czy przed wyrzuceniem ma to jakiś pożytek? Planuje tworzyć własne gk do upraw, itp.
  • 1 / / 0
Siema, growkit z „odzysku” dostałem jako gratis do innego growkita. Oba wystartowały w tym samym czasie, z pierwszego już wychodzą piny, ten niestety albo i stety wygląda tak jak wygląda. Robiłem test patyczka i niby nie zostawia koloru. Proszę o opinie bardziej doświadczonych! Jeżeli pisze w złym wątku czy miejscu to przepraszam, dwa razy dostałem wiadomość od administracji „wątek nadaje się na ogólny” czy coś takiego ale nie wiem gdzie to jest, także z góry przepraszam i pozdrawiam.

Przeniesiono ~ Atro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 26 / / 0
Mam GK Golden Teacher typu full-auto od dobrze znanego polskiego producenta. Worek nieotwieralny bez rozdarcia, charakterystyczny prostokątny filtr. Ciastko przypomina luźną glebę. Pytanie jak robić kolejne flushe? Do czasu pierwszych zbiorów easy - po prostu nic nie otwieram i cieszę się wzrostem. Ale jak zmusić grzybnię do wyprodukowania kolejnych partii? W klasycznych ciastkach na noc do lodówki, odlać i na nowo do wora. A tutaj? Jedyne co przychodzi mi do głowy to zebrać, zaopatrzyć się w klipsy i spryskiwać wodą
  • 1455 / 592 / 0
@Janekdudek wyglada za mokro zobacz ile kropel na powierzchni juz , tam w srodku bedzie packa ciezko uratowac
@otwieraczdopiwa ogarnij buteleczke ze spryskiwaczem i pryskaj DELIKATNIE woda po sciankach gdy widzisz ze nie ma kondensacji . Wietrz 1-2x dziennie . Daj im miejscie z NIEBEZPOSREDNIM dostepem swiatla naturalnego . To tyle , dzieciaczki :grzybki: sobie poradza z reszta
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 1 / / 0
Witam, wstawiłem Ghosty i mam wrażenie jakby się zatrzymały. Po około 6 tygodniach wygląda jak na zdjęciu. Growkit nie był namaczany. Czekać dalej czy zebrać co jest i może tym razem namoczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Finał głośnego procesu w sprawie dziecka, które trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą

Dziecko, które latem 2023 roku trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą, miało wtedy dwanaście tygodni. Chłopczyk był w ciężkim stanie. Zarzuty narażenia dziecka na śmierć usłyszeli jego rodzice. Sąd skazał ojca na karę półtora roku pozbawienia wolności, matka usłyszała wyrok 10 miesięcy więzienia.