Scalono — CATCHaFALL
@sirkulki godzina w garze wydaje mi się trochę krótkim czasem, mąka z białego ryżu to też gorszy wybór ale jeśli nie pojawi się kontaminacja to będzie dobrze, pozostaje ci jedynie obserować.
Kit i grzyby do niczego, taka kołderka to pleśń jak nic.
@ptaku99
Najłatwiej wyparzyć widelec gorącą wodą a potem osuszyć, machając przez kilka chwil :D.
Ja mam zaś inny problem. Otóż, piny wyszły dość szybko i nawet licznie, rosły sobie dwa dni i się... zatrzymały w rozwoju. Mają może maksymalnie 5 cm wzrostu. Tak jakby wszystkie wyrównały do jednego poziomu. Oczywiście wietrzyłem często, wilgotność wysoka (woda na dole baga), więc nie pryskałem. Powiem więcej, pojawiły się drobne białe plamy na pinach, jakby grzybnia je przerastała. Zapach grzybowy z nutą taśmy izolacyjnej (użyłem jej do oklejenia ścian pudełka). Jeden pin chyba abortował, otworzył kapelutek pomimo zaledwie 2 cm wysokości. Nie wiem, czy może było im za ciepło przez ostatnie upały (max 28 stopni), czy może jednak jakaś pleśń się rozwija, której jeszcze nie widać (ewentualnie to owe białe kropki na pinach). Miał ktoś tak, że grzyby nagle stanęły i nie idą dalej? Oczywiście będę monitorował wszystko, ale jednak trochę mnie to niepokoi (z poprzednich hodowli już w tym czasie rwałem dorodne okazy).
Scalono — Catch :)
@CATCHaFALL proszę o scalenie
Zaraz będzie tydzień od zaprzestania wzrostu, więc postanowiłem, że opiszę dla potomności jak to się dalej potoczyło. Cóż, nijak. Te, które stanęły (95% pinów początkowych) tak stoją dalej - abortowały. Wyrosły dosłownie trzy, z czego tylko jeden taki, jak trzeba, o wysokości 10 cm, może odrobinę więcej. Dwa pozostałe dość karłowate, ale jednak rozwijają się spokojnie do pełnej postaci grzyba. Pleśni nadal nie ma, więc wciąż nie mam pojęcia, co spowodowało ten nagły kryzys wzrostu.
Przeniesiono — Catch
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci
Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka
W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.