05 października 2020AbsintionOpium pisze:
Nalewka nie powinna być tam mdląca
@pawoleh666
Takie ekstrakcje wodne robiłem za każdym razem, tylko bez odparowania. Do tej wody przedostaje się cała esencja grzyba. Odparowanie nie oddzieli mus/ibo od reszty, a dla mojego żołądka będzie wszystko jedno, czy to będzie skoncentrowane, czy nie. Więc pewnie lepiej byłoby najpierw spirytusową, bo może coś przejdzie do spirytusu, potem wodną, by wyciągnąć pozostały muscymol.
Z jednej strony jest sens i to duży, z drugiej nie ma dopóki nie ma się waporyzatora dochodzącego do takich temperatur. Niżej wyjaśnienie.
Temp. wrzenia muscymolu:
Boiling Pt (deg C): 301.42 (Adapted Stein & Brown method)
Melting Pt (deg C): 105.68 (Mean or Weighted MP)
Temperatury dla C5H6N2O4 (kwas ibotenowy) według tego samego źródła (EPISuite):
Boiling Pt (deg C): 415.42 (Adapted Stein & Brown method)
Melting Pt (deg C): 294.61 (Mean or Weighted MP)
@mefistofeles85 To jaki masz problem z wykonaniem najpierw 90 dniowego curingu grzybów w celu pozbycia się C5H6N2O4 i późniejszym wykonaniem od razu ekstrakcji wodnej?
Próbować zrobić ekstrakt z Amanity w etanolu to jak robić ekstrakt z konopii w wodzie.
O odparowywaniu wody napisałem dlatego, że myślałem że wolałbyś otrzymać ekstrakt w postaci ciała stałego. No ale równie dobrze można to spożyć w postaci ciekłej.
To nie kwas ibotenowy jest rzygogenny.
Czysty alkohol etylowy po to właśnie, aby muscymol został w grzybie. Potem wyciągnięcie go wodą.
Ponad 300*C wrzenia muscymolu to już będzie spalanie grzyba, nie waporyzacja.
Nigdzie nie napisałem że grzyby trzeba trzymać 3 miesiące aby doszło do dekarboksylacji. Ale było o tym pisane już tutaj i w wątku fotorealcyjnym, nie ma co się rozwodzić po raz kolejny. Co do trzymania w słoiku bez otwierania, no ok, nie zioło, ale nie tylko na zioło może wpłynąć negatywnie brak świeżego powietrza, nie? Niewątpliwie moja wiedza na temat Amanity nie jest aż tak rozległa, dlatego chcę wyjaśnić różne kwestie.
I nie kumam, czemu myślisz że alkohol etylowy sprawi że muscymol zostanie w grzybie, skoro on się rozpuszcza w nim, tylko że o wiele słabiej niż w H2O
Bo w tym momencie wiedza nt. amanity nie ma nic do rzeczy, bo to zwykła ekstrakcja, jak każda inna. Amanita nie jest magicznym grzybem który przy dobrych intencjach chemika zatrzyma w sobie muscymol..
A tak poza tym kwas ibotenowy to nieselektywny agonista NMDA, ciekawe czemu żaden odklejeniec pokroju Sharky'ego się za to nie wziął
Nie orientowałem się na temat możliwości waporyzacji-temperatur, bo mnie waporyzacja nie interesuje.
05 października 2020pawoleh666 pisze:
A tak poza tym kwas ibotenowy to nieselektywny agonista NMDA, ciekawe czemu żaden odklejeniec pokroju Sharky'ego się za to nie wziął![]()
Więc jak jest z tą rozpuszczalnością, bo najpierw piszesz:
05 października 2020pawoleh666 pisze: Alkoholem etylowym??
Muscymol się w nim bardzo słabo rozpuszcza, nie ma sensu!
Próbować zrobić ekstrakt z Amanity w etanolu to jak robić ekstrakt z konopii w wodzie.
I nie kumam, czemu myślisz że alkohol etylowy sprawi że muscymol zostanie w grzybie, skoro on się rozpuszcza w nim, tylko że o wiele słabiej niż w H2O
@Atropolamine Antagonizm NMDA i kwas ibotenowy? Coś ci się pomyliło. Napisałem przecież, że jest agonistą, bo cytując źródła:
Bioaktywność muscymolu:
Glutamate (Ionotropic) Receptors Tocris Bioscience 285
Ion Channels Tocris Bioscience 285
Ligand-gated Ion Channels Tocris Bioscience 285
NMDA and metabotropic glutamate receptor agonist. Tocris Bioscience 0285, 285
Non-selective NMDA agonist Tocris Bioscience 0285, 285
Kolor piękny czerwony
Zbuduje sprzęt i odparuje trochę alko, zmiejsze pojemność z 0.7 do 0.2 w kąpieli wodnej w temp ok 80°
Mam nadzieję na karbonizację w tym czasie
Efekty na pewno opiszę
Dawkowanie 1.0 litra wodki na 0.5kg suchych grzybów dla "zdrowotności" to 2-3 krople, więc działanie takie jak oczekuję będzie :)
06 października 2020AbsintionOpium pisze: Dawkowanie 1.0 litra wodki na 0.5kg suchych grzybów dla "zdrowotności" to 2-3 krople, więc działanie takie jak oczekuję będzie :)
06 października 2020AbsintionOpium pisze: Mam nadzieję na karbonizację w tym czasie
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu
Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.