To jest w chuj delikatny temat.
Też wiele razy rozkminiałem samobójstwo: czy jest to czyn odwagi? czy wręcz przeciwnie: tchórzostwa? I są argumenty za tym i za tym, jasno nie da się rozsądzić.
Tak samo: czy samobójstwo samo w sobie jest moralnie złe? Jest to zaprzeczenie życia, samoprzetrwania, autodestrukcja najwyższego sortu.
Ćpuny, osoby nie dbające o zdrowie, w depresji (czyli jakieś 95% hajpa) robią coś co nazwałbym "samobójstwem na raty". Czyli przyspieszaniem śmierci, de facto nie podejmując decyzji i nie realizując jej w sposób nagły.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
jeśli istnieje bóg (taki, jakim go pojmuje chrześcijaństwo), to wtedy samobójstwo jest złe.
na gruncie etyki nieteistycznej też to można uzasadnić (np. ewolucyjnie).
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
ale że tematy religijne to zwykle bagno, w które szkoda się wpychać, to IMO lepiej szukać uzasadnienia (że samobójstwo jest złe) w socjobiologii. wszyscy jesteśmy samolubnymi genami i naszym jedynym zadaniem jest przetrwanie oraz przekazanie swojej lepszej wersji dalej. kto tego nie robi (czyli się nie rozmnaża; ewentualnie nie pomaga w rozmnażaniu swoim najbliższym) lub wręcz przerywa istnienie (samobój), to popełnia największy grzech.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki
Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.