Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 116 / 18 / 0
Jakim miejscu publicznym... Pamiętajcie, że w Polsce nie ma zakazu picia alkoholu w miejscach publicznych. Taka ustawa, takie pojęcie w polskim kodeksie nie istnieje! Ustawa wymienia bardzo dokładnie miejsca, w których nie można pić: na ulicach, w parkach, na placach, w szkołach, w zakładach pracy i w środkach komunikacji publicznej. Jeśli jesteście, w którymś z tych miejsc to brać mandat, a jak nie to nie brać. Dużej części policjantów naprawdę nie chce się włączać w to sądu, bo to dla nich dodatkowa kupa roboty. Ja na 3 rozprawy w sądzie (jedna o piwo pite przed klatką, ale od ulicy oddzielał nas ogródek i płotek - jest to teren spółdzielni, którego ustawa nie obowiązuje, a dwa o przejście na czerwonym) i tak czekam już 5 rok. I się chyba nie doczekam.
Jestem dzieckiem lęku. Jestem dzieckiem śmierci, którą noszę w sobie. Jestem swoją własną samozagładą. Ale jeszcze jestem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.