Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 116 / 18 / 0
Jakim miejscu publicznym... Pamiętajcie, że w Polsce nie ma zakazu picia alkoholu w miejscach publicznych. Taka ustawa, takie pojęcie w polskim kodeksie nie istnieje! Ustawa wymienia bardzo dokładnie miejsca, w których nie można pić: na ulicach, w parkach, na placach, w szkołach, w zakładach pracy i w środkach komunikacji publicznej. Jeśli jesteście, w którymś z tych miejsc to brać mandat, a jak nie to nie brać. Dużej części policjantów naprawdę nie chce się włączać w to sądu, bo to dla nich dodatkowa kupa roboty. Ja na 3 rozprawy w sądzie (jedna o piwo pite przed klatką, ale od ulicy oddzielał nas ogródek i płotek - jest to teren spółdzielni, którego ustawa nie obowiązuje, a dwa o przejście na czerwonym) i tak czekam już 5 rok. I się chyba nie doczekam.
Jestem dzieckiem lęku. Jestem dzieckiem śmierci, którą noszę w sobie. Jestem swoją własną samozagładą. Ale jeszcze jestem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.

Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.