SandS pisze:Serotonin, zawsze, przy jakichkolwiek zdolnościach aktorskich, można pójść do lekarza i udać pierdolniętego, aby dostać odpowiednie papiery i mieć 7 tys. miesięcznie za free jako niezdolny do pracy - mój wujek tak zrobił - ale to w Australii.
Anhedon pisze:Zgadzam się z wypowiedzią poprzednika. Jednak jak wspomniałem w swoim wcześniejszym poście. Strach powoduje u człowieka odcięcie od ważnej dla nas części mózgu. Mając świadomość strachu skupiamy się tylko na szybkim wyjściu z problemu (ucieczka) lub na drastycznym rozwiązaniu (walka). Wiadomo że można przeprogramować się poprzez okłamywanie samego siebie. Mimo wszystko dalej jest to dla mnie świadomość że strach gdzieś tam jest. Do celu można dojść różnymi ścieżkami i sposobami, natomiast by ku niemu zmierzać trzeba postawić pierwszy krok. Do autora tematu. Zadaj sobie pytanie: Czego się boję w pracy ?
Fajnie, gdybyś napisał tutaj swoją odpowiedź :)
- tego że nie poradzę sobie z obowiązkami (boję się samodzielnej pracy)
- boję się że nie będę dla pracodawcy atrakcyjny przez powyższy punkt
- boję się nowych doświadczeń, problemów których nie znam, muszę mieć doświadczenie w podobnej sytuacji żeby zachowywać się pewnie, i bez lęku.
- boję się pracy w zespole, boję się że będę krytykowany, wyśmiewany
- boję się że praca nie będzie sprawiała mi przyjemności (wiem że mało która praca sprawia przyjemność), że będę codziennie budził się rano z poczuciem czystego lęku i kompletnej beznadziejności że będę musiał stresować się w pracy
Taka amatorska psychoanaliza. Dalej, co mogę z tym zrobić?
Co prawda tu leczono nerwicę natręctw i ptsd, ale i na Wasz "lęk strachu" może zadziałać...Mechanizm podobny- zmiana wdruków. Pzdr.
P.S.
Ja też miałem lęk przed pracą. Ale tylko przed pierwszą.....- wiedziałem, że jak już zacznę, to tak do końca życia będzie.... :)
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.