Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
Zablokowany
  • 54 / 1 / 0
Skoro teraz będą delegalizacje przez rozporządzenie ministra zdrowia to interesuje mnie w jakim czasie rozporządzenie wchodzi w życie bo nigdzie nie moge tego znaleść ?
  • 28 / / 0
str.71
α PVP może wywołać zespół serotoninowy (podwyższona temperatura ciała, sztywność
mięśni, tachykardia, nudności, wymioty, biegunka, drgawki)
chyba zespół downa.

Zabieracie tryptaminy? MY ZABIERZEMY WAM ŻYCIE!!! :emo:
  • 4024 / 371 / 951
dasa pisze:
Skoro teraz będą delegalizacje przez rozporządzenie ministra zdrowia to interesuje mnie w jakim czasie rozporządzenie wchodzi w życie bo nigdzie nie moge tego znaleść ?
Zazwyczaj 14 dni po ogłoszeniu.
  • 3955 / 147 / 0
autorowi tej ustawy dziecko umrze mlodo na raka mozgu.

#karma
  • 2878 / 21 / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
dasa pisze:
Zazwyczaj 14 dni po ogłoszeniu.
Minister może wydać jedynie rozporządzenie wewnętrzne, dot. jedynie jednostek jemu podległych - on nie ma mocy wydawania rozporządzeń z mocą ustawy (jak prezydent), czyli powszechnych od tak. Tzn. może wydać rozporządzenie zmierzające do wykonania ustawy, ale to , co widzimy wyżej, to projekt ustawy zgłoszony przez radę ministrów/ministra, czyli jej zmiana.

Znaj swój kraj.

PS dasa, na przyszłość takie rzeczy szukaj może nie wiem... w kurwa Konstytucji RP?
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 31 / 1 / 0
eso pisze:
autorowi tej ustawy...
No właśnie, czy wiadomo kto (tak z imienia i nazwiska) jest autorem tego dzieła ?
  • 322 / 2 / 0
no właśnie ta nowelizacja omija ten problem. ustawa czyni zabronionymi/kontrolowanymi „nowe substancje psychoaktywne”, a to, co to są za substancje będą definiować rozporządzenia MZ.
W czerwonej tabletce było DMT z IMAO, a w niebieskiej końska dawska GHB. Dobrze wybrałeś, Neo.
  • 2878 / 21 / 0
@benedykt, tak - no przecież jest podpisany...

@psylocyne, możemy mieć jedynie nadzieję, że ta ustawa nie przejdzie, choć nie ma podstaw tak sądzić.
Szkoda gadać, wyjebane.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 31 / 1 / 0
Racja, nie doczytałem wystarczająco dokładnie, strona 81:

Ministerstwo wiodące i ministerstwa współpracujące
Ministerstwo Zdrowia;
Osoba odpowiedzialna za projekt w randze Ministra, Sekretarza Stanu
lub Podsekretarza Stanu
Igor Radziewicz-Winnicki, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia
Kontakt do opiekuna merytorycznego projektu
Aleksandra Umińska, tel...
  • 3250 / 355 / 2
Wiecie co z nim zrobić? :)
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.