Kwas gamma-hydroksymasłowy i jego pro-drugs (w tym GBL i 1,4-butanodiol).
Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 147 / 2 / 0
Mimo, że już odstawiłem GBLa dalej nie jestem w stanie zasnąć bez niego. Wczoraj przed snem zjadłem 5mg etizolamu i nic. Dopiero po dolaniu 1ml GBLa sen przyszedł, ale już taki benzodiazepinowy ~8h
  • 887 / 11 / 0
To normalne, sen wróci za pare dni
  • 545 / 8 / 0
Czy jest możliwe, abym odczuwał efekty odstawienia po jedno-dobowym "ciągu" ? Wcześniej robiłem parodniowe przerwy przy bardzo ostrożnym dawkowaniu - to jest dwie do trzech polewek dziennie. Obudziłem się dziś i czuję się bardzo dziwnie.
Luk.low@interia.pl
  • 4807 / 271 / 0
U mnie kilka dni temu gdy jeszcze musiałem polewać przynajmniej 0,5 ml bo trochę mną trzęsło bez tego dopadły mnie paraliże przysenne przy zasypianiu, ale tak przejebanych to jeszcze nie miałem, w dodatku połączyły się z charakterystycznymi snami, które pojawiają się zaraz po uśnięciu. Leżę w łóżku i czuję że mną trzęsie jakby prąd mnie kopał po całym ciele, nie mogę się ruszać, chociaż staram się rzucać, nagle otwieram oczy i okazało się że to był sen, bo zanim kopało mnie prądem podłączałem jakieś kabelki koloru czerwonego których nie mam w domu (sic!). Ale nadal trwam w paraliżu tylko nie pod napięciem. Ledwo odzyskuję władzę nad kończynami, przysypiam i znów to samo przez całe dwie noce, pojebane sytuacje dziejące się w mojej sypialni, pobudki, paraliże. Gdybym nie był ciągle świadomy pomyślałbym że to jakaś padaczka. Sam nie wiem już co było snem, a co jawą. Wczoraj w końcu udało mi się przetrwać dzień bez GBL, normalnie spać i dziś też jest spoko. Jutro idę do lekarza kołować jakieś benzo na sen i na przyszłość.

Edit, już mi się zdarzały paraliże, od dziecka byłem podatny także wiem co to było.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 1425 / 81 / 0
@ thingrim

Nie lej już do tego etziolamu gbla tylko np 100 albo trochę więcej wódki wypij. Efekt nasenny Benzodizepin/etizolamu alkohol wybitnie podkręca.
  • 545 / 8 / 0
Tauryna

Na odstawianie GBL-a i nie tylko polecam duże dawki tauryny (nawet do 6 gramów dziennie, najlepiej w 4 dawkach). Po pierwsze, tauryna jest słabym agonistą GABA-A, GABA-C oraz receptorów glicynowych - ma więc działanie uspokajające i może minimalnie zmiejszać objawy odstawienne. Po drugie, tauryna ma silne działanie neuroprotekcyjne, niezależne od GABA - przeciwdziała napływowi kationów wapnia do komórki i przez to chroni neurony przed apoptozą (śmiercią) - czyli ekscytotoksycznością wywołaną przez glutaminian masowo uwalniany podczas odstawiania. Tauryna może zapobiec długotrwałym zmianom/uszkodzeniom związanym z odstawianiem GBLa i przez to jest polecana m.in. na drugs-forum.

Tauryna nawet bez GBLa jest ciekawą alternatywą dla typowych środków uspokajających. Dawki rzędu 2-3 gr. uspokajają, relaksują, mogą także usypiać - chociaż nie zamulają tak jak typowe GABAergiki. Ja ostatnio zamiast GBLem usypiam się czasami melatoniną + tauryną. Tauryna stosowana codziennie w dużych dawkach może jednak rozregulować receptory - jak wszystko co działa na GABA.

Oczywiście chodzi o taurynę w formie suplementu dla sportowców, a nie o napoje energetyczne zawierające kofeinę i małą ilość tauryny.

parę źródeł:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18951478
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23392923
http://www.fasebj.org/content/18/3/511

Beta-alanina

Innym suplementem o podbnym działaniu na układ nerwowy do tauryny jest beta-alanina. Na drugs-forum i longecity można znaleźć osoby, twierdzące, że beta-alanina eliminuje efekty odstawiania GBLa. Sam nie mam jak tego potwierdzić. Wg dostępnej literatury, beta-alanina może 1) redukować neurotoksyczność, 2) zwiększać ją, 3) nie mieć żadnego efektu... zależy od sytuacji. Podobnie jak tauryna beta-alanina może brać udział w aktywacji/blokowaniu receptora NMDA, ale nie jest jasne w jakiej sytuacji zachowuje się jak agonista lub antagonista. Może ktoś wie więcej na ten temat, albo próbował beta-alaniny podczas odstawiania? Jest to na pewno ciekawy trop. Beta-alanina nie ma działania uspokajającego, a w dużych dawkach (pow. 800mg) wywołuje parestezje (ciarki/drgawki kończyń). Dostępna jest również jako popularny suplement dla sportowców.
  • 904 / 175 / 0
BA biorę w dawkach ok 3-4g, stawia na nogi po ciężkiej nocy. Po 5min od wzięcia czuje się jakbym grzecznie nockę przespał. Pomaga na przepicie i przejaranie (zarówno po fajkach jak i trawicy). Co do giebla to się nie wypowiem bo nie jestem fanem ciągów. Jeden z moich ulubionych supli.
Uwaga! Użytkownik acodinhejabanana nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1425 / 81 / 0
suchybatman pisze:
Tym się zalecza skręta a nie bawi w zamianę bani z GBL na banię z Baclofenu (którego odstawienie nawet po kilku dniach boli dużo dłużej niż odstawka GBL gdzie po 6 godzinach już jest znośnie i dokucza głównie bezsenność)
Tak sie właśnie składa, że jak ja odstawiam to robię to w takim schemacie, że odstawka jest całkiem przyjemna nawet, a o ewentualnych niedyspozycjach wywołanych baklofenem wiem przedoskonale, dlatego w 1 dzień walę dużą dawkę (mniejsza pozostawia złe samopoczucie), na drugi dzień lekka dorzutk + dodatkowe suplementy (benzo, czasami alkohol, a jak jest jeszcze MJ, albo syntetyczne kanna jest całkiem miło).

Ale nie wale gbla teraz wcale więc co mnie temat odstwienia interesuje ;-)

przenoszę bo przepis - wawe
  • 887 / 11 / 0
Jest sens isc na detox do szpitala?
  • 992 / 25 / 0
Jak walisz nieprzerwanie od kilku lat to myślę, że jest to jakaś opcja, ale nie liczyłbym na zrozumienie i benzo.
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.