Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
Edit, już mi się zdarzały paraliże, od dziecka byłem podatny także wiem co to było.
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
Na odstawianie GBL-a i nie tylko polecam duże dawki tauryny (nawet do 6 gramów dziennie, najlepiej w 4 dawkach). Po pierwsze, tauryna jest słabym agonistą GABA-A, GABA-C oraz receptorów glicynowych - ma więc działanie uspokajające i może minimalnie zmiejszać objawy odstawienne. Po drugie, tauryna ma silne działanie neuroprotekcyjne, niezależne od GABA - przeciwdziała napływowi kationów wapnia do komórki i przez to chroni neurony przed apoptozą (śmiercią) - czyli ekscytotoksycznością wywołaną przez glutaminian masowo uwalniany podczas odstawiania. Tauryna może zapobiec długotrwałym zmianom/uszkodzeniom związanym z odstawianiem GBLa i przez to jest polecana m.in. na drugs-forum.
Tauryna nawet bez GBLa jest ciekawą alternatywą dla typowych środków uspokajających. Dawki rzędu 2-3 gr. uspokajają, relaksują, mogą także usypiać - chociaż nie zamulają tak jak typowe GABAergiki. Ja ostatnio zamiast GBLem usypiam się czasami melatoniną + tauryną. Tauryna stosowana codziennie w dużych dawkach może jednak rozregulować receptory - jak wszystko co działa na GABA.
Oczywiście chodzi o taurynę w formie suplementu dla sportowców, a nie o napoje energetyczne zawierające kofeinę i małą ilość tauryny.
parę źródeł:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18951478
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23392923
http://www.fasebj.org/content/18/3/511
Beta-alanina
Innym suplementem o podbnym działaniu na układ nerwowy do tauryny jest beta-alanina. Na drugs-forum i longecity można znaleźć osoby, twierdzące, że beta-alanina eliminuje efekty odstawiania GBLa. Sam nie mam jak tego potwierdzić. Wg dostępnej literatury, beta-alanina może 1) redukować neurotoksyczność, 2) zwiększać ją, 3) nie mieć żadnego efektu... zależy od sytuacji. Podobnie jak tauryna beta-alanina może brać udział w aktywacji/blokowaniu receptora NMDA, ale nie jest jasne w jakiej sytuacji zachowuje się jak agonista lub antagonista. Może ktoś wie więcej na ten temat, albo próbował beta-alaniny podczas odstawiania? Jest to na pewno ciekawy trop. Beta-alanina nie ma działania uspokajającego, a w dużych dawkach (pow. 800mg) wywołuje parestezje (ciarki/drgawki kończyń). Dostępna jest również jako popularny suplement dla sportowców.
suchybatman pisze:Tym się zalecza skręta a nie bawi w zamianę bani z GBL na banię z Baclofenu (którego odstawienie nawet po kilku dniach boli dużo dłużej niż odstawka GBL gdzie po 6 godzinach już jest znośnie i dokucza głównie bezsenność)
Ale nie wale gbla teraz wcale więc co mnie temat odstwienia interesuje ;-)
przenoszę bo przepis - wawe
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.