Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 79 / / 0
Trójcyklicznych próbojcie. Amitryptylina i klomipramina osobno sie nie sprwdzily. Maja dosc odmienny profil dzialania jak na leki z tej samej grupy. Amitryptylina jest lekkim deliriantem.

W miksie amitr. klomi. (3*50mg) i (3* 37,5mg) u mnie dosc wyrazna poprawa nastapila po 2 tygodniach a do dopiero poczatek efektow terapeutycznych
  • 79 / / 0
kodeX pisze:
To ciekawe co piszesz , jestem w podobnej sytuacjii , jak nie SSRI to wogóle jakaś farmakologia jest w tym przypadku pomocna ? chodzi o zaburzenia osobowosci ..
Ja mam bordrline wypisane, ale to raczej jakaś mieszanka zaburzeń osobowości, z których wynikają depry, lęki, psychozy, uzależnienia. Leki mogą łagodzić najgorsze stany, albo nawet chwilami w ogóle je likwidować, mogą nawet działać dobrze w dłuższych okresach, ale na zaburzenia osobowości nie ma innej rady, jak długoletnia i ciężka jak chuj terapia, bo pierwotne źródło stanów lękowych, depresyjnych czy innych tkwi w nieprawidłowej organizacji osobowości, w sztywnych i dysfunkcjonalnych dla danej osoby sposobach myślenia i działania. A i tak efekty mogą być niezadowalające. Ja chodzę ze dwa lata i wiele się w sumie nie zmienia, czasem nawet czuję, że terapia mi szkodzi, a nie pomaga. Ale jak nie to, to co? Border jest najcięższym do leczenia spośród wszystkich zaburzeń.

Leki mogą pomagać, ale nie staniesz się dzięki nim kimś innym.

Aha, nie napisałeś jakie zab. Ci dopisali.

Na bordera - antydepresanty, stabilizatory nastroju, neuroleptyki (te ostatnie także jako stabilizatory nastroju, ale również jako leki p.psychotyczne).
Osobowość schizoidalna - mniej więcej jak jak w borderze z naciskiem na neuroleptyki
Osobowość antyspołeczna/psychopatyczna - pełna gama dostępnych środków jak sądzę
Osobowość anakastyczna (obsesyjno - kompulsywna) - głównie antydepresanty, także neuroleptyki.
Osobowość unikająca/lękliwa - j.w.
Osobowość zależna - antydepresanty?

To tak w zarysie. W praktyce lekarze często sięgają po leki ze wszystkich dostępnych grup, w zależności od wywiadu z pacjentem. Do tego - doraźnie benzosy i środki nasenne.
Ostatnio zmieniony 11 października 2012 przez mouseindaspace, łącznie zmieniany 3 razy.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 454 / 28 / 0
Może i niektóre leki tłumią zły nastrój wtedy gdy się je stosuje ale czy leczą?-wątpie -bo gdyby tak było nie trzeba było by ich brać przewlekle,nie zabijały by libido (czy zdrowy człowiek jest impotentem?), i wiele mozna by jeszcze o nich pisac ale szkoda na to czasu.
  • 1345 / 6 / 0
Dlaczego szkoda? Ja tam chętnie czytam Twoje posty bo widzę, żeś jest ogarnięty w temacie... Poza tym dawno Cię nie widziałem, myślałem, że już się nie udzielasz.
Kojarzę Cię jako zapalonego testera antydepresantów. Co się stało? Dostałeś po dupie - a może wyleczyłeś depre? (!)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bender

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • 364 / 3 / 0
Antydepresanty to chłam.
Jeżeli je brać, to tylko w bardzo wysokich dawkach i zamienić się w warzywko.
Bo o to w ich braniu chodzi, tak jak wspomniał kolega wyżej.

Żresz i odrywasz się od rzeczywistości. Tylko dla zawodników, którzy mają na prawdę dość doczesności i wszystkiego ogółem.

Na stany depresyjne lepiej stosować co innego. Ale nasi "psychiczni" psychiatrzy od razu na start zawsze pakują wszelakiej maści anty-d.
Uwaga! Użytkownik mlodymechanik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1345 / 6 / 0
Racja. Jak by nie patrzeć, podpadają one pod definicję narkotyków. Chcieliście legalizacji narkotyków? To macie, już od lat 50.!

Bender

• 454 / 28 / 0
miumin po antydepresantach byłem jeszcze bardziej chory niz przed ich zastosowaniem;pseudonauka zwana psychiatrią uczyniła sobie z hipotezy -ze za depresje odpowiadać ma rzekomo niski poziom 5HT i/lub NE -prawde objawioną ..leczą chory mózg nie znając go nawet w 30%,nie zdziwię się jak za 20 lat okaże się że obecny tryb leczenia zaburzeń psychicznych przyniósł w ostatecznym rozrachunku więcej szkód niż pożytku.
  • 1345 / 6 / 0
zrytyłeb pisze:
(...) leczą chory mózg nie znając go nawet w 30%,nie zdziwię się jak za 20 lat okaże się że obecny tryb leczenia zaburzeń psychicznych przyniósł w ostatecznym rozrachunku więcej szkód niż pożytku.
Zgadzam sie z Toba w 100%. Biznes is biznes.

Bender

• 17 / 1 / 0
Czy pomogly: tak
Czy wyleczyly: nie wiem, ale raczej nie (caly czas biore).
Probowalem roznych antydepresantow i skutki uboczne nie byly bardziej uciazliwe, od tego co sie dzialo bez nich.
Jedynie na bezsennosc nic nie pomaga (oprocz zolpiklonu itp oczywiscie).
  • 520 / 8 / 0
Ja właśnie podjąłem decyzję, że skończyłem z używaniem antydepresantów, mam zamiar brać tylko Trittico na problemy z zasypianiem. Ale wenlafaksyna itp idą w odstawkę.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.