Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 260 / 5 / 0
@maciej120
Ja jestem pewien ze u mnie doszło do downregulacji receptorów dopaminergicznych na skutek brania SSRI.
  • 5 / / 0
Tylko mi sie wydaje ze twoim pierwotnym problemem dla ktorego zaczales brac SSRi bylo undermethylation.
  • 260 / 5 / 0
maciej120 pisze:
Mi to wygląda Tomix jakbys mial nadmiar histaminy, ktora laczac sie z receptorem H3 w mozgu powoduje deaminacje neutrotransmiterow. Poczytaj w internecie o Undermethylation... Najlatwiej sprawdz suplementy, ktore ja biore i ktory skutecznie obniza poziom histaminy w organizmie

2x 500 mg l-methioniny lub raz dziennie rano 200 mg SAM-e
2 x 500 mg calcium
2x 1g Vit C
magnez
plus ewentualnie
2 x 500 mg niacinamide lub 1x 15 mg Koenade rano

ale najlatwiej najpierw sprobowac tylko SAM-e * drogie ale znajdziesz na allegro jakies, jak nie podziala na Ciebie to znaczy ze problem jest gdzie indziej
Druga dawka, jak to nie placebo lub zbieg okolicnzosci to wydaje sie ze sam-e troche pomaga.
Jednak czy w przypadku nadmiaru histaminy nie prosciej uzyc po prostu środków antyhistaminowych?
  • 454 / 26 / 0
Jeśli ktoś ma stwierdzony deficyt dopaminy na poziomie układu mezolimbicznego(a więc ów deficyt nie jest związany np.z chorobą Parkinsona) to najlepszym chyba rozwiązaniem jest zastosowanie antagonisty 5HT2c-jedyny obecnie skuteczny lek przeciwdepresyjny mający taki mechanizm działania to agomelatyna.Dlaczego właśnie zwiększac dopamine (i noradrenaline) poprzez ten receptor a nie np.stosując inhibitory ZW dopaminy-poniewaz ten receptor serotoninowy jest bardzo rozpowszechniony w układzie mezolimbicznym w tym w układzie nagrody.
  • 15 / / 0
fluoksetyna pobudza chyba ten receptor i pobudza wydzielanie dopaminy dlatego ma działanie aktywizujące i motywujące itp czy sie myle?
  • 1141 / 9 / 0
Teraz jest moda na plastry niktynowe jeśli chodzi o dopaminę, ciekawe kiedy zaczną się masowe testy :-)
  • 3309 / 21 / 0
KrasnalSSRI pisze:
fluoksetyna pobudza chyba ten receptor i pobudza wydzielanie dopaminy dlatego ma działanie aktywizujące i motywujące itp czy sie myle?
Nawet jeśli to w niewielkim stopniu. To są leki SSRI, pierwsza litera to "selektywne" - w teorii nie działają na inne rzeczy niż selektywny wychwyt serotoniny, a w praktyce to efekt minimalny.
sqrt(666)
  • 1141 / 9 / 0
@angor animi Pomyliłeś się :-) W praktyce obniżają poziom dopaminy :rolleyes:
  • 3309 / 21 / 0
Masz rację, zwracam honor.
sqrt(666)
  • 454 / 26 / 0
Selektywnie jedynie oddziałuje na ten receptor agomelatyna, niebanalny wpływ na 5HT2c ma także mirtazapina-chodzi oczywiście o jego antagonizowanie.
ODPOWIEDZ
Newsy
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.