Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 8103 / 914 / 0
Biorę rispolept 2 mg od około miesiąca(w szpitalu),teraz wróciłem do domu i biorę 2 mg wieczorem.Na razie uporczywe są dla mnie skutki uboczne,kładę się późno spać i wstaje wcześnie.Niby wyspany a jednak nie,do tego po tym leku staję się jakiś bardziej nerwowy i płaczliwy,ale pomógł mi na razie na moje psychozy.Mi przepisano Rispolept na ostre wielopostaciowe zaburzenie psychotyczne z objawami schizofrenii .
@szalonykot Pomaga,ale dla niektórych skutki uboczne są zbyt dotkliwe i należy wtedy zmienić lek albo zmniejszyć dawkę.Ja z dwojga złego wole skutki uboczne niż psychozy.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 580 / 4 / 0
A jakie te psychozy miałeś, jeśli wolno spytać, że wolisz chodzić niewyspany non stop, nerwowy i płaczliwy?
  • 8103 / 914 / 0
Skutki uboczne z kazdym dniem staja sie mniej dokuczliwe,lek biore na wieczor wiec zaraz ide spac .Depersonalizacja,derealizacja.Wydawalo mi sie ze ludzie maja zle zamiary w stosunku do mnie ,rozmawiaja o mnie,spiskuja przeciwko mnie,znaja moje mysli.Czulem lek przed wyjsciem z domu,przed nie realna rzeczywistascia,czulem sie jak we snie.To tak z grubsza,teraz czuje sie juz lepiej,lek pomaga , to najwazniejsze.
W wieku lat piętnastu
  • 580 / 4 / 0
W takim razie cieszę się, że jesteś zadowolony a skutki uboczne przechodzą. PS- jak z suchością w ustach?
  • 8103 / 914 / 0
Nie meczy mnie tak mocno,moze przy wiekszych dawkach byla by dotkliwa ,ale przy 2 mg wystarczy troszke wiecej pic i jest dobrze.
W wieku lat piętnastu
  • 394 / 5 / 0
Ile po tym gównie można zacząć ćpać dragi typu marihuana czy DXM ?
,,Niezapomniana faza przed oczami gwiazdy... odpływasz jakbyś wciągnął naraz wiadro Szałwi 5 minut poza światem lecz czas tu nie gra roli miej pewność,że powrót do rzeczywistości napewno zaboli.''
  • 585 / 4 / 0
czy tez chce sie wam po tym tak masakrycznie spac?

właśnie,
chciałbym poprosic lekarza o jakis neuroleptyk ktory nie spowoduje u mnie takiej sennosci.
co byłoby najlepsze. coś lżejszego od risperidonu
Ostatnio zmieniony 18 marca 2013 przez hitori, łącznie zmieniany 1 raz.
.
  • 394 / 5 / 0
wszystkie neuroleptyki to senne gówna/zamulacze
,,Niezapomniana faza przed oczami gwiazdy... odpływasz jakbyś wciągnął naraz wiadro Szałwi 5 minut poza światem lecz czas tu nie gra roli miej pewność,że powrót do rzeczywistości napewno zaboli.''
  • 1188 / 5 / 0
No to i ja od dzisiaj staję się konsumpcjonistką risperidonu.
  • 1188 / 5 / 0
Wie ktoś czemu risperidonu nie należy popijać herbata ani colą?
ODPOWIEDZ
Newsy
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.