Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 376 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
moje stoja w boxie juz od 3tygodni i wygladaja BDB nie liczac tych pozawijanych niektorych lisci :-/ ale te ktore wyrosly juz w boxie nie sa pozwijane wiec mysle ze bedzie ok :)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Rodzynka pisze:
I to enigmatyczne coś zabijające rośliny to nie jest ani grzyb, ani wirus tylko mało godzin światła, dzień trwa teraz jakieś 9 godzin przy czym takiego naprawdę fajnego światełka będzie może 7 i jak tu sie nie pochorować?
Wiesz, ja w maju część swoich roślin wywiozłem do starych, bo już nie miałem gdzie ich trzymać. Do końca września stały w pełnym nasłonecznieniu, na dużym odsłoniętym balkonie. Gdzieś w okolicach sierpnia zaczęło je dziesiątkować to czernienie liści - dla mnie to był wybitnie objaw choroby grzybowej/wirusowej albo ewentualnie uszkodzenia korzeni przez ziemiórki. Natomiast takie plamki, jak na roślinach newbe, to zwykle objaw bytności przędziorków.

Moja pierwsza sadzonka praktycznie całą zimę przestała na oknie, gdzie mam raczej półcień. Nic jej nie było - ale przezornie, od razu potraktowałem ją chemią przeciw ziemiórkom/grzybom, którą stosuję do innych roślin w domu. Teraz już tego nie robię, bo zbieram susz z roślin, i niestety, czasem zdarzają im się takie przykre objawy - chociaż stoją w terrarium.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
a teraz mam taki problem:
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]

salvie od innych zawsze maja gladkie liscie a moje wygladaja tak jak na zdjeciach ktos wie od czego to moze byc? ziemia to mieszanka kwiatowej uniwersalnej + perlit + mala ilosc dolomitu, podlewane woda odstana,
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Czy one przypadkiem nie więdną? Możliwe, że to wina wentylatora lub zbyt silnego oświetlenia w Twoim terrarium, czyli ogólnie obniżonej wilgotności. Na jakieś choróbsko/pasożyta to raczej nie wygląda. Osobiście spróbowałbym mniej wietrzyć terrarium (ja np. nie mam wentylatora i jest gites) za to bardziej nawilżać powietrze. Poza tym, jeżeli nie jest zbyt duże, to spokojnie wystarczy jedna świetlówka 24W włączona tak na 14-16h.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 84 / / 0
Nieprzeczytany post autor: katul »
mi to wyglada na to, ze roslina dostala za duzo wody.
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2007 przez katul, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik katul nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
jedni pisza ze za wilgotno a 2 ze za malo wilgoci... a w efekcie ja dalej nie wiem co zrobic :P next foty:
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 97 / / 0
Nieprzeczytany post autor: nidalos »
@obin - proste! najpierw zobacz co się będzie działo, jak będziesz pryskał raz dziennie obficie wodą i tak przez tydzień, chyba, że Jej stan się znacznie pogorszy. Jeżeli to nie pomoże ogranicz podlewanie i pryskanie. Możesz też zmienić poziom naświetlenia.
http://www.youtube.com/watch?v=zbqUvZ1Ja84

[h]
iChuj
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
Obin - gdzieś w twoich postach wyczytałam, że masz w boxie
2-3 swietlowki 24w
Nie za dużo trochę? Spróbuj ograniczyć do jednej.
Moim szałwiom niektóre liście mutowały się w podobny sposób, jak już na balkonie nie było na tyle miejsca, żeby postawić ją w półcieniu i musiała stać w słońcu.

Jaką masz temperaturę barwową tych świetlówek ? Napisz jeszcze jaką masz temperaturę (w celcjuszach ;) ) w boxie.
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 168 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rob-D-Mistyk »
Rodzynka ma racje. Dla mnie też to wyglada na "prześwietlenie" roślin. Ja w moim boxie mam jedną 24W świetlówkę 6400k i też musiałem podciągnąć ją wysoko bo jak była tuż nad roślinami to zauważyłem, że liście stają się lekko żótawe.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
temp barwowa 6400K
temp w boxie na poziomie roslinek okolo 26'C
ODPOWIEDZ
Newsy
Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.