Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 600 / 4 / 0
Ja również piję Tchibo, Tchibo Family - najlepszy stosunek jakość/cena wg mnie.
Doświadczenie to to co osiągasz, kiedy nie osiągasz tego czego się spodziewałeś
  • 17 / / 0
Re: Kawa
Nieprzeczytany post autor: Hix »
witam wszystkich kawusiów i kawusie :D
osobiscie jeśli chodzi o kawę to mam bardzo brzydki nawyk, jeśli już pijam raz na 2-3 tygodnie to przez cały dzień, po 4-5 szklanek mocnej aby odczuć tę małą psychodelę, niepokój ; d
czasem zdarzy się 1, ale to wtedy kiedy wiem ze musze w nocy spać....
u mnie w domu króluje "Sati" smakowa czekoladowa, oprócz niej "Pedros" :D
jednakże tak samo jak Czika i wiele innych osób uważam by nie spowszedniała, najgorzej gdy polapszacz nastroju staje się nałogiem....
  • 1196 / 10 / 0
Co do kaw, brat często w trakcie studiów chodził do Starbucksa, w tym roku byłem w Anglii i sam mnie namówił, poszedłem, kupiłem dużą Americano. Mówi mi, żebym uważał bo mocna, bodajże 0.7 litra w kubku. Nie wiem dla kogo coś takiego jest sprzedawane, bo po wypiciu 1-3, może połowy, czułem się jakbym wypił z dwie naprawdę mocne kawy (jakieś minimum 400 mg kofeiny). Naprawdę nie widzę człowieka, który piję taki zbiornik kawy w szybkim tempie...
Uwaga! Użytkownik Ugh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1934 / 108 / 0
C9H13N to chyba standard przy wiekszej ilosci kofeiny, tak dzialaja stymulanty na jaja :) kofa, pseudoefka, efka, dmaa, amfetamina itp nawet po bardzo ciezkim wyniszczajacym treningu jaja sie chowaja :D
"...Żadnego klefedronu z ogłaszamy, mordo więcej snu i witamin..."

angrybrads1 - pierwszy ambasador GHB w polsce !!!
  • 1513 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: mr_b »
Na ciepłe dni polecam "Biały Rosjanin dla ubogich".

Szklanka do whisky
2 łyżeczki rozpuszczalnej (nescafe creme)
1,5 łyżeczki cukru
Zalać odrobiną wrzątku zamieszać.
Dodać zimnego mleka 3/4 wysokości szklanki
Dodać 3 kostki lodu
Dolać nieco szkockiej (wolę od wódki)

Chłodne, rześkie, kawowe :)
mr_b∩ʁbꞁө
  • 45 / / 0
Kawa nie spożywam, no może czasami. Wole już energetyki...
Uwaga! Użytkownik Edamski nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 19 / / 0
Kawa to mocno uzależniająca substancja. Wszyscy w mojej rodzinie piją ją w dużych ilościach.
Wszystko zaczęło się wraz z rozpoczęciem Liceum, gdzie wszyscy znajomi pili już kawę, a ja bojąc się uzależnienia ograniczałam się do okazjonalnego cappuccino. Jednak przez duże wymagania, chcąc pomóc sobie w nauce, gdy muszę siedzieć do późnej nocy przed komputerem i wcześnie wstawać na zajęcia, odkryłam, że kawa pomaga mi się skupić. Piję ją już rok, codziennie rano mocna rozpuszczalna z cukrem i często późnym wieczorem. Często pozwalam sobie na nią również w szkole.
Niedawno zaobserwowałam, że bez porannej porcji kofeiny jest mi się ciężko wybudzić, dopada mnie senność. Wyczytałam, że to mogą być początki uzależnienia, a do tego nie chciałabym dopuścić.
Znacie może jakiś lek, najlepiej bez recepty, który pomoże mi zastąpić kawę.
Zastanawiam się nad środkami z kofeiną czy guaraną, koleżanki stosują też L-Karnitynę, ale nie wiem, czy to ostatnie to dobry pomysł.
Pomóżcie, zanim zacznę pić kawę na hektolitry. :D
Uwaga! Użytkownik Balbinka17 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3955 / 147 / 0
Nieprzeczytany post autor: eso »
moze guarana? albo yerba mate, zawsze to zdrowiej uzaleznic sie od yerby niz kawy. ;)

ja tam jestem wjebany w kawe od lat. %-D jedna po sniadaniu to mus a zazwyczaj przez reszte dnia jeszcze ida ze dwie.
  • 187 / 2 / 0
Dobrą kawę wypić uwielbiam, najbardziej - mieloną, w dużym kubku (0,4-0,5 l), tak z 3 łyżeczki zalane wrzątkiem, bez cukru ani mleka, po prostu dobra, duża czarnulka. :cheesy: Ale taka to smakuje tylko rano, tak do 13. Ostatnio także przekonałem się do rozpuszczalnej, ale do tej z kolei trzeba dodać cukier i mleko, bo, jak dla mnie, sama ma taki kwaskowaty posmak, którego nie lubię. Wie ktoś może jak to jest z zawartością kofeiny w kawie zwykłej (mielonej) i rozpuszczalnej? Nie wiem czemu, ale zawsze miałem wrażenie, że rozpuszczalna ma mniej.
  • 76 / / 0
Nieprzeczytany post autor: antash »
Ach, uwielbiam kawę! Koniecznie arabica, najlepiej z jakiejś niedużej plantacji, prowadzonej od pokoleń przez tę samą rodzinę. Mam to szczęście że znam dobrego dostawcę takiego towaru, od którego otrzymuję ziarna świeżo [1-3dni] po wypaleniu. Potem tylko ręczne mielenie przed samym zaparzeniem, woda nigdy nie wrząca, przynajmniej 5 minut wcześniej zdjęta z gazu i jakiś dobry sposób zaparzenia z gatunku tych alternatywnych.
W dobrej kawie zachwyca mnie głębia smaku, te miliony nutek i praktycznie brak goryczki w porównaniu do tego co na co dzień serwują na półkach sklepowych. Uwielbiam również eksperymenty ze sposobem zaparzania, czasem, bądź temperaturą wody które z tej samej kawy potrafią wyciągnąć nieraz zupełnie różne smaki.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.