Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 1649 / 1032 / 7
25 kwietnia 2021Amarok108 pisze:
Ile czasu trzeba czekać aż zarodniki wykiełkują na agarze PDA? Zarodniki pochodzą z odcisku pobranego niecałe pół roku temu. Zastanawiam się po jakim czasie zacznie być widać grzybnię, teraz ponad 3 doby od zaszczepienia nie widać jeszcze nic.
Od trzech dni do tygodnia powinien się biały kłaczek ukazać 😊
Spoko, że działasz na agarze, mógłbyś się podzielić całym tym procesem.

Serio wypadałoby założyć osobny wątek o galaretce, bo w tym już zaczyna się robić gęsto. Ciężko później będzie znaleźć dokładne info, a myślę że jak już tak prężnie rozwijamy grzybową sekcję o nowe tematy, to dla grzybo-świrów na pewno seria agarowa się przyda, bo założę się że tylko garstka tutaj wie jak przygotować, jak sterylizować ile i jak można przechowywać skolonizowane a ile nie. Trzeba o tym pomyśleć, wbrew pozorom to bardzo łatwe.

//
25 kwietnia 2021Dualizm22 pisze:
Zastanawiam się, przed założeniem mojego pierwszego kita, w pokoju w szafce - Czy obecność pięciu doniczek zwykłych zielonych roślin, może być zaczątkiem dekontaminacji ?

Czasem widuję w tych doniczkach na gruncie biały nalot i zastanawiam się, czy to inny grzyb a może pleśń (?)
Pewnie jakaś pleśń w związku z wilgotnością jaka się utrzymuje na powierzchni przy podlewaniu.
Wszystko może być, nawet nie zaleca się trzymania większych od grow kitu pudeł na ziemi, albo inkubujacych się słoików w dolnych szafkach, zawsze w górnych, bo przy podłodze jest największe ryzyko dostania się czegoś do środka, nawet przy zwykłym przechodeniu przez podłogę wzniecamy całe skupisko bakterii, a jak wiadomo tam ich osiądzie najwięcej, wraz z całą resztą kurzu i syfu.

Druga sprawa: grzyby potrzebują jednak światła do wzrostu, wiadomo że nie narażamy na promienie słoneczne, więc parapet odpada, ale polecam zamiast w szafce to na szafce. 😉

//

@Klamm zakładam, że wszystko się uda, nie biorę w ogóle pod uwagę innej możliwości. Obfotografuję cały proces wraz z opisami, jak się będzie trzymało kupy to może faktycznie będzie można to potraktować jako "how to" i zamknąć temat. Nie jestem jakimś profesjonalnym pisarzem, ale z szacunku do psylocybiny pochwalam kultywowanie poprzez takie poradniki, a moim marzeniem jest aby robili to też inni.

//
24 kwietnia 2021Satlen21 pisze:
Czy odcisk grzybka mogę wrzucić do miodu bezposrednio czy musze rozrabiac je w wodze ze strzykawką ?
Z założenia ta metoda to i tak miks wody i miodu 🤷🏻‍♀️
  • 32 / / 0
25 kwietnia 2021falsyfikot pisze:
24 kwietnia 2021Satlen21 pisze:
Czy zamiast perlitu mogę zalac wodą wermikulit i namim poukładac ciastka ryzowe zeby dawały mi wilgotnosć 70-90% ?
Możesz, sam tak zamierzam zrobić, bo została mi nadwyżka wermu, a perlitu nie mam i nie chce specjalnie kupować.

namoczyć tak samo jak perlit czy inaczej ?
  • 185 / 32 / 0
Tak samo, tylko nie przesadź. Zawsze lepiej dolać trochę wody później niż przelać.
  • 1455 / 596 / 0
Jak zastymulowac pinowanie ? Grzybnia rozwija sie juz 3tyg . Wilgoc jest , temperatura jest , czego brakuje ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 185 / 32 / 0
Temperatura nie zbyt wysoka? Z tego co się orientuje powinna być niższa niż podczas kolonizacji
  • 32 / / 0
witam :D jaka powinna być temperatura podczas kolonizacji jak inkubuje w 26-29 stopni ?? i czy z grzybni miodowej mam pobrać jak najwięcej grzyba ? czy sama woda wystarczy ? :grzybki: :grzybki: pozdrawiam :grzybki: :grzybki:
  • 52 / 12 / 0
To ja też dodam pytanie, oraz moje postępy.

Jak zrobić growboxa? Chodzi mi o pudło, w którym grzyby zaczną owocować. Mam pudło o takich samych wymiarach jak te, w których teraz trzymam słoiki (mieszczą się tak, że jest trochę luzu.)
Mam już perlit.

A tu załączam zdjęcia dwóch słoików. Dwa dni temu grzybnia była wielkości mojego paznokcia %-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 59 / 11 / 0
No i wkurwiłem się nieziemsko, ponieważ dzisiaj będzie mijał tydzień od zaszczepienia i grzybnią ani myśli kiełkować, za to zaczęły rosnąć kolonie bakteryjne. Może mój błąd że otworzyłem słoik z agarem żeby wlać odrobinę wody, chociaż świeżo przegotowanej, bo wydawało mi się że jest tam strasznie sucho a na jakimś forum czytałem że zarodniki muszą najpierw nasiąknąć wodą. Zrobiłem zresztą strzykawkę z zarodnikami ze 2 dni temu i teraz myślę że będę z niej próbował, zarodniki powinny być już nasiąknięte wodą i szybciej zacząć kiełkować.
  • 1649 / 1032 / 7
27 kwietnia 2021Isyander pisze:
Jak zrobić growboxa?
Zwykłe plastikowe pudło, najlepiej z przezroczystą pokrywą.
Na dół namoczony perlit, a na kwadraty z folii aluminiowej ciacha. 😉

Tylko musisz mieć pewność, że skolonizowane masz te słoiki na 100%, od dołu też. Co dalej, to już mam nadzieję wiesz? Moczysz przez noc te ciacha w lodówce w dobrze owiniętej misce i cyk, do pudła 😊
  • 52 / 12 / 0
Okej, dzięki. Jak bardzo namoczony powinien być ten perlit? Miałem plan go zalać wodą a potem wrzucić na sito żeby woda która nie nasiąknęła wyleciała. Zrobić tak?

Wiem +- co trzeba potem zrobić potem, ale jeżeli jest to możliwe, prosiłbym o dłuższe wytłumaczenie. Daje moim grzybnią od czterech dni do półtora tygodnia aż skolonizują swoje słoiki (patrząc jak szybko rosną - w dwa dni z ok 1% zajmowanej powierzchni słoika do 25% w niektórych :P) więc myślę że będę go potrzebował niedługo
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?

Holenderska władza kontra zapach jointa: rekordowa kara dla plantacji!

Witajcie w kraju, gdzie marihuana jest legalna… pod warunkiem, że jej nie widać, nie słychać i – broń Boże – nie pachnie. W Hellevoetsluis, malowniczej miejscowości pachnącej dotąd głównie morzem i smażonymi frytkami, sąsiedzi od dwóch lat żyją w aromatycznej chmurze z największej w kraju plantacji konopi. Teraz sąd wziął głęboki wdech i wydał wyrok: tydzień na zamontowanie filtrów albo kara, która zaboli nawet tak wielką firmę jak CanAdelaar. Czy holenderski eksperyment z legalną trawką właśnie zamienia się w dym?

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.