Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 12 / 3 / 0
Pryskam po ściankach, tak że zwykle jest mleczna mgiełka na ścianach worka. Bez wody w worku. Największe ok. 2cm

Swoją drogą myślałem nad tym, żeby suszyć w zamkniętym kartonie albo pojemniku z jednym lub dwoma pochłaniaczami wilgoci z media expert po 20zł i może wysypaną solą gdzieś gdzie się nie zetknie z grzybem.
Wilgotny grzyb + suche powietrze = gradient -> coś na kształt transpiracji
Dzięki temperaturze pokojowej i brakowi przepływu powietrza możnaby zminimalizować straty przez utlenianie. Próbował ktoś tak kiedyś?
:liść: :grzybki: :bongo:
  • 12 / 3 / 0
Chyba jednak zdecyduję się na zwykłą suszarkę. Wie ktoś czemu niektóre mogą rosnąć w dół? Światło mają zwykle tylko od góry, albo od boku, a część zaczęła rosnąć w stronę podłoża :pacman:
  • 1649 / 1032 / 7
@Belzedup to naprawdę nie ma żadnego znaczenia, ważne że wyrosły. W przyrodzie różne anomalia występują, niektóre drzewa też są nienaturalnie powykręcane.

Niemniej jednak jest to często zadawane pytanie, ludzie oczekują dużych, ładnych i prostych grzybów, takie niestety można uzyskać tylko w monotabie, ze specjalnie wyselekcjonowanej grzybni, którą się wycina i umieszcza na agarze.
To skomplikowane, zdecydowanie nie dla początkujących.

Na uspokojenie wrzucam fotkę z mojej książki, która mówi właśnie, że grzyby lubią rosnąć unevenly i jest to totally fine 😉

Przyczyn może być wiele, od światła, poprzez widzimisię grzyba, ale też od tzw. miejsc szczepiennych. Nie widzimy tego gołym okiem, ale jest kilka różnych grzybni, jedna ta najprostsza, w postaci białego puszku, druga zaś bardziej złożona i silna (idealna do wyselekcjonowania, gwarantująca mocarne grzyby), której nic nie jest w stanie powstrzymać od przeróżnych dziwactw podczas wzrostu.
IMG_20210212_183948_824.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12 / 3 / 0
O spokojnie, mi nie zależy żeby wyglądały jak pieczarki ze sklepu, raczej fascynuje mnie ich ciekawa forma : p

Szukając temperatury rozkładu psylocybiny znalazłem ciekawe badanie:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs ... 2/dta.2950
Za free dostępny sam abstrakt. Wyszło im, że najmniej psylo marnuje się przy przechowywaniu w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu oraz że psylocybina w grzybie rozłożona jest średnio ok 50% w trzonie grzyba i 50% w kapeluszu, ale mocno się to wacha w różnych owocnikach.
  • 1 / / 0
Witam to mój pierwszy kit więc przepraszam jeśli palne coś głupiego
Otóż mam goldeny od 13 dni i widzę że te największe zaczynają się otwierać czy powinienem go już żebrać?
Snapchat-308112715.jpg
  • 366 / 80 / 0
@Vretxdo Tak, to jest już pora na zbiory.
  • 2 / / 0
Cześć,

mam kilka pytań. jakiś czas temu zamówiłem 3 growkity zza granicy, żaden nei wyrósł. Więc torchę jestem na punkcie nowego delikatnie przewrażliwiony bo zależy mi na tym żeby jednak coś urosło.
Tym razem zamówiłem GK z shroom. Poczytałem na forum sam potwierdzam przesyłka zlecenie express także brać w ciemno.

Z informacji na forum wynika że co osoba to trochę inne podejście do tematu, jednak wybrałem drogę 100% dostosowania się do instrukcji https://www.growkit.com/growkit-instructions/ no i teraz pytanei czy to dobrze. Aktualnie jestem w fazie 7 czyli nalana woda 0,5 litra + BRAK wietrzenia w worku zamknięty spinaczami, wilgotność sprawdziłem hygrometrem ( jest dokładny specjalistyczny ) pokazuje 99,9% temp. 23.3 stopnia w worku. Na ściankach widać wyraźnie osadzone kropelki wody.

Pytanei czy rzeczywiście nie otwierać worka, lub pryskać aż do momentu pojawienia się pinów czyli punktu 8? Czy ktoś kiedyś robił 100% zaleceń z tej instrukcji ?
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2021 przez robson1888, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik robson1888 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1649 / 1032 / 7
@robson1888

Nie wiem ile razy odpowiadałam na to samo pytanie, ale ok.

ACHTUNG, ACHTUNG

Aby kit wystartował, wymagane jest duże stężenie CO2, nie otwieramy torby dopóki się nie pokażą piny! O2 w tej fazie jest Z B Ę D N E.

I teraz uwaga, PARADOKS.

Później jednak, CO2 zacznie spowalniać wzrost samych już owocników, więc zaczynamy wietrzyć w momencie jak tylko się pokażą. Jest to ultra ważne, dla prawidłowego a przede wszystkim ZDROWEGO wzrostu. Według mnie taka duża ilość wody nie jest potrzebna, jeżeli dysponujesz urządzeniem do pomiaru wilgotności, to sam będziesz widział kiedy należy ją zwiększyć.
Nie praktykuje trzymania wody w torbie, że względu na to że jak na przykład używałbyś maty grzewczej, to ta woda w dwa dni stanie się mętna, stawiam więc na samo pryskanie.

Ludzie niecierpliwie otwierają i wpuszczają powietrze do środka, później jęczą, że im nie rośnie.

Jeśli zdecydujesz się zostawić ową wodę na dnie (ją bym z połowę wylała), to wietrz po trzy razy dziennie, inaczej ci to skiśnie.
Jak tylko zauważysz że woda nie jest przejrzysta, to jak najszybciej ją wymień.

Reasumując: nie otwierać do pinowania (w zależności od temperatury, może to nawet trwać do tygodnia czasu), później wietrzenie jest sprawą kluczową, najlepiej z x3.
Spoiler:
P.S. Podczas moczenia (polecam dłużej, niż 1h) kit wrzucamy do lodówki, aby doszło do szoku termicznego, to stymuluje grzybnię do rychłego rozrastania się.
  • 2 / / 0
Ok dzięki za odpowiedź.

Z tego co wiem to wilgotność bliska 100% czyli dajmy na to 98% jest idealna.
Uwaga! Użytkownik robson1888 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1455 / 596 / 0
Zastanawiam sie nad kupnem maty grzewczej , ma to sens przy zaszczepionych sloikach (zeby szybciej sie kolonizowal) czy dopiero juz po zasadzeniu w monotubie ?
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.