Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 1825 / 106 / 20
Używane pastwiska też są jak najbardziej OK, nawet lepsze bo grzyby lubią nawóz, najlepiej w postaci owczego gówna.

Ja właśnie dzisiaj poszedłem na jedną miejscówkę, niestety pasły się tam owce i wolałem niewłazić za ogrodzenie i lawirować między zwierzakami, bo jak tylko się zbliżyłem podleciał pies pasterski i zaczął szczekać. Taki pies mógłby mnie zaatakować, jakbym wszedł na pastwisko i zaczął się tam kręcić? Ciekawy jestem czy dobrze, czy źle, że nie zaryzykowałem.

Póki co próbuję szukać niedaleko pastwiska, ale to zarośnięte haszcze to raczej nic tu nie rośnie, nawet kęp wiele nie ma, ale nie zaszkodzi posprawdzać.
Na nic dzisiaj nie narzekam, mam w kieszeni klonazepam.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
  • 296 / 21 / 0
Ja mieszkam na Mazowszu. Tu jak już jest jakieś pastwisko to zazwyczaj równo i płasko ubite kopytami zwierząt i albo są za bardzo podmokłe albo za suche i w takich miejscach najczęściej w ogóle żadne grzyby nie chcą rosnąć. Pewnie bierze się to stąd że pod łąki są przeznaczane tereny które nie nadają się na żadną uprawę. Albo jałowe i suche albo zbyt podmokłe. Z pewnoscia większa szansa na łysicowe pastwisko była by w jakimś bardziej pofałdowanym terenie.
Dlatego mimo druty, wieże i strażnice
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
  • 38 / 15 / 0
Słuchajcie mnie ziomeczki. Wypowiem się jako licencjat ochrony środowiska a już niedługo magister biologii. Nie mam wiedzy na temat szczegółowych wymagań środowiskowych łysiczek ale jestem pewny, że istnieje więcej aspektów niż to czy dana łąka/polana jest nawożona zwierzęcym łajnem.
Zapewne istnieje szereg parametrów, które regulują rozwój łysiczek, a które pomijamy. Co na przykład? Jego skład chemiczny ( np.: pH) i fizyczny ( rodzaj gleby) sąsiedztwo innych grzybów czy roślin. Istnieją też pewnie związki, które blokują całkowicie rozwój naszych ukochanych grzybów. Co? Na przykład metale ciężkie, chlorki etc.
Kumacie? Nie tylko opady deszczu i przymrozki są wyznacznikiem. Umówmy się, często takie polany i łąki są gospodarowanie wedle widzimisię. Ścieki, wypalanie traw albo po prostu nie rosną na danej łące i tyle :D
  • 52 / 4 / 1
Hah, do tego akurat nie jest potrzebny licencjat ani tym bardziej mgr :P

Generalnie jednak to, czy łąka się nada można ocenić na pierwszy rzut oka - jakie są trawy, czy są "jeżyki", czy kępy, jak wilgotno, czy są też jakieś grzyby w trawie (jak tak, to dobry znak), czy jest mech (też dobrze ale nie za dużo), czy nie ma za dużo wody dookoła, czy trawa nie za wysoka, jak blisko są drzewa, czy są liście, czy teren przekopany, czy są odchody zwięrząt.
Ph ani rodzaju gleby nie umiem stwierdzić ale można ogarnąć w miarę szybko czy łąka się nadaje czy nie:)
Tako rzekłem ja, mgr ekonomii :D huehue
  • 111 / 4 / 0
Sezon dla Małopolski już zakończony ? Ostatnio sporo przymrozków.
Czy jeszcze uda się coś wyciosać ? :)
Uwaga! Użytkownik Montebur nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 135 / 12 / 0
Na Podhalu na pewno nic juz nie znajdziesz, na północy małopolski moze ale myśle mało prawdopodobne.
Niestety tegoroczny sezon co tu duzo mówić chujowy.
  • 38 / 15 / 0
Wczoraj naście sztuk co dało 0,4 grama suchej masy. Tragedia a łąka idealna. Dużo jeżyków i mchu i wypas baranów czy innych owiec. [cut]
Pamiętaj, że handel na forum jest surowo karany~Duce
  • 3497 / 742 / 9
Ja ostatnio byłem pare dni temu. Znalazłem dosłownie kilka sztuk, ale za to na tym wypadzie trafił się największy kozak. Nie wziąłem akurat telefonu ze sobą więc nie uwieczniłem go.
Uwaga! Użytkownik Zgienty jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 19 / 2 / 0
Pomimo przymrozków, sezon się nie skończył koledzy :) Podejście drugie (za pierwszym razem jedna sztuka) i w 2 godzinki solo 32 sztuki. Region górnej wielkopolski, na pograniczu z pomorskim.
[ external image ]
Pozdrawiam ;)
  • 12 / 2 / 0
W łódzkim sezon w pełni :)

[ external image ]
Zablokowany
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.