Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 1106 / 221 / 0
Co do działania 5mg oxy to się nie zgodzę, to jest tyle co 50-75mg tramadolu, a ten jest przecież równie często przepisywany w dawce 37,5mg które nieraz brałem na bóle np. migrenowe i pomagało, a 75mg przy zerowej tolerce mnie uwalało mocno, także jak ktoś też jest wrażliwy na opio i oxy to jego pierwsze, to niekoniecznie musi nic nie poczuć.
  • 4603 / 2217 / 1
Heh.
Zauważ, że NORMALNĄ dawką tramadolu (nie retard) stosowaną w leczeniu onkologicznym jest 50mg. Tramadol retard o zastosowaniu 12h maksymalna dawka to tabletki 200mg. Najczęsciej pacjencji dostają 100mg max.
Przeciętny człowiek, nie mający doświadczenia z opio, dostający na poważne złamanie 37,5mg tramadolu jest zakręcony i ujebany jak kot.

Co do stosowania tramadolu na bóle migrenowe. Jest to tak szczególny ból, że i 200mg tego tramadolu może i być za mało. Znam kobietę, która doszła do 400mg morfiny p.o., a i tak nie działało. Natomiast dawka uderzeniowa 1000mg kwasu acetylosalicylowego i następnie po 300mg co 6h wystarczało w zupełności. Nie trzeba było opioidów.

No i na koniec. Stosowanie dawki 5mg u pacjentów onkologicznych ( nie wymagających leczenia chirurgicznego) jest obowiązującą, zalecaną dawką przez Polskie Towarzystwo Onkologiczne. Są jeszcze wytyczne NFZ odnośnie refundacji, zalecenia producenta itd itd.

Serio. Odróżnijmy zastosowanie medyczne, od zastosowania rekreacyjnego. Nie powiesz mi @hammerzeit , że stosujesz na to pierwsze? Prawda?
  • 1916 / 335 / 2
U mnie na ból głowy opio praktycznie nie pomagają, a ibupofren+paracetamol już tak, ot taki paradoks.
Uwaga! Użytkownik 52eu126Iz60j nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1106 / 221 / 0
No oxy nie, co do tramalu to podałem tylko przykład z przeszłości. Ale skoro 50mg tramalu czułem, to 5mg oxy pewnie też bym odczuł, pytanie kolegi wcześniej było o działanie rekreacyjne. Napisałem, że nie zgadzam się z guccilui co do dawki, że jest za mała nawet na pierwszy raz. Może tak być ale nie musi.
  • 1509 / 223 / 0
Mnie wczoraj znajoma uraczyła historią o tym, że ojciec jej przyjaciela, który umierał na raka, gdy już był w domu i dawali mu oksykodon, a później morfinę w tabsach, to nie chcieli dać mu recepty do wykupienia samodzielnie, tylko pielęgniarka środowiskowa musiała przychodzić do niego kilka razy dziennie i podawać mu po jednej tableteczce na określoną liczbę godzin. Jego córka, a przyjaciółka tej mojej koleżanki, mówiła, że ona się zna już na tym dawkowaniu i podawaniu, i godzinach, itp., bo ojciec od dawna choruje, więc wytłumaczyli jej, że to nie dlatego, że nie ufają jej w kwestii umiejętnego podania leków, tylko chodzi o to, że w domu mieszkają młode osoby (jej siostry i brat) i to jest hm... "pokusa" dla takich. Od razu ich sklasyfikowali jako potencjalnych ćpunów, które będą podbierać staremu prochy, zamiast uśmierzyć jego ból. %-D

Tak mi się przypomniało apropos posta @DexPL o podejrzliwych lekarzach, gdyby powiedzieć, że 5 mg nie podziałało.
"My addiction is based on my shame and sorrow"
"Uuuuh, yea-e-yeah!" ~ Robert Plant
Pisząc na hexankova@yahoo.com, masz pewność, że odczytam wiadomość/odpiszę.
  • 2116 / 631 / 0
Ależ bym dostała wkurwu mentalnego i nie tylko; co to w ogóle jest za rozporządzanie receptą? Pielęgniareczkę bym wgniotła w ziemię; to nie wie, że zakazany owoc smakuje najlepiej? Uważa, że gdy ma się umierającą-leżącą osobę w domu (znany temat dla mnie) to myśli się o apteczce w pierwszej kolejności? Kurwa, znasz moje podejście do restrykcji należnych komuś leków (zwłaszcza ostatnio %-D) i nie powinno tak być, o ile sam ktoś o to nie poprosi, jak ja gdy zmniejszałam morfinę; poprosiłam o wydzielanie członka rodziny, bo wiedziałam, że nie mam samokontroli, że moja samokontrola jest jej dziwką. U "mnie" umierający miał wolę, by nie podawano mu morfiny do końca jego życia bo "nie po to wyszedł z tego gówna, by znowu się wpierdalać" - słowa, gdy jeszcze był świadomy - ale nie zastrzegł sobie oksykodonu i innych substancji... Zatrzymał wiedzę na erze kompotu i opierdalania aptek z wszystkiego jak leci do wora, w tym słoików wielkich płatków czystej morfiny, którymi szło ugrzać cały "układ"/squat/zwał jak zwał, a na widok których 80% forum (reszta jest w innych działach, nie opio :P wiem, że estymuję przesadnie z tymi 80) dostałaby bólu dupy/orgazmu/szału macicy.

Poza tym myślę, że w ostatnich bólach mu ulżyli, bo mimo, że skurwiela nienawidzę, to straszne to było. OFC jak był już na stałe w szpitalu, ostatni etap... Terminalny.

Ale tutaj mamy zupełnie inną sytuację. Lekki OT, ale na to ciężko nie odpisać... @Hexe
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 4603 / 2217 / 1
Jeżeli po konsultacji z opieką społeczną hospicjum (czy szpital, tego nie wiem) zdecydowało, że istnieje takie niebezpieczeństwo, to oczywiście mogą tak robić. Słyszałem o 2 takich przypadkach, ale to była prawdziwa patola i sam pacjent i pacjentka po tygodniu dzwonił do poradni, że leki się skończyły (a były wypisane na miesiąc). W wypadku tej kobiety, to udowodniono jej, że sprzedaje te leki za kasę (Raz ją nakryli w aptece. Zaraz po wykupieniu, oddawała osobie trzeciej za kasę).

Co robić w takich przypadkach? Odebrać leki? Czy jednak wysłać pielęgniarkę 2x dziennie żeby dała tego tabsa? Skoro osoba jest terminalnie chora?
  • 3246 / 916 / 5
Dawać tylko tyle ile mają przydzielone. Przećpają/sprzedają - to będzie buba. Odpowiedzialności trochę.
https://url-shortener.me/GW4U
Podziel się posiłkiem, chamie
  • 228 / 43 / 0
Mam oxyduo.
20 mg oxy i bodajże 10 mg naloksonu, czytalem ze dodają ten nalokson by oxy nie powodowalo zaparac.
Po podaniu po. naloksonu nie zbija dzialania oxy . Bo po sie nie wchlaniannic.
Ale czy mogę to podać iv?
Przecież wtedy nalokson by zadziałał i bym dostal skreta?
Czy nie?
Proszę zeby ktos wytlumaczyl.
Osoba, od ktorej to mam mowi ze sama podaje iv, ale ja się wolę upewnić.
  • 4603 / 2217 / 1
Oxyduo nie nadaje się do IV. Nalokson podany iv powoduje skręta. Osoba, która tak wali, albo nie trafia w kable i wychodzi s.c. albo Ci perfidnie kłamie, byś od niej kupił/wziął. Co do spożywania p.o. Wątroba zdrowego dorosłego człowieka jest w stanie zatrzymać około 80mg naloksonu na dobę. Większa ilość przechodzi i powoduje wcześniej czy później to, co wywołuje podanie naloksonu. Oczywiście te 80mg to mniej więcej. Jeden przyjmie spokojnie 100mg, a inny przy 60mg ma kłopoty.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Narkotyki schował w atrapie Biblii. Wpadł po policyjnym pościgu

W trakcie ucieczki uszkodził swój pojazd, a badania wykazały, że mógł być pod wpływem alkoholu i narkotyków. W jego aucie policjanci znaleźli atrapę stylizowaną na Biblię z ukrytymi narkotykami, w tym mefedronem i kokainą. Mężczyzna trafił do policyjnego aresztu i usłyszał już zarzuty.

KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce

Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.