Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1592 / 254 / 0
Mija tydzień od zmiany fluwoksaminy na 75 mg wenlafaksyny i zupełnie czego innego się spodziewałem. Mógłbym cały czas spać, prawie do zera straciłem apetyt, jestem jakiś otumaniony. Kilkanaście lat temu kiedy brałem wenlę pierwszy raz nie było tak, czułem tą noradrenalinę i mniej spałem, teraz czuję się jak w jakiejś bańce. Mam za niedługo zwiększyć do 150 mg ale sądziłem że na tych 75 będzie już ok, że będzie podobnie jak z duloksetyną że już 30 mg fajnie mnie nakręci. Inna rzecz że obecnie mam wolne i siedzę w domu, może w pracy się rozruszam. Sam nie wiem czy ciągnąć te 75 mg czy podwoić dawkę.
  • 3455 / 556 / 2
Spora część użytkowników skarży się na efekty uboczne wenlafaksyny. A próbowaliście innych leków np. Citaxin?
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 963 / 17 / 0
Jak zalagodzic skutki odstawienne leków snri?
  • 1592 / 254 / 0
Próbowałem większości leków typu SSRI, poza fluwoksaminą i paroksetyną słabo albo źle działały. Kiedyś wenla bardzo mi pomogła, a niedawno duloksetyna podobnie. Trochę jeszcze poczekam i jak nie będzie poprawy zwiększę do 150 mg.
  • 963 / 17 / 0
Po odstawieniu wenli utrzymują mi się napady uderzenia goraca ciśnienie jest w normie co robic ?
  • 3455 / 556 / 2
Zimny prysznic.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 963 / 17 / 0
A jeśli to się utrzymuje przez kilka godzin? Np lekami można zmniejszyc te uderzenia?
  • 1443 / 75 / 0
14 lutego 2021klish pisze:
(...)pstryk i śpię. Nawet na fajce, po prostu odpadam i fajka spada na ziemię. Co gorsza, zdarzyło mi się ostatnio na autostradzie, prawie wpadłem tirowi w dupsko.
Stary jak to Cię tak ścina, to nie prowadź samochodu! Przecież mogłeś zginąć, a przy okazji zabić kogoś innego 😦.

Miałem pytać, czy ktoś bierze na ADHD, bo z taką diagnozą mi wypisała psychiatra tenże specyfik. No i faktycznie mam masę objawów, tylko się mocno zastanawiam, czy chcę się tą chemią szprycować. Mam zacząć od małych dawek (37.5, potem 75), ale chcę wiedzieć, czy Wam pomagało na ADHD właśnie. Ostatecznie spróbuję, ale wolę być już wtedy w związku (obecnie się spotykam z paroma laskami), żeby to pierwsze wrażenie zrobić bez leków 😄.
LSD - Piękna i Bestia
  • 501 / 18 / 0
Czy ta senność przechodzi z czasem czy tak zostaje?
  • 1592 / 254 / 0
Senność powinna przejść, jak przy paroksetynie na przykład, ale jak dla mnie to w ogóle nie powinno jej być na tym leku.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szczeciński lekarz pomagał nielegalnie zdobywać opioidy. Jest akt oskarżenia

Jerzy B. stanie przed sądem za poświadczenie nieprawdy w zaświadczeniach lekarskich. Pewien szczecinianin dzięki takiemu zaświadczeniu odzyskał znaczne ilości leku opioidowego, który wcześniej podczas przeszukania zabezpieczyła policja.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.