Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 37 / 1 / 0
Witam, czy ktoś z użytkowników stosuje bupropion długofalowo i na niego nadal działa czy wyrabia się tolerancja?
  • 363 / 36 / 6
U mnie od lat nie ;)
  • 37 / 1 / 0
Dzięki za odpowiedź. Pyta, bo chcę porozmawiać z lekarzem o zastosowaniu tego leku u mnie. Mam problem z ciągłą sennością w ciągu dnia. W pracy często mam momenty nagłej potrzeby snu. Po pracy kładę się spać i tak śpię co najmniej dwie godziny. W dni wolne to samo - ciągła senność. Biorę na lęki najmniejszą dawkę duloksetyny, ale wcześniej brałem różne ssri i było to samo - myślę, że to może być przyczyną tej ciągłej senności. Pogadam z lekarzem o włączeniu bupropionu i odstawieniu tego snri albo braniu tego razem z snri. Ogólnie na tą chwilę jest dramat z tą ciągłą sennością, nie idzie normalnie funkcjonować.
  • 133 / 39 / 0
U mnie po paru miesiącach 300mg było nieodczuwalne. Przeszłam na branie niezgodne z ulotką, co też miało średnie efekty, poza zjebaniem śluzówki w nosie, to wyszło bardzo dobrze.
W ogóle na podstawie doświadczeń z duloksetyną, bupropionem i metylofenidatem muszę stwierdzić ze smutkiem, że leki wpływające na poziom noradrenaliny u mnie działają po prostu słabo.
  • 19 / 2 / 0
Jakis czas temu zachwalalam sobie bupropion, ale skonczyl mi się, nie bralam 2 tygodnie i zaczęlam znowu brac (300 mg jak wczesniej). No tak, ale biorę tak juz z trzy miesiące i w ogole nie czuję żadnej poprawy. Za pierwszym podejściem było idealnie, ale po tej przerwie nie ma już żadnych efektów. Myślę czy odstawić czy nie. Miało mi to pomóc na problemy z pamięcią glownie. Nie wiem już o co prosic magika
  • 1 / / 0
Hejo :) ja stosuję już od jakiegoś czasu, regularnie- codziennie 150 mg. Nie potrzebuje większej dawki, czuję, że ten lek działa i pomaga. Oczywiście najbardziej wtedy czuć różnicę gdy zdarzy się, że kilka dni nie biorę. Mi pomaga normalnie funkcjonować. (Do tego biorę trittico i spironol- wszystko pod okiem lekarza, czasem zdarzy się kokaina, częściej mefedron ale nieregularnie)
  • 81 / 11 / 0
Pomaga ten lek na całkowity brak sił (psychicznych), mętlik w głowie i apatię?
Uwaga! Użytkownik elcamino nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2725 / 587 / 0
Liczę na poradę.

Jestem teraz 51 godzin bez opio w krwiobiegu. Mam przepisany bupropion już od jakiegoś czasu, ale nie przyjmowałem ze względu na interakcje (wpływ m.in. kratomu na enzymy wątrobowe). Teraz jednak droga jest wolna, a dobrze by było postawić się na nogi. Na razie biorę tylko pregę, a od wczoraj na sen kwetiapinę w niskiej dawce (nie jestem przekonany, czy ją brać, nie chcę się zwarzywić) — wszystko z przepisu magika.

Myślę, żeby w sobotę po raz pierwszy zarzucić te 150mg bupropionu. Absolutnie nie mogę sobie natomiast pozwolić na spadek formy za kilka tygodni, a niektórzy wspominali w tym wątku negatywny wpływ bupropionu po 2-4 tygodniach przyjmowania. Przeczytałem cały wątek, lecz wciąż mam wątpliwości, na ile to bezpieczny pomysł.

@Detronizator2 Co myślisz? Jestem w tym momencie nieco przyćmiony, więc przyda mi się bezpośrednia porada :)
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 206 / 71 / 0
@Vetulani44 bupropion ma to do siebie, że potrafi się bardzo długo rozkręcać a podczas tego procesu jest w chuj niestabilny. Z moich doświadczeń jak i relacji innych wyczytanych w necie bupropion ma na początku mocne jebnięcie, tzw. honeymoon - trwająca 1-2 tyg. stymulantowa faza, po czym następuje mocny zjazd w dół trwający kolejne 1-2 tyg. Potem jest w kratkę i to mocno, np. cały dzień byłem zmulony jak cholera a w nocy kiedy kładłem się spać nagle z dupy wjeżdżała potężna stymulacja. Cały proces stabilizacji trwa 2-3 msc podczas których może dziać się dosłownie wszystko. Tak to mniej więcej wygląda, sam przekalkuluj czy warto teraz z nim zaczynać.

Ogólnie lek spoko ale dla cierpliwych. Większość odpuszcza bupropion po początkowym honeymoonie sądząc że się wypalił a to tylko początkowy efekt uboczny. Prawdziwy efekt terapeutyczny pojawia się po dłuższym czasie regularnego brania, jak w przypadku SSRI.
  • 2725 / 587 / 0
@halowpierdol Dzięki, właśnie wszyscy tutaj piszą o honeymoon i ogółem pierwszych tygodniach, a niewiele o tym co dalej... Sporo wpisów jest też o użyciu rekreacyjnym, a to mnie zupełnie nie interesuje. Magik z kolei powiedział właśnie, że rozkręca się tyle co SSRI, ale już nie wspomniał o honemoon - w związku z tym byłem już nieźle zdezorientowany. Cóż, w takim razie nie ruszam go na razie i nie wiem czy w ogóle będę, może lepiej żebym wrócił do bardzo dobrze mi znanego moklo.

A jest tu ktoś, kto mając zaburzenia schizoafektywne lub schizofrenię przyjmował bupropion?
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).