Rzeczywiście są dość różnorodne, ale mnie najbardziej zastanawia jego psychoaktywne działanie, jestem ciekawy co tam siedzi odpowiedzialnego za te efekty :rolleyes: . Jak roślinka trochę podrośnie i zrzuci jakieś listki, to spróbuję na parę sposobów - jeśli nie zadziała, albo zadziała bardzo słabo, to będę kombinował ze szczepkami i postaram się trzymać je w różnych warunkach ( mniej wilgoci, więcej wilgoci, mniej światła, więcej światła :P ).
Dsn, całkiem możliwe ... dobrze by było wiedzieć tylko jakie odmiany działają ? albo które działają częściej, a które rzadziej.
http://www.coleus.pl/koleus_o00.html <- Tutaj pisze, że jest prawie 400 odmian o.O
Dodam ze kwiatuszki maja ani nie za sucho ani za mokro wiec to nie kwestia tego ze podgniwaja albo usychaja :)
Zrobilem eksperyment i wdupcylem jednego na szafke gdzie dociera dosyc niewiele slonca bezposrednio i lisie po paru dniach troche wyblakły :)
Sorki za brak pl znakow ale pisze z telefonu i mi sie niechce kombinowac :D
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.