Rzeczywiście są dość różnorodne, ale mnie najbardziej zastanawia jego psychoaktywne działanie, jestem ciekawy co tam siedzi odpowiedzialnego za te efekty :rolleyes: . Jak roślinka trochę podrośnie i zrzuci jakieś listki, to spróbuję na parę sposobów - jeśli nie zadziała, albo zadziała bardzo słabo, to będę kombinował ze szczepkami i postaram się trzymać je w różnych warunkach ( mniej wilgoci, więcej wilgoci, mniej światła, więcej światła :P ).
Dsn, całkiem możliwe ... dobrze by było wiedzieć tylko jakie odmiany działają ? albo które działają częściej, a które rzadziej.
http://www.coleus.pl/koleus_o00.html <- Tutaj pisze, że jest prawie 400 odmian o.O
Dodam ze kwiatuszki maja ani nie za sucho ani za mokro wiec to nie kwestia tego ze podgniwaja albo usychaja :)
Zrobilem eksperyment i wdupcylem jednego na szafke gdzie dociera dosyc niewiele slonca bezposrednio i lisie po paru dniach troche wyblakły :)
Sorki za brak pl znakow ale pisze z telefonu i mi sie niechce kombinowac :D
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki
Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.