Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 749 / 86 / 0
Zaniżony poziom dopaminy powoduje anhedonię. Zaniżony poziom noradrenaliny wywołuje zmęczenie
Tak samo można mieć anhedonię przy normalnym poziomie dopaminy. Zmęczenie może być wywołane zbyt wysokim poziomem noradrenaliny lub można być przemęczonym pomimo dobrego/wysokiego jej poziomu.

Pozwólcie, że podzielę się z Wami moim niełatwym problemem.
Long story short: uważam, że cierpię na umiarkowanie ciężką formę depresji unipolarnej, będącej pokłosiem wieloletniego, ekstremalnego stresu jaki przeżywałem
Stres to najczęstsza przyczyna depresji, także zapewne masz rację.
Próbowałem też sporych dawek Dziurawca i źle się po nim czułem. Zawsze gdy najadłem się jakichś substancji podwyższających serotonine – chciało mi się rzygać.

Wystarczy do serotoninergików zjeść imbir, antagonizuje 5-ht3 i zbija nudności od serotoniny.
Co innego stymulanty – na te jestem łasy.
Nie lecz depresji typowymi stymulantami, bo to pomoże tylko na chwile, a potem tolerancja i uzależnienie wpędzą cię w jeszcze gorszą depresję.
To też jest istotne: moja depresja nigdy nie miała w sobie elementu płaczliwości, użalania się nad sobą, poczucia winy, etc. Za to miałem spowolnienie psychoruchowe i ogromne zmęcznie, brain fog, wypalenie emocjonalne aka „jedna wielka czarna dziura”. Nigdy nie miałem myśli samobójczych.
Twoja depresja może mieć podłoże podobne do wypalenia. Wypalenie występuje u ludzi długo stosujących stymulanty lub żyjących pod ciągłym stresem. W takich przypadkach pomocna bywa kuracja substancjami blokującymi katecholaminy. Neuroleptyki mają raczej średnią skuteczność na tym polu. Dużo lepszym wyjściem są agoniści alfa-2(klonidyna, tizanidyna) lub GABA-B(baklofen, GBL, fenibut). Ważne jest przy takiej kuracji by wraz z agonistą stosować antagonistę(yohimbina na alfa-2 i fasoraceetam na gaba-b) by nie wpaść w uzależnienie od uspokajacza.

Taka kuracja jednak nie każdemu pomoże.

Do bupropionu poradziłbym ci dołączyć małe dawki sulpirydu, który blokując presynaptyczne rec D2 zwiększa wyrzut dopaminy. Do tego pomocne mogą być wszelkiego rodzaju rzeczy uwrażliwiające dopaminę.

Chcesz się zabić?
Ginkgo, bacopa i moclo?
Chcesz się zabić?
Kawa i kakao?

Ginkgo i bacopa to jak zwiększenie dawki moklo o 25mg(w dużym uproszczeniu).
  • 747 / 38 / 0
Quality post.
A bupropion z amisulprydem, na aktywizacje. Warto próbować? Może nie depresja ale lekka bierność składania mnie do brania stymulantów co wiadomo jak się kończy.
  • 441 / 21 / 0
[mention]Stteetart[/mention] Zrobiłem badania o których mówiłeś, czekam jeszcze na cukier. Co ciekawe wszystko wyszło w przedziale wartości referencyjnych. Wciąż czuje się tak samo jak się czułem :/ . Poniżej wyniki:

Badanie:
TSH-Hormon tyreotropowy 1,6705 uIU/ml wartość referencyjna 0,35- 49,4
T4-Tyroksyna całkowita 5,96 ug/dL wartość referencyjna 48,7-11,72
FT4-wolne T4 0,93 ng/dL wartość referencyjna 0,7-1,48
T3 Trójjodotyronina całkowita 0,77 ng/mL wartość referencyjna 0,58-1,59
FT3-wolne T3 2,49 pg/mL wartość referencyjna 1,71-3,71
KORTYZOL 18,1 ug/dL wartość referencyjna 3,7-19,4 przed godziną 10:00 ; 2,9-17,3 po godzinie 17:00 ( ja robiłem badanie przed 10 )
ACTH-Hormon adrenokortykotropowy 32,7 pg/ml wartość referencyjna 7,2-63,3
P/C ANTY-TPO p.peroksydazie tarcz 0,91 IU/mL wartość referencyjna 0-5,61

Jakieś propozycje co robić dalej ? :listen:
Po prostu egzystuje w tym matrixie
  • 747 / 38 / 0
Upregulować receptory dopaminowe
  • 9393 / 1834 / 2
23 września 2017fraktal123 pisze:
[mention]Stteetart[/mention] Zrobiłem badania o których mówiłeś, czekam jeszcze na cukier. Co ciekawe wszystko wyszło w przedziale wartości referencyjnych. Wciąż czuje się tak samo jak się czułem :/ . Poniżej wyniki:

Badanie:
TSH-Hormon tyreotropowy 1,6705 uIU/ml wartość referencyjna 0,35- 49,4
T4-Tyroksyna całkowita 5,96 ug/dL wartość referencyjna 48,7-11,72
FT4-wolne T4 0,93 ng/dL wartość referencyjna 0,7-1,48
T3 Trójjodotyronina całkowita 0,77 ng/mL wartość referencyjna 0,58-1,59
FT3-wolne T3 2,49 pg/mL wartość referencyjna 1,71-3,71
KORTYZOL 18,1 ug/dL wartość referencyjna 3,7-19,4 przed godziną 10:00 ; 2,9-17,3 po godzinie 17:00 ( ja robiłem badanie przed 10 )
ACTH-Hormon adrenokortykotropowy 32,7 pg/ml wartość referencyjna 7,2-63,3
P/C ANTY-TPO p.peroksydazie tarcz 0,91 IU/mL wartość referencyjna 0-5,61

Jakieś propozycje co robić dalej ? :listen:
Wyszło, wyszło, ale czy wszystko?
Tylko najważniejszego -cukru brak.
Bardzo ciekawa zaleznosc- niski wynik TSH i wysoki KORTYZOLU.
T4 masz grubo poniżej normy.

Jest jakiś problem.
Chyba będziesz musiał odwiedzić lekarza.
:hug:

http://www.endokrynologia.net/tarczyca/ ... sh-ft4-ft3

Obczaj regulacja hormonów tarczycy
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tarczyca
I odszukaj i adrenalinę
----

http://m.wylecz.to/pl/badania/badania-l ... opowy.html
"poziom dopaminy obniża tsh"
----

Troszkę więcej mogę skrobnac popołudniu. Tu masz przedsmak
http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-d ... 90778.html

Zagadkę masz w miarę rozwiązana.
Nie słuchaj juz o up czy down regulacji. Zajmij się unormowaniem hormonów i poprawa wyników badań.
Wysoki poziom kortyzolu (choć w normie) sugeruje ze jesteś bardzo zestresowanym człowiekiem...
A sam kortyzolu to antagonista wszystkiego co mile ale za to w wzmaga wydzielanie wszystkich reakcji stresowych.

Nie masz problemu z przytyciem?

Aczkolwiek brawa. Masz już punkt zaczepienia.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 441 / 21 / 0
Przepraszam ale pomyliłem przecinek podczas przepisywania:

T4-Tyroksyna całkowita 5,96 ug/dL wartość referencyjna 4,87-11,72

Powinno być tak. We wtorek idę do lekarza rodzinnego na wizytę, wynik z badania poziomu cukru już jest w kartotece.

Masz rację, mam problem z przytyciem :/. Strasznie łatwo jest mi schudnąć bo łatwo mogę kontrolować ilość spożywanego pokarmu . Ciężko jeść mi więcej niż potrzebuje aby mieć nadwyżkę kalorii i móc przytyć. Teraz ciężko pracuje fizycznie a jem tyle samo albo nawet mniej bo tylko jeden posiłek w pracy no i niestety chudne jeszcze bardziej...
Po prostu egzystuje w tym matrixie
  • 9393 / 1834 / 2
Chudniesz przez podwyższony poziom kortyzolu i niski tsh:)

Jak rodzinny da du.. leć do endokrynologa i opisz mu objawy:)
Jestem poza domem wiec ciezko o źródła, ale tarczyce ogarniesz jodem czy tyrozyna.

Kortyzol będzie cięższy. Cierpi na tym glownie kora nadnerczy.
kortyzol-t52157.html

Możesz też spytać o badanie trzustki.
Kortyzol- powinien się równoważyc z cukrem czy insulina.
Ja miałem podwyższony kortyzol bo trzustka szwankowala i zle trawila tłuszcze i węglowodany.
Wchodzić i głosować
  • 398 / 24 / 0
[mention]fraktal123[/mention] https://pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9B_p ... -nadnercza mirtazapina/mianseryna do przetestowania.
Uwaga! Użytkownik ggyo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9393 / 1834 / 2
Wchodzić i głosować
  • 747 / 38 / 0
A jak rozpoznać anhedonie w której uszkodzenie jest na tle adrenergicznym, a dopaminergicznym?
Wiem, duze uproszczenie, ale teraz sie zastanawiam. Zawsze myslalem ze zawsze chodzi o podkrecanie dopaminy, a jak spojrzalem na rozkłady tego co najbardziej mi opowiadało (głównie hexen w małej dawce).
Jak to zdiagnozować :)?
Hexen z tego co pamietam 74% na noradrenaline, co mnie zaskoczylo, bo myslalem ze to typowy dopaminergik. Teraz sie zastanawiam czy nie zmienic kierunku poszukiwań co podkręcać. Ciekawe jest np. ze amfetamina nie ma dla mnie w ogóle działania rekreacyjnego, tak samo jak kokaina.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.