Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 16 / 1 / 0
Czy przy dostosowywaniu dawki powinno się odczekać około tygodnia, by ją zwiększyć? Widzę że ludzie tutaj po prostu zarzucają konkretną dawkę, a psychiatra mi powiedział, żeby po tygodniu ewentualnie dorzucić drugą kapsułkę. Posiadam opakowanie 20 mg, drugi dzień i czuję że coś się dzieje, delikatnie większe nakręcenie, ale tylko fizyczne, jednak jako tako lepiej się nie czuję.
Stosowałem wcześniej metylofenidat w różnych formach, na ADHD, ale poprawy w koncentracji czy motywacji nie odczułem.
  • 1782 / 538 / 2
Iwan44 pisze:
Widzę że ludzie tutaj po prostu zarzucają konkretną dawkę, a psychiatra mi powiedział, żeby po tygodniu ewentualnie dorzucić drugą kapsułkę. (...) Stosowałem wcześniej metylofenidat w różnych formach, na ADHD, ale poprawy w koncentracji czy motywacji nie odczułem.

@Iwan44 to, że ludzie w tym dziale potrafią wrzucać z marszu niewiadomo jakie dawki, wynika z faktu, że spora część z nich ładuje to w celach stricte rekreacyjnych, a ty jesteś tu po to, żeby leczyć ADHD. Psychiatra ma w 100% rację i radzę ci się trzymać jego zaleceń.

Elvanse (lisdeksamfetamina) to prolek. Zanim substancja zacznie działać, twoje krwinki czerwone muszą odciąć z niej lizynę, uwalniając właściwą deksamfetaminę. Ten proces ma swoje tempo. Jesteś dopiero na drugim dniu – to delikatne fizyczne nakręcenie to po prostu standardowa reakcja organizmu na nowy stymulant. Z czasem te fizyczne skutki uboczne siadają, a na pierwszy plan wjeżdża chłodna głowa i skupienie.
Jak podbijesz dawkę na wariata już teraz, to jedyne co zyskasz, to wyjebanie pulsu w kosmos i niepotrzebne lęki.

Dawka 20mg to typowy próg startowy (przelicza się to na niecałe 6mg czystej deksamfetaminy), więc to zupełnie naturalne, że nie masz jeszcze efektu "wow". Daj organizmowi ten tydzień na adaptację, zanim zrobisz skok na 40mg.
A to, że metylofenidat (MPH) wcześniej na ciebie nie działał, wcale mnie nie dziwi i to żaden wyznacznik. MPH to inhibitor wychwytu zwrotnego, a amfetaminy to uwalniacze. To zupełnie inny mechanizm działania na synapsy. W leczeniu ADHD bardzo często jest tak, że jak jeden profil kompletnie nie trybi, to drugi robi robotę wręcz idealnie. Uzbrój się w cierpliwość.

z fartem.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD

Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.