Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 54 / 1 / 0
Jeśli to jest dług z mandatów to jego ważnośc jest od daty dostania mandatu 3 lata. Po tym czasie się przedawnia i nie można egzekwowac naleznosci z przedawnionego mandatu. Date dostania każdego mandatu masz na tytule wykonawczym który musiał ci dostarczyc komornik chyba ze listownie nie odbierales to tez uznali za dostarczone.
A jak nie to pisz pisma na uciążliwośc postępowania komorniczego.
Tez jezdzilem trochę bez prawka :-)
  • 507 / 11 / 0
@Pjess, dzięki wielkie za rozjaśnienie sytuacji :-) Co mnie dziwi, to ten mój komornik jak jeszcze był miły (bo odwiedziłam go gdy było ciepło w najkrótszej spódnicy jaką znalazłam) mówił, że miesięcznie raz mogę przynieść 50zł, raz 100zł, inny miesiąc nic jak nie będę miała i tak dalej. Nie składałam wniosku o rozłożenie na raty. To taka nieoficjalna forma spłacania, czy te pieniążki brałby sobie do kieszeni? Bo propozycja brzmiała co najmniej dziwnie.

@dasa: 3 lata, tak, ale obiło mi się o uszy że dług przedawniłby się tylko i wyłącznie w przypadku, jeśli przez ten okres czasu nie dostawałoby się żadnych upomnień. Miną 2 lata, przyślą pismo i 3 latka lecą od początku.
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 54 / 1 / 0
http://img541.imageshack.us/img541/8026 ... awiony.jpg
Nie prawda 3 lata od wystawienia mandatu dlatego zawsze pisałem o umorzenie bo oni tego sami nie zrobią tylko muszisz miec datę wystawienia mandatu, a jak nie to sie przypierdol do obojętnie czego, Często nawet nie stawaiają pieczątki w tym miejscu co powinna byc, albo zrobią gdzies literówkę. Pisz obojętnie co żeby tylko ruszyc machine naszą biurokratyczną i pani w biurze będzie miala co robic :-D
  • 507 / 11 / 0
Ciekawe. Niestety nie mam już tych mandatów, a nie pamiętam kiedy zostały wystawione. Sprawa trafiła do skarbówki i działu egzekucyjnego (jak u Ciebie, z tego co widzę), mam tylko nr sprawy. Da mi coś jeśli będę pisała o umorzenie raz po razie na podstawie tego nr'u?

W sumie sprawa ciągnie się od prawie dwóch lat już, pozostał tylko rok z hakiem....
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 54 / 1 / 0
Sprawa ciagnie się od dwóch lat w Urzędzie Skarbowym a zanim do niego trafiła wojewoda u którego dostałaś mandat musiał wystawic tytuł wykonawczy minimum 30 dni od mandatu (do mnie dochodziły dopiero po 6 miesiącach). Napisz na poczatek do US że nie został Ci dostarczony żaden tytuł wykonawczy i zobaczymy co odpiszą (na ten czas odstąpią od egzekwowania należności :-D ). Jak odpisza że dostarczyli to napiszesz o kserokopie itd. Ogólnie to jest czasochłonne troszkę ale ja miałem 5500zl mandatów a mam już umorzone 3500zł :-D. Jak będziesz miała jakieś pytania to pisz.
  • 507 / 11 / 0
Dzięki stary! Zrobię jak piszesz, zacznę od przyczepienia się do niedostarczonego tytułu wykonawczego, później upomnę o kopię, a później...? Jeśli chodzi o prawo to kuleję, masz jeszcze jakieś pomysły w zanadrzu na zapas? Człowieku, jakby mi się udało uniknąć kary tych 1600zł to stawiam Ci skrzynkę wódki, zaproszę na wielodniowe jaranie, wikt i opierunek gratis + lodówka pełna żarcia na gastro :-D

Tylko gdzie mam kierować te pisma i "zażalenia"? Ogólnie pod adres działu egzekucyjnego US, czy swojego komornika?
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 54 / 1 / 0
Dobra, zmotywowałaś mnie tym jarankiem %-D Pisma składasz w biurze podawczym US tylko wtedy zawsze masz druga kopie na potwierdzenie na którym przybijają Ci datę wpłynięcia pisma do US. Jak nie chce Ci się iśc to wyślij poleconym tylko zachowaj potwierdzenie. Napisz coś w tym stylu "Uprzejmię informuję że nie został mi dostarczony żaden tytuł wykonawczy a to on jest podstawą do wszczęcia egzekucji, dlatego wnoszę o dostarczenie mi tytułów wykonawczych wraz z zestawieniem."
Pomysłów mam dużo, ogolnie zawsze jest się do czego przyczepic zobaczymy jak wygladają tytuły egzekucyjne i będziemy myślec dalej :-) Zawsze cos można wymyślic żeby te trzy lata przeciągnąc :-D
  • 40 / 3 / 0
Witam mam problem moze ktoś mnie nakieruje/podpowie co zrobic.
W zeszłym roku listonosz przywlaszczyl sobie mój zwrot podatku (ja bylem wtedy za granicą), gdy zjechalem do pl (ciagle czekajac na zwrot) poszedlem do Urzędu Skarbowego gdzie powiedziano mi, iż podatek został przezemnie odebrany. Napisalem do Poczty Polskiej, przyszedl naczelnik ze zwrotką gdzie widniał podpis z moim nazwiskiem, lecz nie był to mój podpis i takie tez oswiadczenie im zlozyłem. Sprawdzili w raportach kto w ten czas roznosił poczte i wyszło na nazwijmy go pana L. Jednak gdy ubiegałem sie o wyjasnienie nie pracował on juz na poczcie gdyż go zwolnili. Poczta wniosła sprawe na policje (twierdząc że nie mogą panu L. nic zrobić gdyż juz nie pracuje jako urzędnik poczty), gdzie bylem przesluchany oraz został wezwany grafolog, który po miesiacu stwierdził, że owy podpis nie jest ani mój ani pana L. zatem sprawa została umorzona ze wzgledu na brak wykrycia sprawcy. Poszedłem po bezpłatną porade prawną, napisalismy odwolanie do prokuratury iż Listonosz jako urzędnik panstwowy nie sprawdził torżsamości tego komu wypłacił pieniadze (jest to ich obowiazkiem), ale dostalem pismo od prokuratury gdzie postanowione zostało tylko przechowywac dowody rzeczowe sprawy aż do momenu przedawnienia karalnosci czynu z uwagi na umorzenie postepowania z powodu niewykrycia sprawcy przestepstwa.
Kwota to 450 pln.

No kurwa mać czy to ja jestem jakis pojebany czy te pierdolone urzędasy tak mają wszystko w dupie ? Musze sie oczywiscie znowu odwoływac, ale do kogo ? Gdzie uderzać, ide na dniach pogadac ze znajomym prawnikiem, ale może tu znajdą sie dusze które mają jakieś wyjscie z tego gówna.
  • 3 / / 0
Czy jesli sprawa o posiadanie rc zostanie umorzona to zostaje slad w papierach ? Czy krk bedzie w tym momencie negatywne?
  • 934 / 12 / 0
A jak ci sie wydaje? Obrazujac - kogos oskarzono o morderstwo, ale w wyniku przeprowadzonego dochodzenia sprawe umozono z jakiegokolwiek by sie to nie stalo powodu, to czy ow czlowiek moze miec w papierach ze jest morderca? Ciut wyobrazni moze wypadalo by uzbuzyc?
ODPOWIEDZ
Newsy
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont

Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.