Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 189 / 9 / 0
Re: Pajęczyna
Nieprzeczytany post autor: Bombaj »
Autosugestia też wchodzi w grę, na dysocjacyjnych sterydach pijawki rosną jak na drożdżach i potrafią prowadzić bardzo przekonujące symulacje ;-)
  • 6 / / 0
Piona za topic.. chcialem tylko powiedziec ze już kilka razy się to manifestowało po psychodelikach i są różne rodzaje siatek..
Ostatnio zmieniony 08 lipca 2015 przez Puepinek, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 190 / 6 / 0
Hm, no wiesz... Ludzki układ nerwowy jest bardzo zbliżonej budowy u wszystkich ludzi. To oznacza, że zaburzanie jego pracy również może dać u wielu ludzi podobny efekt, i to nie żaden mistycyzm a nauka. Wydaje mi się, że lepiej nie mieć złudzeń. I że to niezdrowo, jak się komuś coś wydaje.

A 4-AcO-DMT ma tyle związku z DMT, co świnka ze świnką morską.
cesky_kozel
  • / / 0
Nieprzeczytany post autor: cesky_kozel »
po prostu naćpani miłośnicy kwantów zobaczyliście struny :D
  • 1317 / 234 / 0
Nieprzeczytany post autor: trydzyk »
Osogun pisze:
Witam. Założyłem ten wątek, gdyż ostatnimi czasy zaobserwowałem z kumplami interesujące zjawisko, występujące pod wpływem dysocjantów/deliriantów. Jest to powtarzająca się halucynacja, przybierająca kształt czegoś w rodzaju pajęczyny. Z początku jej nie dostrzegałem, lecz wraz z rosnącym doświadczeniem w zgłębianiu zakamarków własnego umysłu, staje się ona coraz bardziej wyraźna. Przeszukałem fora na hyperreal'u i zauważyłem, że jest to dość popularne zjawisko wśród ludzi zażywających DXM, difenhydramine czy benzydamine.

Czy ktoś jeszcze odnotował jej istnienie? Czy ktokolwiek ma pomysł co to może być?
Tak - skąd bierze się pajęczyna zostało wyjaśnione w pracy "What geometric visual hallucinations tell us about the visual cortex", tu abstrakt i pełen tekst: http://www.math.utah.edu/~bresslof/publ ... -3abs.html

A dla niecierpliwych, w skrócie: wynika to ze specyficznego ułożenia komórek w korze wzrokowej. Obraz jest tam mapowany nie tak jak piksele, w prostopadłym układzie współrzędnych, ale bardziej na taki "wir". Prosta dwuwymiarowa stojąca fala (której wykres w kartezjańskim układzie odniesienia wyglądałby jak krata), w układzie odniesienia kory wzrokowej staje się po prostu pajęczyną - w pracy są świetne rysunki przedstawiające więcej mapowań, polecam.
  • 1317 / 234 / 0
P.S. Zainteresowanych innymi zjawiskami związanymi ze zmianami percepcyjnymi - klatkowaniem, nakładaniem się itp. polecam książkę "Psychedeolic Information Theory - Shamanism in the Age of Reason". Link: http://psychedelic-information-theory.com/
  • 272 / 6 / 0
Czaisz metaforę pająka. Tak naprawde wszyscy jesteśmy pająkami, a nasze życie to nasza pajęczyna będąca fraktalnie skorelowana z kontinuum czasoprzestrzennym i od nas tylko zależy czy nasza pajęczyna będzie harmonijnie utkana, co zaowocuje zchwytanymi muchami, czy też dziurawa i nie dostaniemy kolacji.
Ostatnio zmieniony 18 października 2013 przez raven gray, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik raven gray jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
ile umiesz dostrzec: niewiem czy przyczyna tych halucynacji lezy w układzie nerwowym, nieprzekonuje mnie to wytłumaczenie.. to ze układ nerwowy moze odbierać boćce w chwilach kiedy trwa trip i manifestuje sie taka siatka jak najbardziej ok ale to nietłumaczy samej istoty przebijania sie jej, tego ze mozemy ją dostrzec i dlaczego coraz wiecej ludzi zaczyna ją widziec w tych odmiennych, psychodelicznych stanach.. dlaczego wczesniej niebyła ona widoczna mimo działania tych samych substancji? jak to wytłumaczysz? jedno jest pewne, im wiecej tripujących tym wieksza szansa na to ze uswiadczymy przebicia sie tej siatki.. tak naprawde zaglebiajac sie w temat teoretycznie wiemy czym ona jest i ze ma to zwiazek z kwantową budową wszechświata, przebijaniem sie światów równoległych, przesyłem informacji ale nadal jest wiele neiwiadomych wymagajacych zbadania %-D / co do DMT masz racje ze niema co porownywac ,czystego i klarownego, tripu po kryształkach do 4 aco ale chyba nie przypadkowo substancje te są w jednym worku? mowisz ze to tak jak porownac świnke do świnki morskiej, śmieszne porownanie ale moze wyjaśnisz nam tą rożnice bardziej wyczerpująco? mialeś styczność z czystym DMT?
  • 30 / 1 / 0
Poczytajcie aobie lekkosc bytu frank wilczek. Tam jest o siatce wyjasnienie z kwantowej fizyki. Cos ze tam gdzie nasze oczy widza puskte tam umysl analizujac zlozonosc wszystkich rzeczy dostrzega Siatke. Nie chce mi sie tlumaczyc tego bo to trudny naukowy temat i nie do konca zrozumialy. Ale sa tez obrazki - to to. No ale mozna by tez pomyslec to to gdy czyta sie ciekawa stronke a tam zaraz jakies niestworzone rzeczy. Polecam medytacje i wypatrywanie w pustce tego czegos.
  • 1317 / 234 / 0
"Coś że gdzieś" i w dodatku "z fizyki kwantowej" to bez wątpienia dużo atrakcyjniejsze wyjaśnienie, niż to o korze wzrokowej, z mnóstwem brzydkich wzorów matematycznych.
ODPOWIEDZ
Newsy
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze

33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.

Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania

Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.