A 4-AcO-DMT ma tyle związku z DMT, co świnka ze świnką morską.
Osogun pisze:Witam. Założyłem ten wątek, gdyż ostatnimi czasy zaobserwowałem z kumplami interesujące zjawisko, występujące pod wpływem dysocjantów/deliriantów. Jest to powtarzająca się halucynacja, przybierająca kształt czegoś w rodzaju pajęczyny. Z początku jej nie dostrzegałem, lecz wraz z rosnącym doświadczeniem w zgłębianiu zakamarków własnego umysłu, staje się ona coraz bardziej wyraźna. Przeszukałem fora na hyperreal'u i zauważyłem, że jest to dość popularne zjawisko wśród ludzi zażywających DXM, difenhydramine czy benzydamine.
Czy ktoś jeszcze odnotował jej istnienie? Czy ktokolwiek ma pomysł co to może być?
A dla niecierpliwych, w skrócie: wynika to ze specyficznego ułożenia komórek w korze wzrokowej. Obraz jest tam mapowany nie tak jak piksele, w prostopadłym układzie współrzędnych, ale bardziej na taki "wir". Prosta dwuwymiarowa stojąca fala (której wykres w kartezjańskim układzie odniesienia wyglądałby jak krata), w układzie odniesienia kory wzrokowej staje się po prostu pajęczyną - w pracy są świetne rysunki przedstawiające więcej mapowań, polecam.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.