Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 375 / 951
To akurat nijak ma się do prawdy.
  • 1167 / 13 / 0
To jak kuratorka juz klamie w pysk to momu wierzyc?
  • 4024 / 375 / 951
Bogu Ojcu.

Kkuratorka pewnie w dobrej wierze prawi, jednak wystarczy przejrzeć Ustawę o Policji, policyjne fora czy liczne artykuły dotyczące problemów, jakie mają kandydaci na policjantów. Tam wykroczenia, mandaty (!) czy postępowania umorzone stanową często powód odrzucenia, a co dopiero prawomocny wyrok za przestępstwo.
  • 56 / 1 / 0
Bo do policajów, SW, SG i tym podobnych zawodów biorą pod uwagę takie coś jak nieposzlakowana opinia. I jest to bardzo uznaniowe, mogą wziąć tuż po zatarciu wyroku. A mogą odrzucić choćby z tego powodu, że dostało się mandat za picie alko w miejscu publicznym czy też ma w bliskiej rodzinie (rodzice, rodzeństwo) osoby z kryminalną przeszłością. Nie tak dawno w tym temacie szperałem po forach policyjnych.

Co do kuratora to ruletka możesz mieć lajtowego którego na oczy raz zobaczysz, a możesz dostać upierdliwca nudzącego się i będzie pełna kontrola. Raz w tygodniu na chacie gadanie z sąsiadami wywiad w robocie itd.

Bardzo uważaj na facebooki itp. Żebyś przy grillu z piwkiem fotek na FB np. nie wrzucił.

Co do dozoru policyjnego to słyszałem, że dmuchali w alkomat chłopaki przy podpisie o narkotestach nic mi nie słyszałem. Ale wszystko możliwe więc lepiej się pilnuj.

W ogóle Ziom na siebie uważaj unikaj choćby głupie spisania w tym kraju różnie bywa.
Czasem możesz mieć naskrobane pod sufit np. sądowy zakaz spożywania alkoholu i w tym czasie pobyt na izbie i nic się nie stanie. A czasem głupia fotka na FB z piwkiem w tle i masz pozamiatane. Naprawdę różnie bywa.
  • 1079 / 126 / 3
Bardzo uważaj na facebooki itp.
Spoko nigdy nie miałem tam i na NK konta :listen:

Co do dozoru policyjnego to słyszałem, że dmuchali w alkomat chłopaki przy podpisie o narkotestach nic mi nie słyszałem. Ale wszystko możliwe więc lepiej się pilnuj.
http://lexpolonica.lexisnexis.pl/aktual ... ny-nie-pil

Jest całe rozporządzenie ale w PDF to nie wklejałem. Pieprzony Gówin.
  • 502 / 42 / 0
Jak dostałem dozór policyjny ze zobowiązaniem się do nienadużywania alkoholu i środków odurzających to znaczy że mnie będą ślinę sprawdzać w toku dozoru?
Jestem w podobnej sytuacji więc Ci trochę opowiem jak to wygląda u mnie. Nie miałem do czynienia z dozorem policyjnym ale mam kuratora sądowego i pisałem chyba wcześniej zakaz nadużywania alko i substancji odurzających, jakoś tak. Nigdy wyrywkowo testu mi nie zrobił ale dawniej zrobiłem kurewski błąd i poszedłem do niego na spotkanie dwie godziny wcześniej wypiwszy 3 piwa. Przegryzłem cebuli i cukierków żeby tak nie jechało z japy ale nie było bata, poczuł od razu. Oczywiście alkomat, 2 badania za pierwszym 0.54 za drugim 0.52. Na szczęście łyknął wkrętę że piłem dzień wcześniej bo były urodziny dziadka i wypiłem symbolicznie kilka kielichów. Ale kurwa wypytywał potem o wszystko, jaki alkohol, ile dokładnie wypiłem, w jakich godzinach, z kim piłem i jakiś protokół czy coś wypełniał. Obeszło się bez większych konsekwencji.
Ogółem pilleater dobrze pisze i stosuj się do jego rad z dozór powinien minąć bezprzypałowo. Zrób dobre pierwsze wrażenie i graj skruszonego dzieciaka i będzie si.
  • 278 / 11 / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
wykroczenia, mandaty (!) czy postępowania umorzone stanową często powód odrzucenia, a co dopiero prawomocny wyrok za przestępstwo.
Pół roku po minięciu zawiasów nie ma wyroku, następuje zatarcie. Jeśli ktoś Cię pyta o taką sprawę (może o niej wiedzieć, bo papiery policyjne nadal są, nie ma tylko sądowych), to możesz powiedzieć, że w sądzie było uniewinnienie. Podejrzewam, że ci, których odrzucają z powodu zatartych wyroków, po prostu przyznają się, że byli karani.

\/ jw., policja ma ewidencję postępowań przygotowawczych - dochodzeń/śledztw (system KSIP). O ile wiem, jedyną ewidencją wyroków sądowych jest KRK. A po zatarciu jesteś niekarany.
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2013 przez winotu, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 2775 / 39 / 0
Następuje zatarcie, dostajesz z Krajowego Rejestru Karnego zaświadczenie, że nie figurujesz w ich rejestrze. Tylko weź pod uwagę to, że to nie jest jedyna taka ewidencja i jako osoba karana z pracą w służbach mundurowych możesz mieć duży problem na etapie prowadzenia postępowania sprawdzającego
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 720 / 12 / 0
Siemanko. Dostałem wyrok 20h/mc przez 6 miechów. Kojarzy ktos ile mozna dostac max ostrzezen/wezwan od kuratora do stawienia sie w miejscu do wykonywania prac spolecznych?? Z tego co pamietam, babka gadała o 3. Jedno dostalem we wrzesniu ( zero godzin za sierpien), teraz nastepne dostalem w listopadzie (zero godzin w pazdzierniku), wlasnie zaczyna sie drugi tydzien pazdziernika - w tym miechu tez zero gdzion, ale jutro tez nie bede mogl isc na godziny ( pojde 8 dzien po drugim ostrzezeniu i bede juz je nakurwial az skoncze). Z kuratorka nic nie rozmawiałem, pisma dotyczyly tylko tego ze mam isc na godziny odrabiac. Myslicie ze dopierdoli mi teraz 3 ostrzezenie i moze byc lipa? ( nie pamietam, mowila chyba ze mozna miec 3 ostrzezenia, albo ze za 3 wlasnie juz moze byc zamian wyroku na kare pozbawienia wolnosci[paka]). Pozdro
  • 278 / 11 / 0
Słabo Tobie wytłumaczyła. To jest z grubsza tak, że to od niej zależy, kiedy pójdziesz do paki. Skoro mówiła, że może dać 3 ostrzeżenia, to pewnie tak jest.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.