twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 25 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DRAKOS »
A jaki byłby objaw lekkiego przegrzania młodziutkiej roślinki ,moze byla za blosko zarówki (4cm) bo moze to tego wina .Moze spróbuje opisac dokładniej objaw .Listki jakby zawijaja sie do dołu, tak jakby lekko ścisneło sie je palcami od boku ,od spodu wygładaja na kształt łyżeczki .nie sa plaskie jak powinno byc tylko pomarszczone od zylki do zylki jakby takie garbiki są ,zyłki sa ciemno zielone a reszta liscia jakby zółto zielona .myslicie ze moze byc tak od nadmiernego ciepła ...sorry ze taki opis ale niestety nie mam aparatu aby fotke pstryknąć.
Uwaga! Użytkownik DRAKOS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 77 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: BartooL »
moim zdaniem to przydatna rada:
jeśli coś zmieniasz w środowisku i jest to dość duża zmiana to odczekaj pare dni roślina nie pokaże ci że wyzdrowiała po paru godzinach trzeba dac jej czas
  • 120 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: TasteOfHaze »
ta kruczy do samej ziemi trzeba miec wieksze wyczucie i jakas tam wprawe bo latwo w samej ziemi przelac roslinki . w wypadku przenawozenia co tez sie zdarza poczatkujacym rolnikom trudno wtedy zrobic flush ale jak dla mnie pol na pol, perlit / ziemia to zaduzo tego perlitu. sporo biegania z czestym podlewaniem. ja mysle ze mam juz wprawe i jak wroce z armii za rok to posadze sobie w samej ziemi z wloknem kokosowym
Uwaga! Użytkownik TasteOfHaze nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 243 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CANY »
Możecie obejrzeć moją roślinkę ma prawie 9 dni pod HPS 100W 24/0h, czy wszystko z nią ok?
  • 92 / / 0
Nieprzeczytany post autor: k44 »
daj 18/6 zaoszczedzisz na pradzie i dasz odpoczac roslince
Pozatym ciezko cos powiedziec ale listki troche dziwne (co to za nasionko??)
Mysle ze jest troszkr wyciagnieta.
[ external image ]
Tak wygladaja moje po niewiele dluzszym czasie liczac od wyjscia z ziemi.
Ale nie wiem jak z tem u Ciebie?? Mozesz dac nizej lampe??
Uwaga! Użytkownik k44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 243 / / 0
Dziś dałem 18/6,
Odmiana Skunk,
Roślina była nie zraszana przez prawie 2 dni więc moze dlatego w takim jest stanie!
Mam lampe HPS 100W z szybą, czubek rośliny od szyby to ok 10 cm, ale bliżej jest już chyba ciepło?
  • 92 / / 0
raczej nie daj jej troche czasu.
ile masz rosli??(jak bedzie facet to co zrobisz?)
moze masz za goraco daj reke pod tego hps 10 cm ale wrazliwa czescia i badnij jak jest.
Pokaz zdjecie calego boxa
Uwaga! Użytkownik k44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 243 / / 0
Mam 3 rośliny, jedna starsza a dwie młodsze, ta starsza chyba jest osłabiona bo liście opuściła, co może być przyczyną?
  • 92 / / 0
zazwyczaj jak opuszczaja liscie to maja za duzo wody.
Ale mam zamolo danych zeby cos powiedziec.
Nie wiem ile i kiedy podlewasz ??
Masz boxa wylozonego jakims materialem co odbija swiatlo??
wazne aby nie podlewac codziennie i nie dawac zadnych nawozow.
Mozesz miec tez zle ph ziemi ale tego nie da sie sprawdzic palcem
zobacz tuhttp://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=11688
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Krzysiek »
Jak liście się opuszczają, to z reguły jest to oznaka, że mają mało wody i pasuje podlać.

Teraz zauważyłem, że chodzi o młodziutkie roślinki. Faktycznie może tak być, że mają za dużo wody. W każdym razie z większymi roślinami to jest tak, że jak liście opadają, to oznaka, że mają mało wody.
ODPOWIEDZ
Newsy
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria

Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.