Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 459 / 2 / 0
Mięta Turkmeńska. Ponoć działa odurzająco (ba, nawet halucynogennie! Co prawda według starej definicji) i do tegoż jest stosowana przez... Trukmenów, Tadżyków, Kazachów, czy kto tam jeszcze mieszka. Palona, a nie pita. Coś ktoś wie?
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Ja czytałam, że ją się również pije. Zawiera aktywny składnik alkohol wielowodorowy.
  • 459 / 2 / 0
Pewnie każda forma podania daje efekt. Coś jak Celea. Herbatka plus skręcik działają najlepiej. Ponoć...
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Faakt dobra jest mięta, najlepsza prosto z ogródka, zwłaszcza przy różnych chorobach. A co do tej Turkmeńskiej to ciekawe, szkoda że nie idzie dostać suszu... ale jak ktoś zainteresowany to na allegro widziałem nasiona :-)
  • 459 / 2 / 0
Są, są tylko zbyt drogie, aby warto było kupować w ciemno. Widział ktoś opisy eksperymentów z Intoxicant Mint?
  • 425 / 3 / 0
Hmm... trudno z tego wątku dojść do spójnych wniosków. Więc według Was pobudza czy uspakaja?

edit: Hmm, wiki twierdzi, że uspokaja. Więc przy stosowaniu w konkretnym celu chyba lepiej na sen niż jako zamiennik kofeiny?

Nie mogę edytować posta. Nie ma problemu. -dsn

Jak cebex zalałem miętę z 20 torebek, nie poczułem NIC. Ani pobudzenia/wzmożonej koncentracji, ani uspokojenia/senności.
Za to smak mięty odpowiada mi chyba najbardziej ze wszystkiego do zaparzania :-D
Ostatnio zmieniony 07 września 2013 przez Jean la Chouette, łącznie zmieniany 1 raz.
"Sprawdź czy to 3meopcp, o ile potrafisz zrobic to inaczej niż poprzez walnięcie iv"
  • 1081 / 32 / 0
Re: Mięta
Nieprzeczytany post autor: cebex »
Na mnie dziala te 20 torebek, uspokojenie bez zamroczenia jak po piwie.
  • 30 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Synte »
Mam miętę suszoną z ogródka i jest ona taka puszysta, to normalne? Bo inne tego typu rzeczy ze sklepu, np melisa, są szorstkie, kruche. Źle mi się wysuszyła, czy taka po prostu jest mięta?

Sprawdza się dobrze jako wypełniacz do jointów.
  • 1392 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: dsn »
Taka po prostu jest mięta. Sklepowe są bardzo rozdrobnione, chyba dlatego niepuszyste.
You can't understand a user's mind, but try, with your books and degrees. If you let yourself go and opened your mind, I'll bet you'll be using like me. And it ain't so bad...
  • 2 / / 0
a jak u was ze zgagą po mięcie ? całe życie myślałem, że pomaga ją zwalczyć a ostatnio gdzieś przeczytałem, że wręcz przeciwnie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża

Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.