Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Macko nie wiem, wydaje się mnie ino. Zakładam jednak, że psylocybina też ma właściwości psychoaktywizujące mózg do myślenia
Mnie to się wydaję, że wysławiana pod niebiosa psylocybina pełni rolę tylko/aż prekursora. I sama w sobie jako związek chemiczny grzybowych duchów nie połaskocze nas po neuronach.
I II III
psylocybina --> psylocyna -->
Nie można przejść z I do III omijając II!
Psylocyna, zwiazek prostszy natomiast przekracza ta bariere i dlatego zaliczana jest do srodkow psychoaktywnych. W badaniach klinicznych wstrzykiwano, podawano bezposrednio do mozgu psylocybine, ale najczesciej nastepowaly trwale uszkodzenia pnia mozgu po jej zapodaniu. Wniosek z tego ze psylocybina ma wlasciwosci neurotoksyczne. Niektorzy ewolucjonisci twierdza, ze progresja mozgu czlowieka nastapila po tym, jak zaczal on zrec grzyby halucynogenne, wlasnie pod wplywem psylocyny.
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.