Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 55-60 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Hytyszowa »
to co sobie myślą to jedno a to na co mają dowody to drugie .
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DrJoint »
wspolczuje chlopakowi przypalu przez taka mende co sie rozpierdoli. sam jestem ciekaw co mu za to zrobia ale wazne zeby nie puscic tego i dojechac tego typka co sie rozjebal
Uwaga! Użytkownik DrJoint nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / / 0
Rozmawiałam ze znajomym adwokatem. Nie znając sprawy , tzn na podstawie info, które ja posiadam trzeba być przygotowanym na 3 lata na twardo.... Tak wiec zakladam najgorszą ewentualność i czekam :(
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: yoss »
hehe, jak to bywa różnie w tym kraju. znam podobny przypadek, ilość taka sama, na dodatek kolo sie przyznal do dilowania i miał już wcześniej wyrok za posiadanie, a nie dostał aresztu. od 4 miesięcy już czeka na sprawę na wolności...
Uwaga! Użytkownik yoss nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DrJoint »
yoss pisze:
hehe, jak to bywa różnie w tym kraju. znam podobny przypadek, ilość taka sama, na dodatek kolo sie przyznal do dilowania i miał już wcześniej wyrok za posiadanie, a nie dostał aresztu. od 4 miesięcy już czeka na sprawę na wolności...
i pewnie niezly wyrok mu przypierdola jak podobna ilosc
Uwaga! Użytkownik DrJoint nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1530 / 9 / 0
Nie chcę być złym prorokiem, ale za znaczne ilosci grozinawet do 8 lat wiezienia. Niestety to można podciągnąć pod znaczne ilości.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 119 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: kaszpirowski »
Pójdźmy dalej.

Za znacznymi ilościami zwykle kryje się (chociaż oczywiście nie musi) ZGP - tzn. "zorganizowana grupa mająca na celu popełnienie przestępstwa" - do 10 lat (lub nawet 12, jak się postarasz).

Hytyszowa - bierzcie papugę, choćby na kredyt. W takiej sytuacji sami nic nie wymyślicie, a może być tylko gorzej. Oskarżony, tak jak i skazany, ma dostęp do akt swojej sprawy. Pełnomocnik też, Ty niestety nie. Będziecie wiedzieli na czym stoicie, na dodatek adwokat potrafi wyłuskać różne dziwne niuanse, które czasami mogą pomóc, a na które nikt normalny nie zwraca uwagi.

Powodzenia!
  • 9 / / 0
Hej, papuge ma najlepszą w miescie :) to zalatwilismy odrazu. Sprawa na razie sie nie ruszyla. Dzis papuga ma znac szczegoly bo widzi sie z prokuratorka bo okazalo sie ze CI podczas zatrzymywania Mojego naruszyli prawo i papuga naskrobala zazalenie , ktore dzis ma zostac rozpatrzone.

Co do tych znacznych czy nie znacznych ilosci to wypowiadac sie nie bede bo po prostu z praktycznych przypadkow WIELU osob wiem jak to sie konczy, wiec tym akurat sie nie martwie. Tak czy inaczej, dzieki za pamiec ;)
  • 784 / 28 / 0
Nieprzeczytany post autor: koala »
kaszpirowski pisze:
Pójdźmy dalej.

Za znacznymi ilościami zwykle kryje się (chociaż oczywiście nie musi) ZGP - tzn. "zorganizowana grupa mająca na celu popełnienie przestępstwa" - do 10 lat (lub nawet 12, jak się postarasz).
I niestety znam bardzo dobrze przypadek powinięcia chłopaków dilujących prężnie, ale na poziomie osiedlowym, i podciągnięcia ich pod ZGP, ponieważ zaopatrywali się u poważnych ludzi. Wszyscy zostali uznani za członków grupy swoich dostawców, co było kompletną bzdurą, ale w efekcie dało skandalicznie duże wyroki (4-5 lat).

Jednak to był specyficzny przypadek, bo zostali capnięci właśnie w związku z rozpracowywaniem tej faktycznej zorganizowanej grupy, i jako odprysk sprawy zaliczeni do niej.
Uwaga! Użytkownik koala nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1073 / 123 / 3
Nieprzeczytany post autor: Wincent »
O czym my dyskutujemy jakie kwestionowanie zeznan strzelającego z ucha? Jakby były same zeznania, to tak zgadzam się. Ale waga elektroniczna, wory, 100g porcjonowane to co?

Jest to już prawie IDEALNY materiał dowodowy (do 100% brakuje chyba jeszcze tylko złapania na gorącym uczynku).
Więc ja bym tutaj rozważył tylko: skruchę, obiecanie poprawy, udowodnienie że nie ma żadnych związków z przestępczością zorganizowaną, nie wiem może że się podjął dilerki ze względu na ciężką sytuację finansową, może ze względu na uzależnienie od dragów musiał tak zarabiac żeby zaspokoic nałóg? To mogą byc okoliczności łagodzące, bo tylko o złagodzeniu kary można tu mówic nie o odstąpieniu w żadnym wypadku.
Porady prawne (nie charytatywne)-> Prywatna wiadomość
ODPOWIEDZ
Newsy
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Używanie marihuany znacznie zwiększa ryzyko śmierci. „Byli młodzi i nie mieli wcześniejszych chorób

Regularne używanie marihuany może niemal podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych – wynika z najnowszej metaanalizy danych medycznych obejmujących blisko 200 milionów osób w wieku od 19 do 59 lat. Niepokoi fakt, że dotyczy ono również młodych osób, które do tej pory uważano za mniej narażone na takie zagrożenia.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.