Dział poświęcony dyskusji na temat testów służących wykazaniu, że osoba spożywała narkotyki, oraz służących zidentyfikowaniu substancji w materiale.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Inny »
.
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2008 przez Inny, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 216 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: nvm »
@Rastuch: nie masz czego się obawiać, sam jestem honorowym krwiodawcą i jak do tej pory nigdy nie zdarzyło mi się, aby odrzucili moją krew. Badania wykonywane są pod kątem zawartości hemoglobiny etc., na dragi w ogóle nie patrzą. Bywało tak, że przed oddaniem byłem pod wpływem thc, tramadolu, dxm, i zawsze było ok. Oczywiście w sam dzień oddawania byłem czysty, żeby nie było. :)
  • 762 / 35 / 0
a mnie neurolog posłał na jakieś badania krwi i niestety trochę zeschizowałem się, gdy zobaczyłem napis 'morfologia' (a na dodatek na ścianie było cośtam morfologia - (...) toksykologia .. i wiadomo)
z tego co pamiętam to nie mogą mi zrobić testów na dragi bez niczyjej zgody, ale wiecie, ganja zostawia ślady jak sanek płoza no i wolę się upewnić.
ktoś może odrzucić moją obawę?
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
  • 91 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Versus »
Demoon luz.Odrzucam Twoją obawe :-D Jeśli nie są robione pod kątem dragów to nic nie wyjdzie.Zresztą na tym druczku z morfologii przy standardowym badaniu nawet nie ma rubryki w którą by mogli wpisać jakieś narkotyki ;-) Wracając jednak do oddawania krwi.. Jeśli krwi nie badają na obecność dragów to chyba możliwe jest że przy transfuzji można kogoś taką krwią naćpać nie? Więc wydaje mi się że muszą taką krew badać pod kątem narkotyków bo co by było gdyby doszło do interakcji między krwią przetaczaną w której jest np. amfetamina a jakimiś podawanymi w szpitalu lekami? Dlatego sądze że taka krew jest badana na wszystkie możliwe sposoby.
  • 216 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: nvm »
Wydaje mi się, że potencjalne stężenie narkotyku we krwi oddawanej *czyli 450 ml* jest zbyt niskie, aby miało to jakiś wpływ na organizm biorcy. Poza tym raczej nie ma pieniędzy na robienie kompleksowych badań pod kątem wszystkiego, sprawdzane są tylko kwestie, które ewentualnie mogą mieć negatywny wpływ na osobę, która otrzymuje krew.
  • 3523 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
nvm pisze:
sprawdzane są tylko kwestie, które ewentualnie mogą mieć negatywny wpływ na osobę, która otrzymuje krew.
dlatego o dragi nie ma się co martwić
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 122 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Pryk-u »
a z tego co ja kojarze to jak sie duzo jara to w morfologi wyhodzi z większona ilosc krwinek czerwonych (hemoglobiny). to moze rzucić podejrzenie ale przewaznie nie wiedzą ocb. No bo fakt jest taki ze jednoznacznie na tej podstawie nie mogą tego stwierdzić ale wiem ze jest taka zależność.
  • 122 / 2 / 0
badanie krwi które wykrywa narco to toksykologia itp ale napewno nie morfologia.
Uwaga! Użytkownik pan_z_problemem nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.