Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 18 / 3 / 0
Ok, po ok. 2 latach przerwy memantyna wchodzi z powrotem do mojego schematu leczenia (mam zdiagnozowaną CHAD ze zdecydowaną przewagą epizodów depresji o różnym nasilenie oraz ADHD)

Od 7 dni biorę 5 mg memantyny, ale po 10 dniach na 5 mg mam przez chwilę brać naprzemiennie z 10 mg, bo docelowa dzienna dawa to 10 mg, jednak lekarz zalecił stopniowe wprowadzanie.

Oprócz tego biorę naprzemiennie 150 mg i 300 mg bupropionu, 100 mg lamotrygina i 20-30 mg metylo w postaci medikinetu IR.
Wiem, że każdy organizm inaczej reaguje na leczenie itd, niemniej jeżeli ktokolwiek byłby zainteresowany, jak u mnie przebiega taka farmakoterapia, to chętnie opowiem.
  • 1468 / 392 / 2
@pussyinboots założę się, że tak jak u mnie po latach CHaD zostanie wyeleminowany, bo tak naprawdę masz tylko i wyłącznie ADHD. Od kiedy się leczysz na ADHD i w jakim wieku zaczęło się leczenie farmakologiczne?
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 18 / 3 / 0
@Merx zostałam późno zdiagnozowana na adhd, bo w 2022, gdy miałam 34 lata i od tamtej pory mam włączony medikinet, który może nie jest jakimś wielkim game-changerem, ale jednak pomaga i lepiej z nim niż bez niego.
Co do diagnozy CHAD, to mam ją już nacznie dłużej, no chyba jakoś od 2015 r. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy CHAD zostanie u mnie wykluczona i nie ma to dla mnie większego znaczenia, bo dla mnie ważniejsze jest, by leki choć trochę pomagały, a lamotrygina, którą mi lekarz przepisał po zdiagnozowaniu CHAD bardzo mi pomaga.
Ostatnio zmieniony 17 września 2024 przez pussyinboots, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1468 / 392 / 2
@pussyinboots życzę w takim razie braku skutków ubocznych po lamotryginie, mi zniszczyła całe uzębienie :) a zdiagnozowana zostałaś w podobnym roku jak ja, tyle, że mi CHaD wykluczyli dwa miesiące później (nieoficjalnie) z tego względu, że przez moją wiedzę to ja dyktuję każdemu lekarzowi co ma mi pisać i w jakich dawkach - może źle napisałem dyktuję, chociaż na końcu wizyty już robię za kalkulator i liczenie łącznej subst. czynnej xD dyskutujemy również na to co zaproponuję, o! to lepsze słowo niż dyktuję. Oficjalnie wykluczyli mi dopiero miesiąc, dwa temu CHaD przez to, że przez cały czas leczenia MPH nie miałem ani jednego epizodu manii - aczkolwiek depresje się zdarzały, tylko, że ja to mam depresję sezonową, dosłownie robi się zimniej, zima i depresjo witaj. Aczkolwiek nadal mogę iść w zakład, że też Ci wyklucza CHaD kiedyś :) w każdym bądź razie życzę dużo zdrowia. :)
  • 163 / 27 / 0
Wow wczoraj brałem fenibut w ciągu jakiś czas, zmniejszałem dawki, i wczoraj było ostatnie 1200mg fenibutu. Dziś teoretycznie powinienem sie źle czuć, ale zamiast 10mg memantyny wziąłem 20mg i czuje sie bardzo dobrze, ma to chyba jakiś potencjał w leczeniu uzależnień.
Tylko czy takie 20mg moge brać codziennie bez obawy o skutki uboczne? Bo jednak memantyna ma długi okres półtrwania, i czy jakbym brał 20mg dziennie to czy nie miałbym skutków ubocznych?
No i rozumiem że tolerancje np na kodeine czy stymulanty takie 20mg też zmniejsza bardziej od 10mg?

Scalono ~ Atro

Czy memantyna ma wpływ na poziomy prolaktyny, testosteronu itp?
  • 1468 / 392 / 2
@Patrykpatyk Biorę memantynę w dawce 20mg dzień w dzień od kilku lat i nie spotkałem się z wpływem na obydwa hormony, jedynie testosteron mogę potwierdzić badaniami, prolaktynę nie mam tak często badaną jak teścia.
  • 107 / 16 / 0
30 października 2024Patrykpatyk pisze:

Scalono ~ Atro

Czy memantyna ma wpływ na poziomy prolaktyny, testosteronu itp?
Memantyna podobno może obniżać prolaktynę, bo wg niektórych badań działa częściowo agonistycznie na receptory D2 mniej więcej z tą samą siłą co na receptor NMDA. Na testosteron z kolei nie powinna wpływać, ponieważ memantyna nie wpływa na czynność gonad (jąder) ani wydzielanie LH z przysadki mózgowej. Jakby coś to LH jest hormonem tropowym i ma za zadanie pobudzać jądra do produkcji testosteronu.

Leki psychotropowe nie wpływają istotnie na testosteron, bo nie oddziałują bezpośrednio na czynność jąder, w których testosteron jest produkowany. Pewne (nieznaczne) spadki testosteronu wynikać mogą co najwyżej albo z podwyższonej prolaktyny albo w najgorszym razie z powstającego guza neuroendokrynnego przysadki, który zaburza wtórnie wydzielanie LH.
  • 107 / 16 / 0
Słuchajcie, dostałem od lekarza memantynę 10mg. Ma mi dodatkowo pomóc na OCD i być może też na nerwobóle. 

Lekarka mi powiedziała, że powinno się ją brać rano, bo podobno może pobudzać. Co jest dla mnie zdziwieniem, bo jak lek przeciwglutaminergiczny miałby pobudzać. Wam też lekarze zalecali ją na rano? Pytam z ciekawości...
  • 1468 / 392 / 2
@MarekWawka mi to obojętne kiedy wezmę, biorę 20mg ~3 lata, podkreślę fakt, ze mam ADHD.
  • 135 / 9 / 0
"Zebrane dane sugerują, że w połączeniu z substancją stabilizującą nastrój memantyna może działać przeciwdepresyjnie i prokognitywnie."
Czy ktoś używa przeciwdepresyjnie? Jeśli tak to z jakim skutkiem?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.

Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie

Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.

Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.